GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #58 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #58 (Jul/Avgust 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
DOS još nije umro, a kad će...
Sava Zdravković
Da li, izlaskom Windows-a ME, DOS konačno odlazi u penziju? Ne budite sigurni u to - DOS penzionišemo već 10 godina, a on je i dalje sa nama...
nopreview
Sazrevanje elektronske trgovine
Miloš Nikolić
Internet je možda izrastao iz kreativnog haosa. Možda će, delom, takav i ostati, ali u velikom biznisu sigurno neće biti mesta za avanturizam... Da li propast nekoliko velikih "dotcom" firmi predstavlja samo slučajnost ili uvod u nešto ozbiljnije?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Microsoft 1 i Microsoft 2
Zoran Kehler
Rešenjem koje je potpisao sudija Thomas P. Jackson, Microsoft treba da bude podeljen na dve kompanije, uz obavezu da se do te podele ponaša prema strogo određenim pravilima. Bil Gejts ni ne pomišlja na predaju, i već igra na kartu politike, pripremajući "uzgred" i Windows Me...
nopreview
Letnje teme
Jelena Rupnik
Dok London čeka na sunčane dane, prokletstvo milenijumskog baga i dalje traje. Jedan most je zatvoren, neke izvikane "dotcom" firme nestaju sa tržišta, ali je zato na Mreži sve više muzike... i sve više reklama.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Veliki mali DTK
Aleksandar Veljković
DTK nas je već nekoliko puta iznenadio povoljnim odnosom kvaliteta i cene svojih notebook-a, a ovoga puta ponudili su maksimum koji se može očekivati od jednog prenosivog računara. Ime modela je DTK 540i.
nopreview
Na grafičkoj raskrsnici
Aleksandar Veljković
Voodoo 5 je konačno stigao, a u isto vreme nVidia je promovisala drugu generaciju GeForce 2 GTS čipova koji briljiraju u svakom pogledu. Šta da odaberete i koliki napredak možete očekivati u odnosu na prethodnu generaciju grafičkih kartica?
nopreview
DVD leto 2000
Voja Gašić, Stevan Josimović
DVD tehnologija dostiže punu zrelost, ali glavni adut za njen prodor u PC arenu i dalje nisu programi i multimedijalni diskovi, već filmovi. Analiziramo parametre DVD uređaja i uporedno testiramo modele koje smo pronašli na YU tržištu.
nopreview
PC bioskop
Aleksandar Veljković
DVD čitači su se odomaćili u moćnijim PC konfiguracijama. Pomoćićemo vam da, pravilnim izborom pratećeg softvera, iskoristite svoj DVD do maksimuma...
nopreview
DVD u kutiji
Dejan Veselinović
Samostalne "DVD kutije" su sve popularnije. Šta da očekujete od modela Xwave i Marantz DV7000?
nopreview
DVD i Makrovizija
Dejan Ristanović
Rast popularnosti DVD plejera učinio je aktuelnom staru priču o VHS kasetama koje su zaštićene od presnimavanja. Šta Makrovizija može u novom, digitalnom svetu?
nopreview
Sve je pod kontrolerom
Voja Gašić
Dok se navikavao na sve veće kapacitete i brzinu rotacije, tržište diskova se podelilo - nekima prostora nikada dosta, a nekima je sasvim dovoljno nekoliko gigabajta. Isprobali smo WD 102BA i 153BA, Quantum lct08 i lct10, kao i Fujitsu MPE3136.
nopreview
Fujitsu-Siemens T-Bird
Branko Nikitović
Na domaće tržište ponovo stižu brand-name računari, pa se i na našem testu našla zanimljiva Fujitsu-Siemens konfiguracija...
nopreview
Maksimalna vernost
Milan Četić
Vrhunska reprodukcija fotografija na ink-jet štampačima je, teorijski gledano, dostignuta. Da bismo stvar proverili u praksi, suočili smo šest najpopularnijih foto štampača današnjice: Canon BJC 7100, Canon BJC 8200 Photo, Epson Stylus Photo 870, Hewlett-Packard DeskJet 950C, Lexmark Z31 i Lexmark Z51.
nopreview
Sedam je srećan broj
Branko Nikitović
Zahvaljujući odluci da iskoristi katodne cevi renomiranih proizvođača, Ingram Micro, proizvođač Videoseven monitora, postiže visok skor na testu. Uporedili smo modele F70, S70 MPRII, S96S, S96DN i N96DN.
nopreview
Višestruki ISDN
Branko Nikitović
ISDN priključci koje je ponudio "Telekom" su munjevito rasprodati, pa na tržištu stalno postoji glad za raznim uređajima koji omogućavaju komunikaciju preko digitalnih linija. Isprobali smo proizvide firmi ELSA i EICON Technology.
nopreview
Letnje vrućine
Bojan Petrović
Kada zavladaju letnje vrućine, mnogi od nas se rashlade u bazenu, korišćenjem klima uređaja ili barem ventilatora. Šta tada rade računari? Analiziramo problem grejanja komponenti i uticaj overklokiga na dužinu njihovog radnog veka.
nopreview
Miševi za svakoga
Milan Četić
Pri izboru miša kod nas se najčešće gleda samo na cenu, ali ima i drugih parametara... Šta nude Genius, A4 i Mitsumi?
nopreview
Papiri i mastila
Milan Četić
Potrošni materijal (mastila i papiri) igra važnu ulogu u svetu ink-jet štampača: od njih direktno zavisi kvalitet odštampanog materijala. Najsigurnije je koristiti originalni repro-materijal ali su alternative često znatno ekonomičnije. American Inkjet Corporation (AIC) već godinama uspešno dokazuje da cena potrošnog materijala za ink-jet-ove može da se spusti, uz očuvanje kvaliteta.
nopreview
Epson Stylus 760 i 1160
Milan Četić
Epson je, novim modelima ink-jet štampača, uspeo da otkloni većinu problema koji su pripisivani njegovim proizvodima: brzina i kvalitet štampe na običnom papiru sada su na visokom nivou, uz očuvanje kvaliteta reprodukcije fotografija koji je oduvek bio Epson-ov adut. Taj trend najbolje ilustruju dva nova modela, Stylus Color 760 i 1160...
nopreview
Epson Photo PC 650
Milan Četić
Digitalni foto-aparati se probijaju na našem tržištu, a Epson-ov bazni model, PhotoPC 650 je jedan od pionira tog proboja. Radi se o najslabijem i najjeftinijem Epson-ovom foto-aparatu, koji je odlično prilagođen potrebama prosečnog amatera.
nopreview
Za ljubitelje drmusanja
Milan Četić
Kontroleri za igre su postali veoma rašireni dodatak za PC računare, a force feedback tehnologija ostala je najpopularnija kod volana, mada se sada javlja i kod drugih uređaja. Isprobali smo Guillemot Force Feedback Wheel i Genius MaxFire G-09D Programmable.
nopreview
SuperMicro favoriti
Sanja Ignjatović Vlaho
Na našem računarskom tržištu najviše se traže jeftine komponente, ali postoje primene koje zahtevaju najviši kvalitet. Zato predstavljamo dve ploče poznate američke firme SuperMicro.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Centra 4009 Warp računar, ATI Rage Fury Pro VIVO i ATI All in Wonder 128 Pro grafičke kartice, ExpandView za prikaz slike na više monitora, Samsung SyncMaster 750ST multimedijalni monitor, Philips Addons multimedijalni dodaci, Siemens Gigaset 3000 ISDN telefon, Teac USB flopi, Plantronics PC slušalice i 3M ergonomski dodaci.
nopreview
WinME, again
Voja Gašić
Windows 95 će "preživeti" čak i promociju novog NT-a nazvanog Windows 2000. Pred nama se našla release candidate 2 verzija sledećeg "narodnog" Windows-a koga, umesto broja, krasi oznaka ME..
nopreview
Prelomni dvoboj
Bojan Stojanović
QuarkXPress 4.1 i Adobe InDesign 1.5 su neposredni konkurenti, ali to je utakmica u kojoj svaki "igrač" ima svoj pogled na strategiju i taktiku DTP-a. Detaljno prezentiramo i poredimo njihove karakteristike.
nopreview
Crtač za naslovne strane
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator 9 nije dizajnerski "san snova", već snažan grafički alat koji jasno ukazuje na to da budućnost leži u integraciji vektorske i rasterske grafike.
nopreview
Strategija gradnje
Dragan Grbić
Office 2000 Developer je u poslovnom okruženju zauzeo važno mesto koje je donedavno pripadalo isključivo programskim jezicima. Kakve su perspektive rešenja dobijenih na novi način?
nopreview
E-mail u firmi
Slobodan Ljubišić
MDaemon 3.0 je moćni e-mail server koji lako može da opslužuje male, srednje, pa i veće firme. Kakve su njegove performanse i da li je konfigurisanje komplikovano?
nopreview
MySQL + PHP = Web baza podataka
Saša Milićević
Microsoft-ova tehnologija aktivnih serverskih stranica (ASP) ima snažnu konkurenciju koja je nastala u Unix svetu, ali se ne ograničava na njega. Upoznajmo MySQL server i PH pretprocesor.
nopreview
Na više mesta
Branko Nikitović
Isto telo ne može u istom trenutku biti na više mesta, ali svet računara ima svoja pravila. Potreban je samo odgovarajući program, recimo NetOp firme Danware...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Diskeeper defragmenter, Modem Monitor Graph, Motherboard Monitor 4.17, Music Match Jukebox i Photo Impact 5.0a.
nopreview
Bluetooth: svet bez kablova
Vladimir Petrović
Koliko kablova okružuje vaš PC? Svakako biste želeli da ih se otarasite, pa preporučujemo da duboko udahnete i upoznate Bluetooth tehnologiju...
nopreview
Ružičasta štampa
Jelica Protić
Dugo toplo leto koje je pred nama mnoge devojke bi rado provele izležavajući se na plaži, uz uobičajeno prelistavanje ženskih časopisa. Kako se nad nama preteće razjapila ozonska rupa, možda je bolje da se zavuku u hladovinu, a časopise potraže na Internetu.
nopreview
Punim jedrima po talasima Mreže
Vesna Milošević
Ne biste želeli da još jedan letnji odmor provedete na plaži? Mora pružaju i druge mogućnosti za aktivni odmor. Recimo, jedrenje - kako takmičarsko, tako i rekreativno...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Sve pametniji kompajler
Zoran Budimlić
Nastavkom diskusije o razlikama dijalekta Generic Java i "prave" Jave, kompletiraćemo mini-seriju tekstova o generičkim tipovima podataka u Javi.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Encyclopaedia Britannica 2000, Encarta Africana, Telepathology i The Ultimate Encyclopedia of Soccer.
nopreview
Diplome za IT profesionalce
Aleksandar Veljković
Veliko interesovanje za Microsoft-ove i druge sertifikate navelo je CET da organizuje novi krug kurseva, kako višemesečnih tako i intenzivnih...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Razgledali smo kataloge računarskog nameštaja, upoznali jednog cyber teroristu i njegovu drogu, prevazišli Matrix, pokidali magnetne trake unutar kompjutera i saznali kako jedan vrhunski kompjuterski stručnjak efikasno prelazi sa računara na kuglanje, zadržavajući svoj status. Sve to, naravno, na onoj drugoj, vedroj strani PC tehnologije...
nopreview
Leto 2000 na Web-u
Dejan Ristanović, Danica Radeka, Voja Gašić
Glavno pitanje koje uvek postavljaju pasionirani Web surferi glasi: "Znate li još neku zanimljivu adresu?". Ako planirate da deo letnjeg odmora posvetite Internetu, izdvojili smo za vas oko 120 zanimljivih prezentacija podeljenih u 11 oblasti. Kada vas neki od opisa zainteresuje, pogledajte spisak na www.pcpress.co.yu/leto2000/ i krenite u virtuelni svet... Prijatno leto na Web-u!


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter