GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #6 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #6 (Oktobar 1995)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Izlet u Kairo
Sava Zdravković
Microsoft već nekoliko godina svojim proizvodima daje radna imena po gradovima. Kroz njihovu radionicu prošli su Daytona i Chicago, a sledeća verzija Windows-a nosi kodirano ime Cairo. Sava Zdravković otkriva šta nas (i kada) čeka u glavnom gradu Egipta...
nopreview
Skulptura od lego kocki
Voja Antonić
Softveraši se retko razumeju u hardver, ali se hardveraši moraju baviti i softverom. Voja Antonić piše o zamci na koju se može naleteti u toj klasičnoj podeli poslova.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Čekajući 1997
Vojislav Mišić
Poslovni svet sa zabrinutošću očekuje 1997. godinu kada će Hong Kong preći pod upravu Kine: hoće li se Daleki Istok još više udaljiti dolaskom Kineza ili se odlazak Britanaca, ipak, neće osetiti. Vojislav Mišić, posle dva meseca provedena u Hong Kongu, pokušava da odgonetne šta ova promena donosi kompjuterskom svetu.
nopreview
Stvarni snovi
Vladimir Andonov
Nedavno su u Americi održana dva sajma na kojima su predstavljena najveća dostignuća u oblasti kompjuterske grafike - borba proizvođača postaje sve zanimljivija, jer se pored tradicionalnih favorita u igru uključuju i drugi. Iz Los Anđelesa izveštava Vladimir Andonov.
nopreview
Snaga za poneti
Majkl Mijatović
Kada su poslovni ljudi otvarali tašne, očekivalo se da izvade papir, olovku, rokovnik... Dugo već nikoga ne iznenađuje kompletan kancelarijski pribor smešten u mašinu, lagan, ceo na broju, uvek pri ruci. Ali i to je proizvod za "igre bez granica", jer konkurencija nikada ne miruje. O novim kolor notebook računarima priča Majkl Mijatović.
nopreview
Optima 95
Dejan Veselinović
Ako se spremate da kupite novi računar, a ograničenih ste finansijskih moći i neograničene mašte, Dejan Veselinović će vam pomoći. Pročitajte njegov tekst o mogućnostima sklapanja računara snova od delova koje je testirao i predstavio kroz optimalnu 486 konfiguraciju.
nopreview
CD Manija
Bojan Petrović, Miljan Jovanović
"Više nije pitanje prestiža imati CD-ROM - sada je to pitanje opstanka!" - poručuju Bojan Petrović i Miljan Jovanović. Pošto su, koristeći za tu priliku razvijene programe, testirali sve CD-ROM-drajvove na tržištu, opredelili su se za Sony modele četvorostruke brzine.
nopreview
Mikrotekov par
Zoran Životić
Zoran Životić za vas testira dva kolor skenera poznate firme Microtek - ScanMaker II i ScanMaker II SP. Da li je neki od njih dostojna alternativa Hewlett-Packard-u 3C?
nopreview
Microsoft tastatura
Bojan Petrović
"Na drugi pogled" je nova rubrika u našem časopisu, nastala iz želje da zajedno sa vama, "hladne" glave, sagledamo sva svojstva jednog proizvoda, kada prođe euforija oko njegove afirmacije u štampi. U njoj nameravamo da pišemo o onim proizvodima koje naši saradnici duže koriste. U ovom broju Bojan Petrović analizira Microsoftovu ergonomsku tastaturu.
nopreview
100 megabajta na disketi
Ana Mijušković, Dejan Ristanović
Ako Windows 95 stavite van konkurencije, proizvod koji je obeležio ovo kompjutersko leto je Zip drajv firme IOmega. Ana Mijušković i Dejan Ristanović opisuju kako se sto megabajta podataka upisuje na jednu disketu.
nopreview
Programabilni logički kontroleri
Dušan Popović
Nastavljajući tekst o industrijskoj primeni PC računara, Dušan Popović vam, ovoga puta, govori o elementima nadzorno - upravljačkog sistema.
nopreview
Oslobodite snagu
Dejan Ristanović
Windows 95 je lako instalirati i pokrenuti, ali operativni sistem koji će se sam podesiti na optimalne performanse još ćemo morati da sačekamo. Dejan Ristanović objašnjava kako se "ručnim" podešavanjem raznih parametara oslobađa sva skrivena snaga novog Windows-a.
nopreview
Kancelarija 95
Dejan Ristanović, Maja Vilus, Branko Nikitović
U posetu Microsoft-ovoj kancelariji 95 vode vas Dejan Ristanović, Maja Vilus, Branko Nikitović i Dragan Sretenović. Otkrijte sa njima šta donose Word, Excel i Power Point i kako se slažu, integrisani u novi Office.
nopreview
Ovo je već ozbiljno!
Siniša Kukolj, Dragan Mitraković
Siniša Kukolj i Dragan Mitraković testirali su prvi veliki softverski paket prilagođen novom Windows-u koji nije izašao iz Microsoft-ove radionice: CorelDRAW 6.0. Corel je, izgleda, bio vredniji od Microsoft-a: njihov paket nije samo preveden u 32-bitni režim, već donosi i razne zgodne novosti...
nopreview
Word o bejziku (2)
Maja Vilus
Maja Vilus nastavlja vodič za korišćenje programskog jezika ugrađenog u Word: ovoga meseca videćemo kako se koriste IF naredbe, petlje, prozori...
nopreview
Jezik za OS/2
Novica Milić
REXX je jezik poznat još od 1979. godine. Tokom osamdesetih postao je neka vrsta standarda, a danas je jezik ogromnih mogućnosti. REXX za OS/2 predstavlja nam Novica Milić.
nopreview
Ljisica je to!
Dušan Popović
Iako je zadržao ime svojih prethodnika, Visual Fox Pro 3.0 for Windows donosi toliko poboljšanja da se može govoriti o novom jeziku. Kada se doda da je zadržana i kompatibilnost sa prethodnom verzijom, ljude koji pišu ljude koji pišu baze podataka počinju da svrbe prsti... Dušan Popović će im reći šta da očekuju!
nopreview
Kreiranje ODBC aplikacija
Pavle Peković
Nastavljajući priču o Open DataBase Connectivity standardu, Pavle Peković se u ovom broju PC-ja bavi fazama razvoja jednog ODBC programa i problemima sa kojima se programer suočava.
nopreview
Pravi put
Nenad Batoćanin
Mora se preći na novi Windows, ali se to može učiniti na lakši ili na teži način. Nenad Batoćanin predstavlja jednu Clipper biblioteku španskih autora koja će, gotovo neočekivano jednostavno, ubaciti vaše programe u puno Windows okruženje.
nopreview
Korak napred, dva nazad
Vladimir Klisić
Velike aplikacije se više ne mogu zamisliti bez tima programera, koji ih razvijaju sinhronizovano radeći i rešavajući prateće probleme. Da bi se finalne verzije programa, u savršenom stanju našle pred nama, nastali su i alati za složenu administraciju projekta. Vladimir Klisić piše o, kod nas malo poznatim, Version Control (VCS) alatima.
nopreview
Mikelanđelov mlađi brat
Kristijan Lazić
Godinu dana po "dolasku ruskog gosta" Zharinova, "gostoprimstvo" mu, na žalost, pružaju mnogi naši kompjuteri. Borbi protiv ovog virusa pridružuje se Kristijan Lazić.
nopreview
Prvi Sherlock-ov slučaj
Voja Antonić
Ipak je u ovoj zemlji ostalo još mnogo talentovanog sveta koji želi da kreira. Sve takve, a posebno zaljubljenike u mikroprocesore, obradovaćemo prvim u seriji tekstova o samograditeljskim poduhvatima. Zasučite rukave i, uz Voju Antonića, pokažite svoju konstruktivnost.
nopreview
Can't drive 95
Dejan Jelović
Sanjate li Bila Gejtsa? Opet Windows 95! Zaista, ako želite da svoj program plasirate na tržište, nikada nije bio bolji trenutak, jer korisnici nestrpljivo čekaju 32-bitne aplikacije. Da biste ih napisali za Windows 95, potrebno je... Dejan Jelović će vam reći šta!
nopreview
Pravo pretraživanje
Obrad Bjelić
Za sve one koji su se zapitali kojom magijom se CD-ROM sa 600 megabajta podataka pretražuje u rekordno kratkom vremenu, Obrad Bijelić rešava "misteriju" ovozemaljskim argumentima, koji se koriste decenijama.
nopreview
Komunikacija procesa i niti
Vladimir Ilić
Savremeni operativni sistemi napravljeni su tako da se istovremeno može pokrenuti više programa, a da jedan drugog ne ugrožava. To, ne znači da programi ne mogu da međusobno sarađuju. Vladimir Ilić piše o tome kako "naterati" dva OS/2 procesa da razmenjuju poruke.
nopreview
Vodič kroz standardni program
Jovan Bulajić
Ako želite da upoznate neke osnovne principe CA-VO programiranja, da biste izgradili svoje programe, predlažemo da vas kroz kostur standardne aplikacije koji generiše CA-Visual Objects provede Jovan Bulajić.
nopreview
Prostoproširena rečenica
Nebojša Vasiljević
Kada spomenemo radnju koja se vrši, i vršioca radnje ili objekat radnje, sigurno vam se ispred očiju "prošeta" nastavnica srpskog jezika iz osnovne škole. Ne mora da bude, jer glagol i imenica su odličan primer za odnos u kome stoje proces i datoteka, koji posebno dobro pristaje Unix-u, uverava nas Nebojša Vasiljević.
nopreview
Raspevani diskovi
Miljan Jovanović
Miljan Jovanović i dalje piše o osnovama programiranja CD-ROM uređaja: kako se koriste resursi nevidljivi za obične korisnike, pevaju li, zaista, diskovi, i još mnogo štošta...
nopreview
Kućni video klub
Milan Bašić
Da li vam zvuči naučnofantastično ideja da iz svoje omiljene fotelje "uskočite" u TV stanicu, izaberete neki od ponuđenih filmova, vratite se i samozadovoljno kažete "Neće oni mene više gnjaviti reprizama". Da? Više ne mora. Pročitajte šta o tome kaže Milan Bašić.
nopreview
Super put u...
Miljan Jovanović
Microsoft tvrdi da je Windows 95 pravi plug-and-play operativni sistem. Da li je zaista tako pokušao je da utvrdi Miljan Jovanović. Na stolu se našlo obilje komponenti, ali i mnogo dilema...
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Odabrani bajtovi su i ovog meseca u znaku novog Windows-a - korisnici pronalaze razne trikove i skraćenice, ali za sada ne i bagove. Bagova, međutim, ima tamo gde ih manje očekujemo...
nopreview
Vedra strana računara
Da li je WordPerfect kupio Microsoft Word, kako smo u redakciji "PC"-ja montirali miša, ko se sve u Bosni neprofesionalno ponaša i stvari koje bi trebalo ugraditi u Windows 95 su hit teme naše vedre strane. Ne zaboravimo ni dve sjajne ponude za posao i jednu zanimljivu samogradnju...
nopreview
Mikrokontroler 8031
Voja Antonić
Intel-ov mikroprocesor 8031 je veoma dobra platforma za projektovanje raznih kontrolera i sličnih uređaja. Voja Antonić opisuje njegovu hardversku i softversku arhitekturu, set instrukcija i primene.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter