GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #7 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #7 (Novembar 1995)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Posle dva meseca
Dejan Ristanović
Dva meseca su u kompjuterskom svetu prilično vreme, dovoljno da se neki proizvod detaljnije upozna i da se o njemu izrekne prilično jasan sud. Dejan Ristanović smatra da je vreme smirenije pogledati Windows 95 - šta nam je zaista doneo, a kakve nam je probleme napravio...
nopreview
Za šta ste uskraćeni?
Sava Zdravković
Iako smatra da naše kompjutersko tržište sasvim solidno funkcioniše, po pravilima koja se ne razlikuju mnogo od onih u Americi, dr Sava Zdravković iznosi neke od blagodeti modernog računarstva, za koje su korisnici računara u Jugoslaviji i dalje uskraćeni.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Internet u Amsterdamu
Berislav Todorović
Oktobarskom, 22. sastanku RIPE (Reseaux IP Europeens), održanom u glavnom gradu Holandije, prisustvovao je i naš saradnik Berislav Todorović. Pred vama su najvažnija pitanja ovog skupa, izneta kroz izveštaj i lične utiske...
nopreview
Hladni štandovi
Aleksandar Šušnjar
Bez obzira što je Budimpešta poslednjih godina povratila stari sjaj centra srednje Evrope, Aleksandar Šušnjar se, posetivši Sajam računarske opreme, uverio da se ispod blještavih fasada baš uvek ne skiva poslovni duh Zapada.
nopreview
Zemlja radoznalih ljudi
Robert Popović, Dejan Polomčić
Sa Novog Zelanda javljaju se Robert Popović i Dejan Polomčić - ima li posla za "kompjuteraše", gde i šta rade, kako se navikavaju na "domoroce", a kako oni na njih, šta vam savetuju ako se uputite u te daleke krajeve...
nopreview
Snaga i lepota
Dragan Sretenović, Mikica Kocić, Branko Marović
Računski centar Univerziteta u Beogradu od nedavno ima dva moćna računara, koja je napravila kompanija Silicon Graphics. Dragan Sretenović, Mikica Kocić i Branko Marović testirali su superserver Power Challenge i radnu stanicu Indy.
nopreview
Šestorka za nova vremena
Dejan Veselinović
Vremena se menjaju, pa je i u klasi grafičkih kartica "za mase" sve više zastupljen neki od kvalitetnih čipova iz porodice S3. Da li su bolji od dosadašnjih Cirrus Logic standarda, ili možda mogu da se mere sa generičkim proizvodima kompanije ATI, otkriva Dejan Veselinović.
nopreview
Prvi SVGA notebook
Majkl Mijatović
Konstataciju datu u najavi sadržaja prošlog broja "PC"-ja o tome da su prenosni računari proizvodi za "igre bez granica", dr Majkl Mijatović potvrđuje već sada: pojavio se model kome je zaista teško odoleti - Compaq LTE5100, prvi notebook računar sa SVGA ekranom.
nopreview
AWE Cezare!
Aleksandar Šušnjar
Aleksandar Šušnjar ispunjava obećanje dato u prošlom broju "PC"-ja i objavljuje rezultate testiranja "wavetable orkestara", pa vas kroz priču, započetu još davne 1948. godine, upoznaje sa značenjem prideva wavetable, otkriva dobre i loše strane dva proizvoda: Creative Tehnology Sound Blaster AWE 32 i Turtle Beach Multisound Monterey (Tahiti+Rio) i objašnjava zašto se njihovo testiranje mora svesti na subjektivan stav autora.
nopreview
Kolor štampači
Majkl Mijatović
U svet kolor štampača nas vodi dr Majkl Mijatović: velika borba na tržištu rezultat je mnogobrojnih proizvođača i korišćenja nekoliko tehnologija, od kojih ni nijedna nije preovlađujuća. To je razlog i velikom rasponu cena, koji može učiniti da date ogroman novac i dobijete tek neznatno bolji otisak od onog koji daje neki drugi, finansijski znatno skromniji štampač.
nopreview
P6 na drugi pogled
Dejan Ristanović
Da stvari nisu onakve kakve na prvi pogled ili, kada je reč o proizvođačima mikroprocesora, na prva uveravanja izgledaju, pokazuje i P6 - Intel je prećutao neke nedostatke ovoga procesora koje su prva nezavisna testiranja dokazala. Dejan Ristanović otkriva i "drugu stranu medalje".
nopreview
Bitno o bitovima
Bojan Petrović
Aplikacije danas ne zahtevaju samo mnogo prostora na hard disku ili CD-ROM ploči: sada je, više no ikada, količina instalirane memorije na matičnoj ploči PC računara presudna za njihovo optimalno funkcionisanje. Bojan Petrović objašnjava šta je to memorija, kako funkcioniše i koju vrstu memorije treba ugraditi u koju komponentu sistema.
nopreview
Francuski šarm
Zoran Životić
Umesto uobičajenih američkih ili tajvanskih modema, Zoran Životić ovoga puta predstavlja 28,800 bps modeme francuske firme ARN... u eksternoj, internoj i notebook verziji.
nopreview
Prvi pogled na četvorku
Dejan Ristanović
Na osnovu kratkog druženja sa Visual Basic-om 4.0, Dejan Ristanović predviđa da će ovaj gorostas izrastao iz malog, ali moćnog paketa, Bilu Gejtsu, i pored sve slave pobrane ovih meseci, doneti glavobolju.
nopreview
Zasluženi PLUS
Branko Nikitović
Branko Nikitović predstavlja Microsoft-ov paket MS Plus!. Već System Agent i DriveSpace3 su dovoljan razlog za njegovu nabavku, da ne spominjemo ostale delove za doterivanje detalja. Zato ne žalite prostor na disku, jer će vam ovaj program pružiti lakši rad i dobru zabavu.
nopreview
Norton štiti Windows 95
Zoran Kehler
Da se ništa u kompjuterskom svetu ne prepušta slučaju, potvrđuje podatak da je, još pre zvanične pojave Windows-a 95, bio spreman i antivirusni program za njega u različitim verzijama, od različitih proizvođača. Svoje iskustvo sa jednim od njih, Symantec-ovim Norton AntiVirus for Windows 95, prenosi Zoran Kehler.
nopreview
Doktor za ceo sistem
Bojan Petrović
Nema domaćeg korisnika računara koji nije čuo za paket Norton Utilities - na raznim PC kompjuterima vrte se razne verzije ovog paketa. Bojan Petrović je testirao onu najnoviju, prilagođenu novom Windows-u.
nopreview
Od šeme do pločice
Predrag Drljača
Ručnog crtanje elektronskih šema, projektovanje pločica i simulacija sklopova su davna prošlost: uz pomoć odgovarajućeg programa, kompjuter će posao obaviti daleko elegantnije, i čak generisati dokumentaciju. Predrag Drljača piše o paketima PSPICE Electrical Circuit Simulator, Tango, Orcad i Protel for Windows.
nopreview
Moć grafike brzinom DOS-a
Nenad Batoćanin
Iako Windows postaje preovlađujuća platforma za naredne godine, DOS se još uvek ne predaje: izašla je nova verzija CA-Clipper 5.3. Bez obzira što se radi o maloj promeni u oznaci verzije, Nenad Batoćanin pokazuje da novi Clipper donosi brojne i veoma korisne novitete.
nopreview
Mreža za po kući
Pavle Peković
Svima kojima je "veliki" Novell Netware suviše komplikovan i nepotreban a Windows mreža preterano zahtevna, Pavle Peković predstavlja Personal Netware, koji bez muke povezuje računare raznih generacija i sa raznim operativnim sistemima.
nopreview
Kroz Win95 na Internet
Dragan Sretenović
Kako da izađete na Internet i "jedrite" po beskrajnim informacijama sada i ovde, da probate sve što je ugrađeno za povezivanje na Internet i World Wide Web, da koristite razne servise koji su vam na raspolaganju... pokazaće Dragan Sretenović.
nopreview
Web prezentacije
Pavle Peković
Razvoj YU interneta i sve veća popularnost Yu Wide Web-a povećava interesovanje za kreiranje sopstvenih prezentacija - Pavle Peković će vam pomoći da svoju firmu uključite u za sada malobrojnu elitu koja se predstavila na Web-u.
nopreview
Reč po reč...
Maja Vilus
... u Word-u, sa Majom Vilus, ovoga meseca o dijalogu, kontrolama za različita listanja, čekiranjima, kliktanjima, a naša saradnica, sve što je do sada obradila, demonstrira na primeru makroa koji predstavlja osnovu komercijalnog programa Korektor.
nopreview
Ta divna stvorenja
Zoran Milosavljević
U svetu je sve više glasova protiv uništavanja flore i faune. Govori se da je čovek tehnologiju okrenuo protiv prirode i sebe samoga, i da će, ako ovako nastavi, sam čovek ubrzo nestati. Ali, da tehnologija može pomoći u spasavanju sveta, pokazuju kolekcije multimedijalnih CD-ROM-ova kroz koje se mogu upoznati životinje, sa živim slikama i zvucima prirode. Zoran Milosavljević ovim tekstom daje svoj doprinos za dobrobit tih divnih stvorenja.
nopreview
Super projektant
Milivoje Čolić
Poslovi na kojima se pokazuje prava moć računara su namenjeni arhitektama, građevincima i drugim konstruktorima. Milivoje Čolić pokazuje kako paket alata za građevinarstvo Softesk S7 olakšava rad, skraćuje rokove i pojeftinjuje projektovanje.
nopreview
Preko zakupljenog voda
Milomir Jevtić
"Savremeni informacioni sistemi postavljaju sve veće zahteve na koje PTT sistem može da odgovori", konstatuje Milomir Jevtić. Kakvo rešenje nudi zakupljeni vod? Da li je JPTT "Srbija" spremna da prihvati izazov razvoja novih mreža i službi?
nopreview
Neka zlatna (?) pravila
Dejan Jelović
Stara, dobra narodna kaže: "Govori samo ono što razumeš", ali za nju, ili nisu čuli, ili su je zaboravili, mnogi koji termine objektnog programiranja koriste bez ikakvog smisla i razumevanja. Dejan Jelović se u svom tekstu potrudio da stvari postavi ispravno, pa ako želite da impresionirate kolege...
nopreview
pc007ins.zip
(26.09 KB)
A:Setup
Obrad Bjelić
Postoji li pouzdana i bezbolna instalacija napisanog programa? Iako je bezbroj načina da stvari pođu naopako, Obrad Bjelić će pokazati puteve kojima možete izbeći zamke, opisujući program i tehniku instalacija za Windows konfiguraciju.
nopreview
Struktura fajl sistema
Nebojša Vasiljević
Nastavljajući seriju tekstova o Unix-u, Nebojša Vasiljević objašnjava glavne koncepte podsistema datoteka, osnovne sistemske pozive i specifične situacije u radu sa datotekama.
nopreview
Borland komunikacije
Srđan Herak
Srđan Herak se bavi interesantnom temom: programiranjem serijskih portova u Windows okruženju, uz početna uputstva za njihovo otvaranje i osnovnu komunikaciju.
nopreview
Dinamičko programiranje
Damjan Vujnović
Damjan Vujnović otkriva osnovu ideju na kojoj se zasnivaju algoritmi dinamičkog programiranja: problem se deli na potprobleme, a jednom rešen potproblem kao međurezultat se čuva i koristi svaki put kad ponovo naiđemo na isti potproblem.
nopreview
pc007dis.zip
(19.72 KB)
Pokretna slova
Voja Antonić
Svakom čoveku priroda je u gene zapisala lovački duh, ostao iz pradavnih vremena, a pojedine stvari ili događaji i danas, hiljadama godina kasnije, pokrenu ga. Voja Antonić je ubeđen da će displej to učiniti, jer vezuje pogled i pažnju na predmet koji se kreće. Na osnovu svih prethodnih tekstova, ovoga puta naš saradnik predlaže praktičan rad: napravite efektan uređaj za izlog.
nopreview
Kuda ide PC?
Milan Bašić
Napokon je došlo vreme da PC računar postavi nove trendove u razvoju računarstva. Da li će se u narednih dve do četiri godine lik najpopularnijeg kompjutera na svetu potpuno promeniti, pokušaće da odgonetne Milan Bašić.
nopreview
Win 95 na domaći način
Zoran Životić
Iz dnevnika Zorana Životića: da li je vreme da kompjuterske programe počnemo da posmatramo kao proizvode a ne kao tehnološka čuda, može li se u C-u napisati program koji je brži od asemblerskog...
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Bez obzira što je u našem specijalnom dodatku ovog meseca pred vama neka vrsta proširenih Odabranih bajtova, ostalo je ponešto i za ovu rubriku. Detaljnije se, osim toga, bavimo i grafičkim programima...
nopreview
Vedra strana računara
I ovog meseca imamo dosta pričica koje će vas zabaviti i nasmejati: ko je (ili šta je) "stoka", a šta "mrak", kako da se bavite sportom sedeći za kompjuterom, kako je stari, dobri IBM na ETF-u pokazao da ume i da buši, kako je Pavle postao Donald...
nopreview
Windows 95 trikovi
Dejan Ristanović
Sto dvadeset tri trika za Windows 95; od pripreme za instalaciju, samo instalacije, otklanjanja problema preko upotrebe Windows 95 i "sitnica" koje vam mogu olakšati rad pod novim Windows-om do prilagođavanja potrebama korisnika, korišćenju DOS aplikacija, rada u mreži... Dodatak je opsežna kompilacija priloga ove vrste objavljenih u stranim kompjuterskim časopisima i na Internet konferencijama.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter