GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #8 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #8 (Decembar 1995)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Virtuelna Šeron
Sava Zdravković
U poseti MIT-ovoj laboratoriji koja se bavi multimedijom i virtuelnom realnošću, Sava Zdravković se uverio da je ono što se do skoro smatralo maštom i naučnom fantastikom, već uz sadašnje jače radne stanice, nalazi pred nama!
nopreview
Mašine humanije od nas
Voja Antonić
Kod kompjutera nikada nećemo naći preslikan način ponašanja ljudskog roda, u kome se radi ostvarivanja svojih interesa, ugrožavaju tuđi, podseća nas Voja Antonić. Mašine su zavisne isključivo od čoveka: koliko on humanosti ili surovosti iz svoje glave u njih unese kao svoj zalog, toliko nasledstvo će dobiti.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
SinFON, drugi put
Jelica Protić
Vremena se menjaju i na ovim prostorima, pa su tako i računarstvo i informatika konačno dobili svoje zasluženo mesto na velikim skupovima. O jednom od njih, SinFON-u, namenjenom prezentaciji studentskih radova u računarskim naukama i informatici, održanom na Zlatiboru, piše Jelica Protić.
nopreview
U svetu komunikacija
Zoran Kehler
U Ženevi, na svetskoj izložbi komunikacija Telecom 95, predstavilo se više od hiljadu izlagača, na gotovo stotinu hiljada kvadratnih metara. Jedan od ogromnog broja posetilaca bio je i Zoran Kehler.
nopreview
Gosti iz Norveške
Beograd je nedavno bio počastvovan prisustvom poznate firme Rasterex, koju su naši čitaoci, pre svega, upoznali po grafičkim karticama. Sa direktorima ove kompanije smo razgovarali o njihovoj poslovnoj strategiji, proizvodima i budućoj saradnji sa firmom OSA računarski inženjering.
nopreview
Iz Bukurešta u Filadelfiju
Dragan Milićev
Upravo je završeno regionalno takmičenje zemalja Istočne Evrope za studente programere, na kome je naša ekipa stekla pravo da se nađe među najboljima, koji će se iduće godine nadmetati u Filadelfiji. Utiske iz Bukurešta iznosi Dragan Milićev, koji je i vodio ekipu.
nopreview
P6 prvenci
Majkl Mijatović
Ispred dr Majkla Mijatovića su se našla prva četiri računara nove generacije, zasnovana na mikroprocesoru P6, pa je naš saradnik pokušao da otkrije da li je Intel, promenivši ime ovom procesoru u Pentium Pro, uspeo da otkloni i loš publicitet koji je nosio klasični Pentuim.
nopreview
Pentium ili RISC
Bojan Tepavčević
Suprotno uobičajenoj praksi da procesore Intel-a upoređujemo među sobom, po sistemu Intel protiv Intel-a, naš saradnik Bojan Tepavčević ih je suočio sa RISC mašinama... pogledajte grafik i mnogo toga će vam biti jasno.
nopreview
Dok iglice udaraju
Jovan Bulajić
Nove tehnologije su učinile da zlatno doba matričnih štampača prođe, ali se oni ipak ne predaju - za mnoge potrebe i dalje su optimalno rešenje. Zato je Jovan Bulajić testirao dva nova modela firme Fujitsu: najjeftiniji DL700 i najskuplji DL6600.
nopreview
Sa strane u memoriju
Majkl Mijatović
Skener više nije samo naprava koja se koristi u stonom izdavaštvu - svaka kancelarija je puna papira koje bi bilo dobro preneti na disk, klasifikovati, obraditi... Majkl Mijatović je testirao nekoliko najpopularnijih skenera koji su prilagođeni kancelarijama, kako cenom tako i mogućnostima.
nopreview
U susret videu
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović je pregledao tri najnovija CD-ROM drajva: NEC CDR-272, Sony CDU-75E i Vertos 400ETD. Koji je od njih najbolje prilagođen zahtevima digitalnog videa?
nopreview
U Wordu do Užica
Bojan Petrović
Bojan Petrović, u nastavku naše rubrike "Na drugi pogled", analizira prenosni računar AT&T Globalyst 2000 - pročitajte šta se u dužem radu pokazalo kao vrlina, a šta kao mana ovog prenosnika.
nopreview
Nizovi diskova
Dejan Veselinović
Priču o bezbednosti podataka i arhiviranja Dejan Veselinović zaokružuje nizovima diskova. Da li se akutni problemi "pada" diskova i gubitka podataka na njima rešavaju zamenom ili dodavanjem novih diskova na niz? Kakvi su rezultati primene RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) tehnologije?
nopreview
Ručni terminal
Voja Antonić
Ispunjavajući obećanje iz prošlog broja, Voja Antonić prezentira projekat ručnog terminala, koji će biti dobra prilika da se savladaju još neke tajne projektovanja hardvera i iskoristi univerzalna razvojna ploča sa mikroprocesorom 8031.
nopreview
Visual Basic 4
Dejan Ristanović
Visual Basic uvek izaziva veliku pažnju korisnika računara koji žele da brzo i lako, možda i bez preteranog predznanja, proizvedu efektne Windows programe. Iako ponešto iskomplikovana različitim verzijama koje obuhvataju samo neke od komponenti kompletnog sistema, verzija 4.0 je značajan korak unapred - Dejan Ristanović je, analizirajući ovaj paket, zaključio da su početnici u programiranju po prvi put dobili alatku za proizvodnju stabilnih 32-bitnih aplikacija.
nopreview
Navigacija prema Nortonu
Bojan Petrović
Ime Pitera Nortona odavno je postalo sinonim za pakete programa čiji je cilj proširenje mogućnosti operativnih sistema za PC računare. Posle Norton Utilities-a za Windows 95, pred nama je Norton Navigator za isti operativni sistem; prednosti i mane ovog paketa otkriva Bojan Petrović.
nopreview
Office Jr
Branko Nikitović
MS Works 4.0 za Windows 95 je prava i moćna alternativa ogromnom integrisanom paketu Microsoft Office, smatra Branko Nikitović i analizira sve ono što Works čini pravim izborom, naročito kada se radi o vlasnicima nešto slabijih računara.
nopreview
Treći put - Linux
Dragan Večerina, Dragan Sretenović
U svetu se poslednjih meseci puno govori o fenomenu zvanom Linux. Ova, svima dostupna, verzija Unix-a učinila je da Linux uđe i na kućne mašine, dok za razne komunikacione servere već predstavlja standard. Dragan Večerina i Dragan Sretenović predstavljaju novu verziju, Linux Slackware 3.0.
nopreview
Prvih par mikrosekundi
Vlada Ćalić
Iako je Windows 95 tek nekoliko meseci sa nama, i dalje mnogi raspravljaju o tome da li on zaista samostalan ili ne. Zbog toga Vlada Ćalić skreće vašu pažnju na proceduru startovanja Windows-a, uveren da će njeno razumevanje dati jasan odgovor na tu dilemu.
nopreview
Microsoft-ovo oružje
Nebojša Vasiljević
Ideja Microsoft-a da napravi operativni sistem koji neće zaostajati za modernim verzijama drugih, rezultirala je - Windows NT-om. Kroz upoređivanje sa starom linijom Windows-a i Unix-om, Nebojša Vasiljević, otkriva arhitekturu Gejtsovog proizvoda i njegovu konkurentnost na tržištu.
nopreview
Vaš sledeći OS
Bojan Petrović
Na tržištu operativnih sistema za PC računare je žestoka gužva, pa ni iskusnim korisnicima više nije lako da donesu odluku "kom se carstvu privoleti". Bojan Petrović se posebno interesovao za performanse - kroz niz testova uporedio je Windows 3.11, Windows 95, Windows NT i OS/2 Warp.
nopreview
Prezentacije pomoću računara
Dragan Sretenović
Ma kako neka ideja, projekat ili proizvod bili dobri, današnje tržište zahteva i njihovo dobro predstavljanje javnosti. Dragan Sretenović će vam pomoći da kreirate kvalitetnu prezentaciju koristeći poznati program Power Point iz paketa Microsoft Office.
nopreview
Nestalni dijalozi
Maja Vilus
Lekcijom u kojoj predstavlja dinamičke dijaloge, Maja Vilus završava školu WordBasic-a - naučićete da kreirate dijaloge čija struktura zavisi od stanja sistema ili nekih odgovora korisnika. Dalje izučavanje je na vama: izložene informacije predstavljaju dobru osnovu za pisanje složenih Word makroa.
nopreview
I Internet Bilov?
Zoran Kehler
The Microsoft Network nije samo stidljivi korak u svet online usluga, već je za svog proizvođača i kamen temeljac četiri velika poduhvata. Zoran Kehler otkriva argumente kojima ova, iz Jugoslavije za sada teško pristupačna, mreža namerava da se priključi najvećim online servisima.
nopreview
Word virus
Kristijan Lazić
Virusima nikad kraja - taman se izborimo sa jednim, a drugi već uveliko caruje računarima. Najnoviji je WordMacro.Concept, koji se isključivo širi kroz Micosoft Word 6.0 dokumente. Kristijan Lazić će vam pomoći da se ratosiljate ove napasti.
nopreview
Na strani servera
Zoran Životić
Iako je Novell NetWare veoma rasprostranjen, malo ko se usudio da piše NLM module koji se izvršavaju na serveru. Zoran Životić piše o osnovama NLM programiranja, otkrivajući usput i razne tajne NetWare-a koji je "iznutra" mnogo manje robustan nego spolja...
nopreview
Priča o zatvorenoj zagradi
Nenad Batoćanin
Večita dilema programera je kako da brzo i elegantno pišu programe ili, ako vam je tako draže, kako naterati računar da radi posao umesto njih. Nenad Batoćanin prikazuje konkretno Clipper rešenje koje će, kroz mehanizam transakcija, ne samo olakšati razvoj već i učiniti programe koji rade pod mrežom daleko pouzdanijim.
nopreview
Lični spasilac
Dragan Cvetković
Da li ste ikada poželili da imate svoj, potpuno originalni, Screen Saver? Dragan Cvetković nas uverava da njegovo pisanje nije komplikovano - atraktivan screen saver može se začas napisati na Visual Basic-u, uz korišćenje ugrađenih mehanizama samog Windows-a.
nopreview
Ispod šatre
Obrad Bjelić
Windows 95 donosi petnaestak novih, fleksibilnih kontrola, koje će svakog programera podstaći da aplikaciju učini moćnom i prijatnom za upotrebu. O njima piše Obrad Bjelić.
nopreview
Ceđenje suve drenovine
Aco Samardžić
Naš novi saradnik Aco Samardžić predstavlja JPEG (Joint Photographic Experts Group) standard algoritma za kompresiju digitalnih slika, koji je danas u širokoj upotrebi. Pročitajte zašto je rad ljudi iz JPEG grupe uporedio sa "metodama rada" nacionalnog junaka Marka Kraljevića.
nopreview
A sada... pokret!
Vojislav Stojković
Jedna od najvažnijih oblasti kompjuterske grafike je animacija, pa je cilj programera da za nju napravi što bolje rutine. Početnicima će ovaj tekst Vojislav Stojkovića pomoći da proizvedu atraktivne "pokretne slike".
nopreview
Brzinom munje
Milan Bašić
Nisu baš svi argumenti kod Intel-a - mnogi, znajući ko stoji iza projekta PowerPC, tipuju baš na ovaj procesor. Milan Bašić razmatra perspektive PowerPC računara uz predstavljanje tri konkretna modela.
nopreview
Word u izlogu
Duško Savić
Četiri naslova iz naših knjižara o tekst procesoru Word bili su povod Dušku Saviću za ovaj prikaz. Za koju knjigu se najpre treba mašiti ako ste početnik, a za koju ako želite da ovladate svim aspektima korišćenja WinWord-a?
nopreview
Od okeana do orbite
Zoran Milosavljević
Zoran Milosavljević predstavlja najnovije Microsoft-ove multimedijalne CD-ROM-ove: Encarta 96, World Atlas i Oceans - atraktivnošću sadržaja i kvalitetnom realizacijom Microsoft potvrđuje svoje vodeće mesto u ovoj oblasti.
nopreview
Nevolje 95
Bojan Petrović
Šta vam se sve može desiti kada rešite da promenite računar, ali deo po deo, najpre ploču, pa grafičku karticu, pa disk i na kraju operativni sistem? Bojan Petrović izlaže svoja iskustva - možda uz neki od njegovih zaključaka vi bolje prođete?
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Pored Windows 95 specijaliteta, ovoga puta više pažnje posvećujemo poslovnim programima, pa otkrivamo tajne Word-a, Excel-a, Access-a...
nopreview
Vedra strana računara
Predlažemo da se, uz poslednju stranu našeg časopisa, nasmejete zgodama i nezgodama raznih vrsta: na šta su sve naišli korektori u našoj Redakciji, šta je direktor Corel-a saznao o početku sopstvene karijere, kako su radnici "Borbe" pokazali dovitljivost, kako izgleda knjiga napisana po kompjuterskoj igri, kako je Džon Bul video Šekspira...
nopreview
GDI programiranje
Ivica Nikolić
GDI je segment Windows operativnog sistema koji se bavi iscrtavanjem okvira, prozora, teksta... Ivica Nikolić će vam pomoći da GDI funkcije iskoristite iz programa koje pišete.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter