GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #9 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #9 (Januar 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Softver godine
Saradnici časopisa "PC" glasali su za proizvode softverske industrije koji su obeležili prošlu godinu. Koji je najpopularniji operativni sistem, integrisani paket, baza podataka...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Srećna Nova!
Zoran Kehler
Zoran Kehler nije odoleo da proviri kroz odškrinuta vrata 1996. godine i prognozira tok računarske godine koja nam predstoji.
nopreview
Zemlja srećnih ljudi
Dušan Tošović
Ako je Australija zemlja vaših snova, proverite kako je tamo pre nego što razmislite o putu. Dušan Tošović piše o vizama, putovanju, stanovanju i drugim stvarima koje se dešavaju kompjuterskim stručnjacima u ovoj dalekoj zemlji.
nopreview
Power ili Pro?
Majkl Mijatović
I onda kada je izgledalo da je rat između Intel-a i Motorola-e završen, pojavila su se "oružja" kojim se najavljuju nove bitke. Hoće li PowerPC biti dovoljno dobar da poremeti miran san PentiumPro-a, pokušao je da proceni dr Majkl Mijatović.
nopreview
U znaku brzine
Bojan Tepavčević
Malo kome su 32-bitni programi služili za iole ozbiljnije svrhe, ali pojavom Windows-a 95, situacija se menja. Bojan Tepavčević je testirao veliki broj matičnih ploča u potrazi za onom koja je u 32-bitnom režimu najbrža.
nopreview
Originali falsifikata?
Maja Vilus
Nova Godina donosi pravu buru na tržištu procesora. Pobednik je neizvestan: Intel je tradicionalno u prednosti, ali za petama su mu i drugi, poručuje Maja Vilus.
nopreview
Leteći diskovi
Bojan Petrović
Bojan Petrović je testirao desetak vrhunskih hard diskova, koristeći, između ostalih i Disk Energy, softver koji je u tu svrhu posebno dizajnirala ekipa naših saradnika.
nopreview
Bez žurbe u zamenu
Dejan Veselinović
Ispred Dejana V. Veselinovića su se našla dva nova izdanka Hawlett-Packard-ove porodice laserskih štampača: 5L i 5P, spremni da zamene starije modele. Vredi li menjati postojeći laser?
nopreview
Druga generacija Stylusa
Dejan Ristanović
Posle velikog uspeha Epson Stylus štampača, za kraj ove i sledeću godinu pripremljni su naslednici: Stylus 2 i Stylus 2s. Pored njih, na testu Dejana Ristanovića našao se i crno-beli Stylus 820.
nopreview
A tada dođe UPS...
Dejan Veselinović
Možda je pravo vreme da konačno "doskočite" Elektrodistribuciji: Uninterruptible Power Supply je prava stvar, uverava Dejan Veselinović.
nopreview
Brzo i pouzdano
Pavle Peković
Ako želite da povežete dva sistema, naš saradnik Pavle Peković predlaže da vaš izbor bude Racal-ov Penril Datalink V.34M modem.
nopreview
Vredelo je čekati
Dejan Ristanović
Microsoft je uspeo da, paralelno sa Windows 95, predstavi i prateći Office, ali nije stigao da ga finalizuje: Word-u, Excel-u i PowerPoint-u nedostajala je baza podataka! Dejan Ristanović je bacio pogled na novi Access 7.0.
nopreview
Lotusova svita
Branko Nikitović
Branko Nikitović piše o najnovijoj generaciji poslovnog softvera SmartSuite 4, čuvene kompanije Lotus. Kao najvažniji deo ovog integrisanog paketa i njegov glavni adut, izdvaja se tekst procesor Word Pro 96 kome posvećujemo poseban tekst iz pera Vladimira Ilića.
nopreview
Do zadnje kvačice
Bojan Stojanović
Microsoft može da se ponosi sveobuhvatnošću podrške za evropske i svetske jezike, ali mi bismo uvek nešto da dodajemo i menjamo. Bojan Stojanović će vam pomoći da Windows 95 konačno "progovori" ćirilicu.
nopreview
VFAT protiv ostalih
Bojan Petrović
Pošto je prošlog meseca uporedio opšte karakteristike operativnih sistema, Bojan Petrović se ovoga puta koncentriše na njihove podsisteme za rad sa datotekama: kako stoji VFAT prema NTFS-u, HPFS-u i ostalima?
nopreview
Dugovečan i solidan
Vlada Ćalić
Vlada Ćalić predstavlja jedan od najpopularnijih mrežnih operativnih sistema za "manje" PC računare - Lantastic 6.0.
nopreview
Program sa pedigreom
Jovan Bulajić
Da staro ne mora uvek biti i zastarelo, pokazuje i SideKick: Jovan Bulajić je testirao Windows 95 verziju ovog desetogodišnjaka.
nopreview
Metla na dugme
Branko Nikitović
CleanSweep 95 dobro poznate firme Quarterdeck prvi je proizvod koji će pokušati da "utoli glad" tržišta deinstaler programa, a šta od njega možemo očekivati, ispričaće Branko Nikitović.
nopreview
Multimedijalni Power Point
Dragan Sretenović
Nastavljajući diskusiju o prezentacijama i Power Point-u, Dragan Sretenović nas ovoga puta vodi u radionicu crtanih filmova...
nopreview
Otkrivena tajna
Momir Ristić
Već 15 godina operativni sistem Ctos predstavlja tajnu u računarskoj industriji. Ovu visokoprofesionalnu integraciju opreme i softvera opisuje Momir Ristić.
nopreview
Komunikacije za profesionalce
Dejan Ristanović
18. decembra počinje sa komercijalnim radom SezamPro, sistem za modemske komunikacije koji će, u saradnji sa našim časopisom, ponuditi obilje informacija, kvalitetnih konferencija i stalnu vezu sa YU Internetom i drugim mrežama. Profesionalni korisnici računara dobijaju komunikacioni medij koji su dugo očekivali.
nopreview
Novi Clipper u praksi
Nenad Batoćanin
Nenad Batoćanin će vam pomoći da na najbolji način iskoristite novitete Clippera 5.3 i da realno procenite njegove performanse pri korišćenju različitih drajvera za pristup bazama podataka.
nopreview
Laki uvod u OLE
Dejan Jelović
Microsoft je veoma jasan: ako ne znate da pravite programe koji koriste OLE 2.0, onda ne znate da programirate pod Windows-om, poručuje Dejan Jelović
nopreview
Mreža na dlanu
Obrad Bjelić
Obrad Bjelić piše o Winsock-u - TCP/IP programskom interfejsu za Windows, koji je na tržištu postao opšteprihvaćeni standard za računarske komunikacije.
nopreview
Igrajmo se malo
Damjan Vujnović
Iako se dinamičko programiranje najčešće primenjuje kod "klasičnih" optimizacionih problema, Damjan Vujnović prikazuje još jednu, ništa manje zanimljivu, primenu ove tehnike u simulaciji jednostavne logičke igre zvane Nim.
nopreview
Bezbednost pre svega
Nebojša Vasiljević
Za bezbednost operativnog sistema je, pored njega samog, bitna i cela organizacija ljudi koji pristupaju računaru. Nebojša Vasiljević opisuje kako univerzalne koncepte bezbednosti, tako i one specifične za Unix.
nopreview
Win95 direktorijum
Boris Dragović
Boris Dragović je zavirio u Microsoft-ovu "kuhinju" i od Gejtsovih momaka "ukrao recept" o tome kako oni "izlaze na kraj" sa dugim imenima fajlova...
nopreview
Uvod u MPEG
Nebojša Zdravković
Nebojša Zdravković piše o MPEG standardu, napravljenom da zadovolji stalno rastuće potrebe računarske industrije za efikasnim načinom beleženja i skladištenja video i audio informacija koje će se potom i prikazati u realnom vremenu.
nopreview
Lek protiv amnezije
Voja Antonić
Voja Antonić se ovoga puta bavi rešenjem problema kontinualne memorije - kako napraviti sklop koji neće "zaboraviti" sve podatke kada ga isključite.
nopreview
Umetnici, filmofili, kinolozi...
Zoran Milosavljević
Obzirom da je Microsoft-ova serija izdanja MS Home bez premca po popularnosti svuda u svetu, Zoran Milosavljević i u ovom broju piše o još nekoliko njenih komponenti namenjenih ljubiteljima filma i pasa, ali i darovitoj deci.
nopreview
Izlog knjiga
Duško Savić
Od nekoliko izdanja koja su našla mesto pod suncem u protekloj godini, Duško Savić se opredelio da vam u ovom broju predstavi tri namenjene programerima: Vodič za PC, Visual Basic 4.0 i DELPHI, lakoća programiranja i povezivanja.
nopreview
Izvor pun rešenja
Vladimir Klisić
Vlada Klisić predstavlja Microsoft-ov Windows 95 Resource Kit - knjigu namenjenu da pokrije kompletan proces uvođenja Windows 95 sistema u poslovanje firme.
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Nova godina je dobra prilika za rekapitulaciju - pogledajmo najznačajnije priloge dopunjene iskustvima koja su naši čitaoci i saradnici u međuvremenu stekli.
nopreview
Vedra strana računara
Da li je MS-DOS ponekad podcenjen, kako će izgledati moderan telefon, šta se sve može uraditi od štampača, kakvi će programi uskoro biti popularni u Matematičkoj gimnaziji i druge zgode i nezgode domaćeg i stranog računarstva...
nopreview
Računari koje smo voleli
Milan Bašić
Specijalni dodatak "Računari koje smo voleli" posvećujemo dvadesetoj godišnjici završetka razvoja prvog "personalnog" računara koji se izborio za šire tržište, Altaira 8800. Tim povodom je Milan Bašić, u saradnji sa našim saradnicima i kolegama sa Univerziteta i Instituta, sklopio zanimljivu priču o prvim računarskim godinama na našim prostorima.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter