GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
PC #89 > Hardver
Arhiva tekstova iz sekcije Hardver. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u PC #89 (25) Samo tekstovi objavljeni online (4)
- PC #89 (Maj 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Intel je upravo načinio nekoliko značajnih koraka kojima ponovo preuzima sam vrh performansi u desktop segmentu. Što je još važnije, Intel napokon osluškuje zahteve tržišta. Šta donose i865 i i875 čipovi?
nopreview
nVidia... na mišiće
Aleksandar Veljković
Pojava nove generacije nVidia čipova obično predstavlja događaj godine, a naročito u danima kada je ATI preuzeo tržišni primat. Da li je GeForce FX (poznata i pod nazivima GeForce 5 i NV30) ulaznica za vrh ili prećutno priznanje poraza?
nopreview
Serial ATA diskovi
Vladimir Cerić
Tržište hard diskova se već neko vreme ne pomera sa mrtve tačke. Serial ATA tehnologija je mogući most ka svetlijoj budućnosti, pa smo je nestrpljivo očekivali. Kako se pokazao prvi Serial ATA disk koji je stigao u Jugoslaviju, Maxtor DiamondMax 6Y160M0.
nopreview
CRT se ne predaje
Branko Nikitović
Najveći broj prodatih monitora kod nas (a i u svetu) i dalje je CRT tipa. Tehnologija je zrela, ali Philips ipak pronalazi načine da svoje modele izdvoji od konkurencije. Isprobali smo njihove monitore 107E4, 107T4 i 107B4.
nopreview
TFT aduti firme LG
Branko Nikitović
Proizvođači se iz sve snage trude da poboljšaju svoje TFT modele, uz istovremeno snižavanje cena - pravo je vreme za "vrbovanje" kupaca. Tri LG modela na testu, Flatron L1510S, L1710S i 1710B, rezultat su upravo takve tržišne strategije.
nopreview
Kroz USB do CD-a
Vladimir Cerić
Iako ga koristimo još od pojave ATX standarda i Intel LX ploča, USB je tek plasiranjem verzije 2.0 dobio svoju pravu ulogu. Za to su zaslužni pre svega eksterni CD pisači, kao što su BenQ CRW 4012EU, LiteON LXR-40122C i Teac CD-W552E.
preview
Milan Bašić
Veliko ime na svetskom tržištu polako se vraća u naše krajeve pa smo, posle dužeg vremena, imali priliku da se neposredno upoznamo sa dva notebook-a četvrtog po veličini svetskog proizvođača PC računara. Njihove oznake su Versa M300 i P440.
nopreview
Alpha nije za penziju
Milan Bašić
Blisku budućnost na enterpise tržištu HP vidi u oslanjanju na Alpha servere, iako se već sada zna da će razvoj biti zaustavljen posle 2004. godine, i to u korist neke od budućih verzija Itanium-a.
nopreview
WD za svakog
Vladimir Cerić
Maxtor možda dominira tržištem, ali su zastupnici Western Digital-a spremni da ponude hard disk istih performansi pod povoljnijim uslovima. Isprobali smo modele 400BB, 600BB i 1800JB.
nopreview
U ritmu valcera
Milan Bašić
Lepo je dobiti proizvod iz zemlje koja kvalitet i visoku upotrebljivost pretpostavlja ceni. Na našu sreću, kod Gericom notebook-a austrijski kvalitet je upotpunjen sasvim prihvatljivom cenom...
nopreview
Optimalni Canon
Aleksandar Veljković
Canon A40 je postavio standarde u klasi od 2 Mp. Može li A70 da ponovi uspeh slavnog prethodnika, ovoga puta nudeći rezoluciju od 3.2 Mp?
preview
Branislav Bubanja
Svaka poseta prodavnicama tehničkih proizvoda otkrije nekoliko modela DVD plejera koji su upravo pristigli. Proizvođači očito ističu nove adute za aktuelnu sezonu, pa smo testirali Xwave 7300 i 7400, Samsung DVD-S225, Philips DVD-634, Panasonic DVD-RV32 i DVD-XV10.
nopreview
I za dlan i za džep
Marko Tanasković
Predstavljamo dva PDA uređaja iz srednje klase, više po ceni nego po (dobrim) performansama. Sony Clie SJ33 dolazi iz Palm sveta, dok je NEC MobilePro 300E baziran na Pocket PC tehnologiji.
nopreview
PocketPC kao mrežni analizator
Peđa Lalević
Iako većina ljudi koristi palmtop kao elektronski podsetnik i adresar, on se može primeniti i kao priručna alatka za pružanje tehničke podrške. Uz odgovarajuće dodatke, PDA može da posluži i kao analizator klasičnih i bežičnih mreža.
nopreview
Multifunkcionalni video-uređaji
Branislav Bubanja
Dok DVD pisači ne postanu pristupačni prosečnom kupcu, u multifunkcionalnim uređajima dobro dođu i stari, dobri hard diskovi odnosno video-rikorderi, naravno kombinovani sa modernijim tehnologijama. To dobro ilustruju Aiwa HV-DH1 i Samsung DVD-H40E.
preview
Milan Četić
Inkjet tehnologija je dostigla nivo zrelosti koji omogućava svakom od proizvođača da konstruiše štampače prvenstveno po zahtevima svojih marketinških odeljenja, a manje na osnovu tehničko-tehnoloških ograničenja. Canon se uspešno otarasio imidža proizvođača jeftnih inkjet-ova koji ga je nekada pratio, a i850 i i950 predstavljaju "poliranje" te dobro razrađene koncepcije.
nopreview
Canon Powershot G3
Milan Četić
Canon Powershot G3 je naslednik popularnog modela G2, ali promene nisu samo "kozmetičke" prirode, već je reč o velikom broju poboljšanja koja su dovela do toga da je G3 potpuno drugačiji uređaj, jedinstven u današnjoj ponudi rangefinder digitalnih aparata.
nopreview
CanoScan Lide 50
Milan Četić
CanoScan Lide 50 je neznatno promenjeni Lide 30, ali je bilo zanimljivo analizirati tehnologiju skeniranja koju on koristi i uočiti njene domete i ograničenja.
nopreview
HP Color LaserJet 1500
Milan Četić
Iako su inkjet-ovi praktično preuzeli tržište personalnih kolornih štampača, kako u kućnoj tako i u poslovnoj primeni, laserska tehnologija ne posustaje. Zato je Hewlett-Packard rešio da dodatno "frizira" prošlogodišnji model CLJ 2500, pa se pred nama nalazi ColorLaserJet 1500, jeftinija personalna verzija "starijeg rođaka".
nopreview
Panasonic KX-P1150
Milan Četić
Matrični štampači kod nas imaju sigurno tržište, pa je interesantno videti kako se sve veći broj proizvođača uključuje u trku za domaće kupce. Najsvežiji "igrač" u ovoj trci je Panasonic - sa zadovoljstvom smo testirali njihov 9-pinski model i to u realnim uslovima.
nopreview
HP PSC 1210
Marko Mihajlović
PSC 1210 je izuzetno mali multifunkcionalni uređaj, ali to nije umanjilo njegovu funkcionalnost - brzina i kvalitet inkjet komponente su preuzeti od modela 3420, dok je rezolucija skenera 600*2.400 dpi sa 36-bitnom kolor paletom. Kako čitava ta kombinacija funkcioniše?
nopreview
Muzika bez žica
Branislav Bubanja
Tvrdnja iz naslova je samo delimično tačna - na kutijama Jazz ogromnih zvučnika piše wireless, ali poneka žica je ipak ostala. Koje su onda njihove prednosti?
nopreview
Petica za trud
Vladimir Cerić
Plasiranjem MX serije, Logitech je otišao korak dalje u tehnologiji izrade optičkih miševa. Pogledajmo šta nude modeli 300, 500 i 700.
nopreview
Platinasti EX
Voja Gašić
Zvuk koji proizvodi vaš računar stići će do zvučnika bez većih problema, ali šta je sa zvukom za koji računar predstavlja tek inteligentnu "tranzitnu stanicu"? Rešenje je Audigy2 Platinum EX.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
3Dvision TV/FM USB dodatak, Chickony KB-9938 Natural tastatura, Creative PC-CAM 550 Web kamere, Intel D845GLVA matična ploča, SmartBuy DVD mediji, Sony MZ-R501 MiniDisc uređaj, Sweex USB IrDA port, Transcend USB 2.0 disk/čitač kartica, ViPowER rack za diskove i Leadtek WinFast Cinema.


Asusplus

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter