GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #89 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Voja Gašić
Da li zbog sve boljeg stanja na tržištu ili zbog lepog vremena koje je zamenilo prošlogodišnju kišu, peti after CeBIT koji je firma Allied Telesyn organizovala u Beču protekao je u optimističkoj, opuštenoj atmosferi. Prikazana je zanimljiva oprema i mrežna rešenja...  «pročitajte više»
- PC #89 (Maj 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Intel je upravo načinio nekoliko značajnih koraka kojima ponovo preuzima sam vrh performansi u desktop segmentu. Što je još važnije, Intel napokon osluškuje zahteve tržišta. Šta donose i865 i i875 čipovi?
preview
Milan Bašić
Veliko ime na svetskom tržištu polako se vraća u naše krajeve pa smo, posle dužeg vremena, imali priliku da se neposredno upoznamo sa dva notebook-a četvrtog po veličini svetskog proizvođača PC računara. Njihove oznake su Versa M300 i P440.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Velike i(li) male stvari
Dejan Ristanović
24. marta promovisani su Windows Server 2003, VS.NET 2003 i 64-bitni SQL Server, a pre nekoliko dana stigla je i beta verzija Office-a 2003. Na pitanje "šta ima novo" je istovremeno i lako i teško odgovoriti...
nopreview
Rat u realnom vremenu
Sava Zdravković
Vojskovođe često upoređuju sa šahistima (i obratno), a ratovi se svode na niz poteza dva protivnika. Rat u Iraku je, po prvi put, tekao u realnom vremenu... barem gledano sa jedne strane.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Meda voli med
Jelena Rupnik
Šta li plaši ljude danas? Toliko je ružnih stvari u svetu da je teško izabrati jednu? Varate se - značajan broj profesionalaca na Zapadu strahuje pre svega zbog mogućnosti krađe njihovog digitalnog identiteta...
nopreview
Crash u Minhenu
Jelica Protić
Početkom aprila Microsoft je u Minhenu okupio 120 istraživača sa univerziteta Centralne i Istočne Evrope, da bi im predstavio domete .NET tehnologije i ponudio saradnju sa akademskom zajednicom.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
nVidia... na mišiće
Aleksandar Veljković
Pojava nove generacije nVidia čipova obično predstavlja događaj godine, a naročito u danima kada je ATI preuzeo tržišni primat. Da li je GeForce FX (poznata i pod nazivima GeForce 5 i NV30) ulaznica za vrh ili prećutno priznanje poraza?
nopreview
Serial ATA diskovi
Vladimir Cerić
Tržište hard diskova se već neko vreme ne pomera sa mrtve tačke. Serial ATA tehnologija je mogući most ka svetlijoj budućnosti, pa smo je nestrpljivo očekivali. Kako se pokazao prvi Serial ATA disk koji je stigao u Jugoslaviju, Maxtor DiamondMax 6Y160M0.
nopreview
CRT se ne predaje
Branko Nikitović
Najveći broj prodatih monitora kod nas (a i u svetu) i dalje je CRT tipa. Tehnologija je zrela, ali Philips ipak pronalazi načine da svoje modele izdvoji od konkurencije. Isprobali smo njihove monitore 107E4, 107T4 i 107B4.
nopreview
TFT aduti firme LG
Branko Nikitović
Proizvođači se iz sve snage trude da poboljšaju svoje TFT modele, uz istovremeno snižavanje cena - pravo je vreme za "vrbovanje" kupaca. Tri LG modela na testu, Flatron L1510S, L1710S i 1710B, rezultat su upravo takve tržišne strategije.
nopreview
Kroz USB do CD-a
Vladimir Cerić
Iako ga koristimo još od pojave ATX standarda i Intel LX ploča, USB je tek plasiranjem verzije 2.0 dobio svoju pravu ulogu. Za to su zaslužni pre svega eksterni CD pisači, kao što su BenQ CRW 4012EU, LiteON LXR-40122C i Teac CD-W552E.
nopreview
Alpha nije za penziju
Milan Bašić
Blisku budućnost na enterpise tržištu HP vidi u oslanjanju na Alpha servere, iako se već sada zna da će razvoj biti zaustavljen posle 2004. godine, i to u korist neke od budućih verzija Itanium-a.
nopreview
WD za svakog
Vladimir Cerić
Maxtor možda dominira tržištem, ali su zastupnici Western Digital-a spremni da ponude hard disk istih performansi pod povoljnijim uslovima. Isprobali smo modele 400BB, 600BB i 1800JB.
nopreview
U ritmu valcera
Milan Bašić
Lepo je dobiti proizvod iz zemlje koja kvalitet i visoku upotrebljivost pretpostavlja ceni. Na našu sreću, kod Gericom notebook-a austrijski kvalitet je upotpunjen sasvim prihvatljivom cenom...
nopreview
Optimalni Canon
Aleksandar Veljković
Canon A40 je postavio standarde u klasi od 2 Mp. Može li A70 da ponovi uspeh slavnog prethodnika, ovoga puta nudeći rezoluciju od 3.2 Mp?
preview
Branislav Bubanja
Svaka poseta prodavnicama tehničkih proizvoda otkrije nekoliko modela DVD plejera koji su upravo pristigli. Proizvođači očito ističu nove adute za aktuelnu sezonu, pa smo testirali Xwave 7300 i 7400, Samsung DVD-S225, Philips DVD-634, Panasonic DVD-RV32 i DVD-XV10.
nopreview
I za dlan i za džep
Marko Tanasković
Predstavljamo dva PDA uređaja iz srednje klase, više po ceni nego po (dobrim) performansama. Sony Clie SJ33 dolazi iz Palm sveta, dok je NEC MobilePro 300E baziran na Pocket PC tehnologiji.
nopreview
PocketPC kao mrežni analizator
Peđa Lalević
Iako većina ljudi koristi palmtop kao elektronski podsetnik i adresar, on se može primeniti i kao priručna alatka za pružanje tehničke podrške. Uz odgovarajuće dodatke, PDA može da posluži i kao analizator klasičnih i bežičnih mreža.
nopreview
Multifunkcionalni video-uređaji
Branislav Bubanja
Dok DVD pisači ne postanu pristupačni prosečnom kupcu, u multifunkcionalnim uređajima dobro dođu i stari, dobri hard diskovi odnosno video-rikorderi, naravno kombinovani sa modernijim tehnologijama. To dobro ilustruju Aiwa HV-DH1 i Samsung DVD-H40E.
preview
Milan Četić
Inkjet tehnologija je dostigla nivo zrelosti koji omogućava svakom od proizvođača da konstruiše štampače prvenstveno po zahtevima svojih marketinških odeljenja, a manje na osnovu tehničko-tehnoloških ograničenja. Canon se uspešno otarasio imidža proizvođača jeftnih inkjet-ova koji ga je nekada pratio, a i850 i i950 predstavljaju "poliranje" te dobro razrađene koncepcije.
nopreview
Canon Powershot G3
Milan Četić
Canon Powershot G3 je naslednik popularnog modela G2, ali promene nisu samo "kozmetičke" prirode, već je reč o velikom broju poboljšanja koja su dovela do toga da je G3 potpuno drugačiji uređaj, jedinstven u današnjoj ponudi rangefinder digitalnih aparata.
nopreview
CanoScan Lide 50
Milan Četić
CanoScan Lide 50 je neznatno promenjeni Lide 30, ali je bilo zanimljivo analizirati tehnologiju skeniranja koju on koristi i uočiti njene domete i ograničenja.
nopreview
HP Color LaserJet 1500
Milan Četić
Iako su inkjet-ovi praktično preuzeli tržište personalnih kolornih štampača, kako u kućnoj tako i u poslovnoj primeni, laserska tehnologija ne posustaje. Zato je Hewlett-Packard rešio da dodatno "frizira" prošlogodišnji model CLJ 2500, pa se pred nama nalazi ColorLaserJet 1500, jeftinija personalna verzija "starijeg rođaka".
nopreview
HP PSC 1210
Marko Mihajlović
PSC 1210 je izuzetno mali multifunkcionalni uređaj, ali to nije umanjilo njegovu funkcionalnost - brzina i kvalitet inkjet komponente su preuzeti od modela 3420, dok je rezolucija skenera 600*2.400 dpi sa 36-bitnom kolor paletom. Kako čitava ta kombinacija funkcioniše?
nopreview
Panasonic KX-P1150
Milan Četić
Matrični štampači kod nas imaju sigurno tržište, pa je interesantno videti kako se sve veći broj proizvođača uključuje u trku za domaće kupce. Najsvežiji "igrač" u ovoj trci je Panasonic - sa zadovoljstvom smo testirali njihov 9-pinski model i to u realnim uslovima.
nopreview
Muzika bez žica
Branislav Bubanja
Tvrdnja iz naslova je samo delimično tačna - na kutijama Jazz ogromnih zvučnika piše wireless, ali poneka žica je ipak ostala. Koje su onda njihove prednosti?
nopreview
Petica za trud
Vladimir Cerić
Plasiranjem MX serije, Logitech je otišao korak dalje u tehnologiji izrade optičkih miševa. Pogledajmo šta nude modeli 300, 500 i 700.
nopreview
Platinasti EX
Voja Gašić
Zvuk koji proizvodi vaš računar stići će do zvučnika bez većih problema, ali šta je sa zvukom za koji računar predstavlja tek inteligentnu "tranzitnu stanicu"? Rešenje je Audigy2 Platinum EX.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
3Dvision TV/FM USB dodatak, Chickony KB-9938 Natural tastatura, Creative PC-CAM 550 Web kamere, Intel D845GLVA matična ploča, SmartBuy DVD mediji, Sony MZ-R501 MiniDisc uređaj, Sweex USB IrDA port, Transcend USB 2.0 disk/čitač kartica, ViPowER rack za diskove i Leadtek WinFast Cinema.
nopreview
Office 2003: Nova suština
Dragan Grbić
Microsoft Office 2003 ulazi u period beta testiranja, uz nadu da će se finalna verzija pojaviti sredinom ove godine. Isprobavanje beta 2 verzije pokazalo je da budući Office predstavlja veliki korak napred u domenu grupnog rada...
preview
Bojan Stojanović
Kakvi su sadašnjost i budućnost Linux-a kao DTP platforme? U potrazi za odgovorom, isprobali smo sve bitne komponente pripreme za štampu u Linux okruženju.
nopreview
Pogled na .NET Server
Milan Bašić
Microsoft se nada da će lakše održavanje, bezbednosni mehanizmi i vispreno segmentiranje tržišta učiniti novu serversku platformu interesantnom za širok krug profesionalaca. Kako radi Windows Server 2003?
nopreview
.NET alternative
Vlada Ćalić
Microsoft je sve karte uložio u .NET platformu pred kojom je budućnost. .NET predstavlja ECMA standard, pa postoje i alternativne implementacije za razne operativne sisteme...
nopreview
Zakonom protiv kompjuterskog kriminala
Zoran Đokić
Sve veća odgovornost prema pitanjima intelektualne svojine jasan je pokazatelj ozdravljenja jednog društva. Promene u zakonu, sprovedene kod nas tokom poslednjih meseci, idu tome u prilog. Pročitajte šta o promenama zakona, u autorskom tekstu, kaže Predsednik komisije Vlade Srbije za borbu protiv praterije.
preview
Stevan Josimović
Ideja da se 3D modeliranje približi vajarskom postupku nije nova. Alatom ZBrush firme Pixologic možete hrabro krenuti u osvajanje novog terena...
nopreview
Bez rajsfedera u XXI veku
Đorđe Grujić
Pojam CAD objedinjuje projektovanje i crtanje, uprkos brojnim razlikama koje postoje između ove dve operacije. Kojim putem krenuti kako biste raspoloživu tehnologiju što racionalnije ugradili u svoj proces rada?
nopreview
Virtuoz elektronskih dokumenata
Bojan Stojanović
Adobe snažno promoviše PDF, dajući mu centralno mesto u kancelarijima, grafičkim studijima i kućnoj primeni. U iščekivanju svečane premijere Acrobat-a 6, zavirili smo u impresivan spisak novih opcija.
nopreview
CRM za svakoga
Milan Bašić
Uređenje tokova informacija u preduzeću nije lak posao - potrebna je dobra volja, još bolja organizacija i odličan softver. Contact je domaći proizvod koji je našao svoje mesto i u Evropi...
nopreview
Put do elektronske vlade
Milan Bašić
Osećajući da e-government koncept pruža brojne izazove, grupa stručnjaka iz Beograda osmelila se da bude pionir u ovom poslu. U njihovim rukama je realizacija ambicioznog projekta "Topolis"...
nopreview
Softversko hlađenje
Branislav Jonić
Problem zagrevanja procesora obieno se rešava masivnim hladnjakom. Primenom programa CpuIdle temperaturu procesora možete sniziti za približno 10 stepeni...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Ad-Aware, Alcohol 120%, DiskState i LightAlloy.
nopreview
Telefonsko umrežavanje
Branislav Bubanja
Postavljanje mreže u poslovnom prostoru ili stanu je skup posao. Ako nisu potrebne neke velike brzine, možete se snaći i iskoristiti deo postojećeg "ožičenja". HomePNA je jedno od mogućih rešenja...
nopreview
CATV - prijemna stanica
Vladimir Petrović
Sistemi za obradu i distribuciju televizijskog signala u kablovsko-distributivnim sistemima vremenom su postali ogromne i složene kombinacije uređaja. Pogledajmo kako one rade u domaćim uslovima.
nopreview
Rano proleće u baštama
Vesna Milošević
Proleće je vreme za uređenje bašta ili barem cveća na prozoru, a Internet će vam u tome svesrdno pomoći...
preview
Vladana Rašić
Šta upotpunjava ugođaj kada se probudite? Možda nekoliko probranih zrna umešno pripremljenih u najomiljeniji napitak koji je popularan na svim stranama sveta...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
A History of Medicine
Ladislav Struharik
nopreview
Peđa Lalević
nopreview
Branislav Bubanja
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Kompjuteri su sve humaniji - pored mogućnosti ultrabrzog download-a, prenosa CD-a kroz žicu, besplatne Biblije za sve pobednike u Hitman-u, rogobatne poruke o greškama biće zamenjene haiku poezijom, na radost svih onih koji nisu kupili Juer Srbotiks zarad perspektivnog ulaganja u Kanadi!
nopreview
Kvantni algoritmi
Aleksandar Perišić
Pre desetak godina otkriven je princip na kojem bi mogla da se zasnuje izrada novog tipa računara - umesto klasičnog koncepta po kome se događaj desio ili se nije desio, uvodimo novu formu bita koja bi umesto stalne vrednosti nosila verovatnoću da je vrednost jedan odnosno nula. Tako su nastali kvantni algoritmi pa i prvi kvantni računari, danas sposobni tek za minijaturne aritmetičke i logičke operacije, a sutra... ko zna? Upoznajte ih na vreme...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter