GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tuce diskova pod haubom
Mladen Mijatović
Qnap TS-1279U-RP je storage server za poslovnu primenu. Opremljen sa čak 12 hard-diskova, ovaj uređaj predstavlja pouzdanu, snažnu i skalabilnu osnovu za profesionalna NAS i IP-SAN rešenja. A kapacitet sami birate...
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tuce diskova pod haubom

U modernom poslovnom okruženju podaci su od presudnog značaja, pošto količina podataka kojima se svakodnevno barata eksponencijalno raste, rešenja namenjena njihovom bezbednom pohranjivanju dobijaju sve veću važnost. Dok potrebe manjih poslovnih korisnika obično zadovoljavaju mali desktop NAS serveri, velikim firmama su potrebne snažnije mašine. Ipak, poželjno je da rešenje pored pouzdanosti i bezbednosti ostane jednostavno za upotrebu. Qnap TS‑1279U‑RP je profesionalni NAS/IP‑SAN uređaj koji se lako integriše u svako poslovno okruženje i služi kao centar za backup i razmenu fajlova, disaster recovery rešenje, platforma za virtuelno okruženje (Cloud Computing), pa čak i storage za video‑montažu.

Snažan hardver za teške poslove

Qnap TS 1279U RP je profesionalni NAS/IP SAN uređaj koji se lako integriše u poslovno okruženje i služi kao centar za backup i razmenu fajlova, disaster recovery rešenje, platforma za virtuelno okruženje, pa čak i storage za video montažu
(kliknite za veću sliku)

Uređaj ima šasiju standardne širine od 19“ za ugradnju u profesionalne rack‑ove u serverskim sobama i data centrima, a sa prednje strane se nalaze vrata pojedinačnih spremišta za svih 12 diskova. Ova spremišta se ne moraju popuniti u potpunosti, pa je korisnik u prilici da instalira željeni broj diskova, da bi kasnije, ako poslovne potrebe narastu, dokupio još kapaciteta. Fleksibilnost uređaja se ogleda i u tome da diskovi mogu da rade nezavisno, ali i u nekoj od mnogobrojnih RAID konfiguracija, pružajući više različitih kompromisa između kapaciteta i pouzdanosti. Kada se server popuni diskovima, maksimalan kapacitet dostiže impresivnih 36 TB. Uređaj je opremljen i sa dva eSATA interfejsa na koji se mogu povezati eksterni diskovi, kao i četiri USB 2.0 i dva USB 3.0 porta za brz backup na spoljnje memorije.

Budući da su brzina pristupa i prenosa podataka ključne osobine jednog storage servera, Qnap TS‑1279U‑RP je opremljen 6 Gbit/s SATA interfejsima, ali i adekvatnim hardverom zaduženim za obradu podataka: u srcu uređaja je Intel Core i3 procesor sa 2 GB DDR3 RAM memorije koji lako izlaze na kraj sa zahtevima koje nameće rad u data centrima i korporativnim mrežama.

Kada je o brzini prenosa reč, najznačajniji je mrežni interfejs koji stiže sa podrškom za 10 Gbps Ethernet mreže, što ga svrstava u najvišu klasu. Uređaj je fabrički opremljen sa dva gigabitna Ethernet porta koji se po želji mogu agregirati da bi se duplirao protok, povezati u redundansu radi veće pouzdanosti ili se odvojiti u zasebne veze ka dve potpuno nezavisne LAN mreže. U poseban slot se može instalirati dodatna mrežna kartica sa još dva dodatna interfejsa u gigabitnoj ili, po želji, 10 Gbps varijanti.

Virtualizacija i serveri

Različiti korisnici će, u zavisnosti od sopstvenih potreba, posebno ceniti razne mogućnosti servera. Primarna uloga je, naravno, storage – uređaj se može koristiti kao klasični Network Attached Storage, ali zahvaljujući podršci za iSCSI, i kao deo nekog šireg IP‑SAN rešenja u kome je više storage servera međusobno spregnuto IP konektivnošću.

Podržana su i renomirana softverska rešenja za virtualizaciju kao što su VMware, Citrix i Hyper‑V, pa uz pomenute brze mrežne interfejse i IP‑SAN funkcionalnost, Qnap TS‑1279U‑RP predstavlja dobar izbor za razne virtuelne platforme u okviru Cloud Computing servisa koji u današnje vreme sve više dobijaju na značaju.

NAS nije ograničen samo na jedan operativni sistem, pa deljenje fajlova funkcioniše na mrežama u Windows, Mac ili Linux/UNIX okruženju. Dodatna prednost je mogućnost preuzimanja podataka o korisničkim nalozima sa Windows Active Directory servera, čime se pojednostavljuje dodeljivanje prava korisnicima – korisnik može da pristupa Qnap storage‑u sa istim korisničkim imenom i lozinkom sa kojima pristupa svom nalogu.

Dodatne funkcionalnosti su primerene poslovnom okruženju, pa tako pored file servera, FTP servera i backup server, ovaj uređaj može da posluži i kao Web server, print servera, centralna stanica za IP video nadzor, čak i kao centralni storage za potrebe profesionalne video-montaže koja zahteva diskove velikog kapaciteta i brze mrežne interfejse.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter