GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #185 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
3D laptop bez naočara
Branislav Bubanja
Qosmio F750-10M ima na ekranu dodatni sloj nazvan Active lens, koji eliminiše potrebu za 3D naočarima, a pomoću kamere određuje poziciju gledaoca i prilagođava mu parametre 3D prikaza. Kako ova inovativna tehnologija funkcioniše u praksi?
- PC #185 (Februar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

3D laptop bez naočara

Toshiba Qosmio F750-10M. Ekran: 15,6“ LED, 1920*1080 (2D), 1366*768 (3D) • Memorija: 8 GB • Procesor: Intel Core i7 2630QM, 2 GHz • Optika: Pioneer BD-RW BDR-TD04A • Konektori: 4*USB (1*USB 3.0 + 3*USB 2.0), D-SUB, HDMI 1.4, LAN, audio-izlaz, ulaz za mikrofon, antena • Ostalo: TV tjuner, daljinski upravljač Zvuk: Harman Kardon. Cena: Oko 1.450 evra.
(kliknite za veću sliku)

Toshiba je odavno lider u proizvodnji prenosivih računara srednje i više klase. Iako ih je konkurencija poslednjih godina pomalo pretekla, Qosmio F750‑10M pretenduje da ovog proizvođača vrati na staze stare slave. Ovo nije prvi prenosivi računar sposoban da reprodukuje 3D sliku, ali je potpuno inovativan po načinu na koji to radi: ne zahteva 3D naočare za prikaz 3D slike, već ona može da se gleda kao i klasični ravni sadržaji.

Autostereoskopska 3D slika

Pošto se radi o prvom proizvodu ove vrste, pokušaćemo detaljnije da objasnimo kako je Toshiba uspela da dobije 3D sliku bez pomagala. Primenjena je tehnologija Active Lens, koja u sadejstvu sa Web kamerom i tehnologijom za praćenje lica generiše 3D sliku u realnom vremenu, maksimalno prilagođenu osobi koja je gleda.

Kako se dobija 3D slika? Ekran na ovom laptopu je dijagonale 15,6 inča, sa Full HD rezolucijom kada se gleda u 2D režimu. Tajna je u pomenutoj tehnologiji Active Lens, odnosno dodatnom sloju koji je postavljen ispred ekrana i koji može da se uključuje i isključuje po potrebi. Kada nije uključen, slika se prikazuje u standardnom 2D režimu, s punom rezolucijom (1920×1080 tačaka). Kada se sloj Active Lens aktivira, pikseli na ekranu se vide drugačije zbog prelamanja koje sloj izaziva, a rezolucija pada na 1366×768 tačaka. Broj piksela na ekranu, naravno, ostaje isti, ali se umesto za jednu sliku, pikseli sada koriste za generisanje dve slike (za levo i desno oko). Raspored subpiksela se vizuelno menja i umesto da se RGB komponente prikazuju horizontalno, zbog Active Lens sloja oni se vide kao da su poređani dijagonalno.

U saradnji s tehnologijom Face‑tracking i softverom SuperD, uvek se zna tačna pozicija lica i očiju korisnika, i na osnovu tih informacija se generiše slika koja će dati optimalan 3D doživljaj. Face‑tracking koristi ugrađenu kameru na laptopu koja locira poziciju glave. A da bi se odredila tačna udaljenost korisnika od ekrana, u pomoć priskaču i dve infracrvene LED diode koje su smeštene sa obe strane kamere.

Izlazak iz ravni

Active Lens uključen - Active Lens isključen
(kliknite za veću sliku)

Osnovna prednost je već sama činjenica da vam za gledanje 3D sadržaja nisu potrebne naočari. 3D prikaz, odnosno Active Lens sloj, uključuje se pritiskom na taster laptopa ili klikom na ikonu u programu za gledanje 3D videa. Interesantno je i to što se sa ovom tehnologijom može uključiti 3D prikaz samo na jednom delu ekrana (samo u plejeru), što druge 3D tehnologije ne mogu da ponude.

Kao i svaka nova tehnologija, i ovaj način prikaza 3D slike ima dosta mesta za unapređenje. Za početak, tehnologija Face‑tracking prepoznaje samo jedno lice – ako se u vidnom polju kamere nađu dva ili više lica, kamera će se opredeliti za dominantno tj. najveće u vidokrugu. To ne znači da će ostale osobe biti uskraćene za 3D prikaz, ali će oni videti sliku nešto slabijeg kvaliteta. Dalje, na udaljenosti od oko pola metra od ekrana uočavate pikselizaciju 3D slike. Najzad, brza promena pozicije glave uticaće na pojavu „duhova“ na ekranu, odnosno neke vrste preslušavanja, pošto će računaru biti potrebno neko vreme (otprilike sekund) da generiše optimalnu sliku za detektovanu promenu položaja lica.

Dubina 3D slike kod ove tehnologije nije dovoljno velika i ne pruža isti doživljaj kao kada se 3D sadržaj gleda sa naočarima. Osim toga, iako IR diode olakšavaju prepoznavanje lica u slabije osvetljenim prostorijama, za pravilno praćenje pozicije lica ipak je korisno dobro ambijentalno osvetljenje.

Treba napomenuti i da je ova tehnologija namenjena prvenstveno za prikaz multimedijalnog 3D sadržaja. Iako laptop ima diskretnu grafiku (NVIDIA GeForce GT 540M sa 2 GB DDR3 memorije), ona nije na vrhu piramide, pa je 3D prikaz u igrama daleko od spektakularnog. Starije naslove ćete ipak uglavnom moći da pokrenete u 3D režimu, možda s nižim nivoom detalja, a primetili smo da se kompatibilnost kod nekih igara poboljšava korišćenjem softvera TriDef 3D.

Snaga na periferiji

(kliknite za veću sliku)

Računar pokreće Intel‑ov procesor Core i7 2630QM koji radi na 2 GHz (2,93 GHz u turbo režimu), spreman da se izbori i sa najtežim zadacima, a matična ploča je zasnovana na Intel‑ovom čipsetu HM65. Ukupna radna memorija računara je 8 GB, a podaci se smeštaju na Samsung-ov hibridni hard‑disk od 500 GB, sa 4 GB NAND flash memorije u koju se smeštaju najčešće korišćene datoteke, tako da se najveća ubrzanja postižu upravo kod najpopularnijih poslovnih aplikacija.

Qosmio F750‑10M ima tastaturu s tasterima pune veličine, a našlo se mesta čak i za numerički deo. Kursorski tasteri su odvojeni od ostatka tastature, što je veliki plus ako koristite samo tastaturu na laptopu. Touchpad je standardne veličine, s dva precizna tastera, a iznad njega je hardverski taster za njegovo isključenje.

Multimedijalne karakteristike laptopa zaokružuju Pioneer-ov Blu‑ray pisač (što je takođe retkost, jer se uglavnom implementiraju kombo uređaji), kao i stereo‑zvučnici koje je potpisao Harman Kardon. Kvalitet zvuka je znatno iznad proseka, pa ćete spoljne zvučnike morati da koristite samo ako ne možete bez zaista dubokih basova. Sve je to upotpunjeno DVB‑T tjunerom (koji kod nas nema veliku upotrebnu vrednost) i daljinskim upravljačem preko koga se može kontrolisati reprodukcija multimedijalnog sadržaja.

Računar ima četiri USB priključka (jedan je USB 3.0), HDMI 1.4 koji prenosi 3D sadržaje, VGA konektor, LAN, audio‑izlaz i ulaz za mikrofon, kao i antenski priključak. Začudo, nema čitač kartica, koji je već standard za prenosive računare.

Ovako jaka mašina je i veliki potrošač struje: pod punim opterećenjem ugrađena baterija će uspeti da izdrži tek nešto više od pola sata. U realnom radu, s balansiranim opterećenjem, možete da očekujete prosečnu autonomiju od oko dva sata, što kao i masa laptopa od skoro 3 kg, ukazuje da je njegovo mesto ipak na stolu sa priključenim adapterom, a ne u torbi.

Svaka nova tehnologija je u startu skupa, pa je cena Qosmio F750‑10M izvan domašaja većine potencijalnih kupaca, ali ne samo zbog 3D ekrana, već i zbog ostalih komponenti koje ga sačinjavaju. Možda u ovom trenutku tehnologija 3D ekrana koji se gledaju bez naočara deluje nedostižno, a kvalitet prikaza nije na nivou standardnih 3D sistema sa naočarima, ali njoj pripada budućnost... I to budućnost koju je Toshiba već sada prebacila u sadašnjost.

Korisne adrese:

Toshiba
http://www.toshiba.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #185
preview
Komande na klik
Mladen Mijatović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter