GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #185 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Na vrhu LG piramide
Branislav Bubanja
Na tržišnom pregledu televizora u PC #183 svoje mesto našao je i LG LW980S. Zaslužio je da ga predstavimo detaljnije i upoznamo njegove 3D osobine.
- PC #185 (Februar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na vrhu LG piramide

LG LW980S. Ekran: 3D LED LCD, 55 inča, 1920×1080, odziv 1,6 ms, dinamički kontrast 10.000.000:1, pozadinsko NANO LED osvetljenje • Konektori: 4×HDMI, 2×USB, SCART, komponentni video, digitalni audio (optički), PC audio ulaz (3,5 mm), izlaz za slušalice, antena • Zvuk: 2.1, 40 W (2×10 W + 20 W) • Dodatne funkcije: Smart TV, medija centar. Cena: 2.950 evra

Isti model je, po tradiciji, raspoloživ u više veličina, pa i ovaj televizor možete kupiti sa 47 i 55“ ekranom; isprobali veći. LW980S spada u sam vrh LG‑jeve ponude pošto su na njemu primenjena mnoga napredna rešenja. Televizor je dizajniran u prepoznatljivom LG‑jevom stilu Infinia – prednja strana je praktično jednoobrazna, sa staklom koje ide od ivice do ivice. Zbog toga je stepen refleksije visok, što može pomalo da smeta u svetlim prostorijama. Debljina televizora je samo 25 milimetara a pozadinsko osvetljenje je zasnovano na novoj tehnologiji NANO Full LED. Za razliku od klasičnog LED osvetljenja koje se postavlja samo po ivicama, NANO Full LED tehnologija ima raspoređene diode po celoj površini ekrana. Na modelu koji smo testirali postoji 96 blokova, dok su na manjem modelu postavljena 72 bloka. Tehnologija NANO doprinosi svetlijoj i jasnijoj slici, a korišćenjem tehnologije Micro Pixel Control postiže se i viši nivo zatamnjenja, odnosno tamnija crna boja.

Slika se osvežava 400 puta u sekundi, čime se gotovo u potpunosti uklanja efekat preslušavanja, koji je kod ovog modela manji od 1 odsto. LG je i ovde implementirao pasivnu 3D tehnologiju, sa jeftinim 3D naočarama koje ne zamaraju oči. U odnosu na prethodne modele koje smo testirali, poboljšan je horizontalni ugao gledanja 3D slike (koji sada praktično nema ograničenja), dok je vertikalni ugao i dalje skroman (26 stepeni). Možda veći problem predstavlja to što ovako veliki televizor ne odgovara prosečnoj dnevnoj sobi – sa standardne razdaljine gledaoci sa oštrijim čulom vida primetiće preplitanje slike u 3D režimu, koji je posledica tehnologije prikaza Film Patterned Retarder. Ali, ako imate dovoljno prostora (četiri, možda čak i pet metara između vas i ekrana), ovaj efekat neće biti primetan.

Kao i svi moderni 3D televizori, LG LW980S ima mogućnost reprodukcije 2D TV sadržaja u 3D režimu. Taj sistem radi prilično dobro, mada se uočava blago talasanje pozadine koja je razvučena u treću dimenziju. Ugrađeni multimedijalni plejer dozvoljava reprodukovanje velikog broja audio i video formata, tako da vam neće biti potreban dodatni medija plejer – nabavite samo eksterni hard‑disk na kome ćete držati multimedijalni materijal). TV donosi i 2.1 zvuk ukupne snage 40 W (2×10 W sateliti i 20 W niskotonac), a podržava i virtuelni 3D surround.

Uz sve nove modele LG‑jevih televizora više klase se, osim daljinskog upravljača, dobija i Magic Motion. Možemo ga nazvati mišem za kontrolu LG Smart TV funkcija, a po dizajnu i načinu funkcionisanja najviše podseća na Wiimote upravljač za konzolu Wii. Umesto da se preko kursora ili senzorskih kontrola na daljinskom upravljaču prevlači kursor preko ekrana, dovoljno je da se Magic Motion uperi u željenom pravcu i da se pritisne dugme na njemu. Time se znatno ubrzava kontrola, naročito u ugrađenom browser‑u, prilikom surfovanja Internetom. Kad već pominjemo kontrolu, vlasnici Android telefona i tableta, Apple iPod / iPad i Windows Phone 7 uređaja mogu da preuzmu specijalizovane aplikacije kojima će, preko bežične kućne mreže, kontrolisati televizor. Od ostalih Smart TV funkcija nabrojaćemo mogućnost pristupa Facebook‑u, Twitter‑u, Skype‑u, YouTube‑u, praćenje vremenske prognoze, proveru satnice lokalnih TV stanica...

LG LW980S donosi napredna hardverska rešenja koja poboljšavaju prikaz slike, kako u dvodimenzinalnom, tako i u trodimenzionalnom režimu rada. Za njega se ne može reći da je jeftin kao neki drugi 3D televizori istog proizvođača, ali se za tu cenu dobija vrhunski 3D doživljaj, zasnovan na najmodernijim tehnologijama.

Korisne adrese:

LG
http://www.lge.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter