GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #185 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Postojeće stanje
Đorđe Grujić
Arhitekti poslednjih godina više rade s postojećim nego novim objektima. Kod svake adaptacije, dogradnje, revitalizacije ili rekonstrukcije najvažnije je utvrditi postojeće stanje, a ono je važno i onima koji održavaju zgrade, nude ih na prodaju, ili se pitaju koliko materijala treba za krečenje dnevne sobe. Savremeno rešenje nudi Ortograph.
- PC #185 (Februar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Postojeće stanje

(kliknite za veću sliku)

U današnjoj svetskoj građevinskoj industriji se radi više adaptacija i dogradnji nego novih objekata, a adaptacija ili dogradnja uvek počinju utvrđivanjem postojećeg stanja. Znamo i to da u građevinarstvu postoje tolerancije, kao i da nijedna zgrada na svetu nije izvedena baš onako kakvom je projektovana. Od primene merne trake do laserskih uređaja za merenje, snimanje postojećeg stanja je dobro poznat postupak. No, ubacivanje ovih podataka u program koji koristite za projektovanje često je mukotrpan fizički posao...

Ortograph Architect za iPad

Ortograph nudi sisteme za snimanje postojećeg stanja, zasnovane na bilo kom metodu merenja, s trenutnim digitalnim rezultatima na lokaciji i direktnom vezom sa savremenim CAD i BIM sistemima. Počnimo od najnovijeg – nezaobilazni iPad se uz pomoć njega koristi za uštedu, umesto za gubljenje vremena. Ako instalirate Ortograph Architect, vaša „jabuka“ postaje blok za skiciranje prostora u kome se nalazite – od placa, preko spratova, do stanova i soba. Samo skicirajte oblik i onda unesite mere, dodajte vrata i prozore, pokažite koja vrata spajaju koje sobe i program će sam oblikovati prostorije i složiti crteže osnova. Izmerite i unesite visine i imate podatke za pun BIM model koji može direktno uvesti u ArchiCAD. Ako vam nije potrebno da pravite BIM model, iste podatke možete direktno uvesti u SketchUp. Komunikacija sa oba se obavlja preko DropBox‑a, kroz Ortograph Survey. Sve što radite trenutno je dostupno.

Kada unesete i složite mere, možete na licu mesta proveriti površine i, ako ste recimo moler koji sa mušterijom dogovara posao, proceniti trošak. Dogovarate enterijer? Ništa lakše. Radite u agenciji za prodaju stanova? Imaćete za kratko vreme tačne podatke o svakom novom stanu, već posle prve posete.

Ako vam podaci nisu potrebni za dalji projektantski rad, čitav posao možete da završite na iPad‑u. A ako su vam potrebni, uposlićete težu artiljeriju iz iste kuće – Ortograph Survey.

Pregled na terenu

Profesionalne potrebe zahtevaju profesionalne alate, pa se Ortograph Survey zasniva na terenskom PDA sa Windows‑om, a podatke o daljinama ćete u idealnom slučaju sakupiti Leica Disto A6, Disto D8 ili Leica Disto D3a BT ručnim laserskim mernim uređajima, koji podatke prenose u PDA Bluetooth vezom. Naravno da možete koristiti i druge merne uređaje, pa čak i mernu traku. Princip rada je isti kao u Ortograph Architect‑u, sa dodatnim mogućnostima.

Survey podržava hijerarhijsku organizaciju prostora, od placa, preko zgrade i spratova do prostorija. Ako treba premeriti veliki objekat, TeamWork opcija omogućava da to radi više ljudi istovremeno.

Na licu mesta možete proveriti sve količine, i odmah oformiti izveštaj o površinama, u PDF ili XLS formatu. Planove možete doraditi i podesiti na licu mesta. U planove možete dodavati i podatke o vratima, prozorima i dodatnoj opremi, ako planirate da napravite BIM model. Ako su suvi crteži dovoljni, postoji opcija izvoza u DWG formatu.

Iz fizičke stvarnosti u virtuelnu

Kada ste završili snimanje objekta, podatke treba pretočiti u nešto što će razumeti projektantski paket koji koristite. Sa www.orthograph.net/ortho‑eng_product.php?cmd=2 možete pokupiti besplatan dodatak kojim se Ortograph SRVD fajl učitava u SketchUp, ili dodatak za ArchiCAD (a time i ArchiFM) kojim osposobljavate svoj ArchiCAD da otvori SRVD fajl i automatski sazida BIM model objekta.

Da biste udobno radili Orthograph‑ovim programima, potreban vam je računar sa Microsoft .NET Framework 1.1 ili novijim, PDA sa Microsoft .NET Compact Framework 1.0 i merni uređaji. Probne verzije programa potražite na www.orthograph.net/ortho-eng_download.php?cmd=1 , a kako sve to radi pogledajte na www.orthograph.net/ortho-eng_product.php?cmd=6 .

I na kraju, kome sve ovo treba? Praktično svakome ko se bavi bilo čime što se tiče postojećih zgrada. Arhitektima, enterijeristima, agencijama za nekretnine... Ako vam je bitno snimanje postojećeg stanja i da tačno znate s koliko kvadrata raspolažete, ili na koliko kvadrata treba da radite, Ortograph nudi brzo i savremeno rešenje.

Korisne adrese:

OrthoGraph
http://www.orthograph.net



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter