GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #188 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Aždaja na mostu od bršljena
Miloš Stamenković
Intel je pomerao datum zvanične prezentacije procesora generacije Ivy Bridge, ali vredelo je čekati. Isprobali smo najjači model Core i7 3770K, smešten u moćan računar.
- PC #188 (Maj 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Aždaja na mostu od bršljena

Ivy Bridge, kao direktni naslednik jezgra Sandy Bridge, predstavlja tzv. tick korak, ali smo prošlog meseca videli da su modifikacije unutar procesora nešto veće nego što se očekivalo. Pošto je u ovaj računar ugrađena i moćna grafička kartica, nećemo se zadržavati na grafičkim performansama procesora Ivy Bridge.

Rasporena Aždaja

Altos Suprimo Aždaja. Intel Core I7 3770K 3,5 GHz (turbo 3,9 GHz) * Memorija: 16 GB * Sapphire Radeon HD7950 * SSD 128 GB + hard‑disk 1 TB * Cena: 135.999 dinara

Moćan računar je smešten u elegantno ThermalTake kućište, a kada se Aždaja „raspori“ s jedne strane, vidimo da je osnova sistema matična ploča MSI Z77A‑GD65, udarni Z77 model (barem dok se ne pojave GD80 i BigBang). Dodatne performanse mogu dobiti kroz overkloking, važan za Core i7 3770K koji ima otključan množilac.

Z77A‑GD65 ima 12‑faznu (8+4) naponsku jedinicu sa MSI‑jevim komponentama. To podrazumeva DrMOS II MOSFET‑ove, SFC prigušnice i Hi‑c kondenzatore, koji prate MSI‑jevu Military Class III specifikaciju. U prevodu na svakodnevni jezik, svaka naponska jedinica je u stanju da isporuči stabilan napon pri veoma visokim radnim taktovima procesora (oko 5 GHz).

Memorijskih podnožja ima četiri, a u njima su Patriot G2 DDR3 moduli koji rade na 1600 MHz: 4×4 daje impresivnih 16 GB RAM‑a. Generalno govoreći, kada su na ploči popunjena sva četiri memorijska podnožja (a čipset nije X79), overkloking margina radnog takta memorije je manja nego kada su ugrađena samo dva modula u primarnim slotovima. Ipak, Alti je doneo pravu odluku: dodatne performanse dobijene overklokingom manje su važne od kapaciteta memorije, a za računar ove snage 16 GB memorije koja radi na 1600 MHz predstavlja pravu meru.

Odmah pored memorijskih podnožja su standardni tasteri power i reset, uz dodatni taster OC Genie koji omogućava dodatne funkcije. Tako je, na primer, u BIOS‑u moguće podesiti OC Genie parametre, tako da se oni kasnije aktiviraju samo jednim pritiskom na ovaj taster. Što se utičnica za proširenje tiče, na raspolaganju su čak četiri PCI Express x1 i tri grafičke utičnice. Interesantno, sve tri grafičke utičnice su x16 i naravno, one su kompatibilne sa PCI Express 3.0. Dakle, varijante TripleSLI i CrossfireX su moguće, ako korisnik želi da iskoristi ove mogućnosti.

U grafičkom svetu

U Aždaju je ugrađena jedna, ali moćna grafička kartica. Izabran je Sapphire Radeon HD7950 s 3 GB GDDR5 memorije, koja radi na tek nešto nižim radnim taktovima u odnosu na trenutno najjači model Radeon HD7970. Uz malo overklokinga, Sapphire Radeon HD7950 se može podići gotovo do brzine čipa 7970, čime se grafičke performanse dižu na maksimalan nivo.

Ostale komponente ploče su prilično standardne. Koristi se Realtek audio‑kodek ALC898, obezbeđene su četiri USB 2.0 utičnice, jedan LAN i dva PS/2 priključka; DSUB, HDMI i DVI video‑izlazi za one koji žele da koriste grafičko jezgro integrisano u procesor su takođe tu. Iako Z77A‑GD65 nudi Virtu podršku koja omogućava zajednički rad integrisanog grafičkog jezgra i grafičke kartice, od ovoga u praksi neće biti neke velike koristi, ali će svako uživati u QuickSync instrukciji za kompresiju video‑materijala, koja obezbeđuje značajno ubrzanje.

Nema kompromisa po pitanju brzine ni u disk podsistemu. Aždaja koristi SSD kao primarni sistemski disk i hard‑disk kapaciteta 1 TB za skladištenje podataka. Za SSD je odabran Patriot uređaj nove generacije koji omogućava brzinu prenosa podataka pri čitanju od čak 500 MB/s, uz prosečno vreme pristupa koje je sasvim blisko nuli. SSD liči na Kingston HyperX SSD koji smo nedavno testirali, što znači da su performanse na trenutnom maksimumu. Ukupne performanse računara su odlične, što je i logično, s obzirom na skup svih novih komponenti.

Rezultati

Budući da se prvi put bavimo procesorom Ivy Bridge, deo vremena koje smo proveli u testiranju bio je usmeren i ka poređenju novog Ivy Bridge jezgra sa starim. Upotrebljeni Core i7 3770K radi na 3,5 GHz uz maksimalni turbo takt od 3,9 GHz – to je trenutno najbrži Ivy Bridge model. Novo jezgro donosi male modifikacije postojeće arhitekture, koje se uglavnom odnose na doterivanje i sređivanje, dakle bez bilo kakvih većih korekcija. Ipak, modifikacije donose unapređenje performansi, pa tako procesori Ivy Bridge u odnosu na Sandy Bridge nude između 5 i 10 procenata više na istom radnom taktu. Razlika nije spektakularna, ali je tačno po planu. Kao bonus, Intel je dodao L3 keš za GPU jedinicu, iako ona i dalje može da pristupa L3 kešu procesora. Ovaj mali L3 keš omogućava GPU jedinici da brže pristupa podacima koji su često u upotrebi, bez potrebe da ide preko Ring BUS‑a.

QuickSync je bila jedna od zanimljivijih funkcija procesora Sandy Bridge, jer je omogućavala ubedljivo najbrže video‑kodiranje. Sa Ivy Bridge‑om QuickSync je još brži pošto je i GPU jedinica mnogo brža. Od 22 nm proizvodnog procesa smo očekivali solidan overkloking, ali smo testiranjem došli do neočekivanog zaključka. Core i7 3770K počinje da udara u svoje limite već na 4,5 GHz, dok se uz maksimalan trud oko podešavanja BIOS parametara može dobiti 4,8 GHz. Ove frekvencije su tek na nivou, ili čak malo slabije u poređenju s procesorima Sandy Bridge, čiji su najbolji primerci bili u stanju da stabilno rade i na 5 GHz uz kvalitetno vazdušno hlađenje. S procesorima Ivy Bridge ovo nije moguće, barem za sada – treba imati u vidu da je ipak u pitanju prva serija procesora. No, i bez overklokinga Core i7 3770K nudi odlične performanse koje se nalaze u samom vrhu PC tehnologije, pa shodno tome i Alti‑jeva Aždaja trenutno predstavlja jednu od najmoćnijih konfiguracija koje se mogu nabaviti na našem tržištu.

Korisne adrese:

Alti
http://www.alti.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter