GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #188 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dva oka megapikselne kamere
Mladen Mijatović
Mobotix D-14 je kamera visoke rezolucije s dva objektiva i dva senzora - može da zameni dve ili više kamera različitih namena. Recimo, zasebne slike za krupni i detaljni plan ili dnevno-noćni režim.
- PC #188 (Maj 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dva oka megapikselne kamere

Mobotix D-14. Sočiva: 22 – 135 mm, 90° - 15° • Osetljivost: Kolor: 1 lux - 0,05 lux; C/B: 0,1 lux - 0,005 lux • Rezolucija: Kolor: 2048×1536 (3 Mega), 4096×1536 (DualQXGA); C/B: 1280×960 (Mega) • Kompresija: MxPEG, M-JPEG, JPG, H.264 (Video-VoIP-Telephony) • Cena: 1.050 evra

Prvo i osnovno pitanje na koje treba odgovoriti pri planiranju jednog sistema za video‑nadzor glasi: šta kamere treba da budu u stanju da vide? Od toga će zavisiti ukupan broj kamera, izbor modela i njihov položaj u prostoru koji se nadzire. Na primer, ako se CCTV sistem instalira u ulaznom holu firme, veći prostor se često može pokriti samo jednom kamerom sa širokougaonim sočivom, koja će pružati opšti pregled celog hola. Međutim, ako je potrebno da na snimku može pouzdano da se razazna lice svake osobe koja uđe u zgradu, to će verovatno zahtevati dodatnu kameru. Istini za volju, i sa prve kamere se može izdvojiti deo slike u rejonu ulaznih vrata, ako je rezolucija dovoljna. Ukoliko je plan kamere širok a ulazna vrata daleko, rezolucija senzora bi morala da bude ogromna, što često nije moguće, pa se obično postavlja dodatna kamera koja pokriva samo ulazna vrata.

Ova druga kamera može da bude i podalje od ulaznih vrata ako je opremljena sočivom sa uskim uglom (zum‑sočivo) koje može da snima s velike daljine. Svaka kamera zahteva i sopstveni nosač, kućište, signalne kablove a često i kabl za električno napajanje, pa dodavanje novih kamera komplikuje instalaciju i poskupljuje sistem. Mobotix nudi kameru koja rešava opisan problem na jednostavan način – ispod njene kupole kriju se dva sočiva od kojih se svako može opredeliti za jedan od ova dva zadatka.

Mobotix D‑14 je nova kupolasta kamera renomiranog nemačkog proizvođača, koja je pored dva nezavisna sočiva opremljena i dvama nezavisnim foto‑senzorima visoke rezolucije. Svaki od dva CMOS senzora dijagonale 0,5“ ima rezoluciju od 3 Mp, što znači da je ukupna rezolucija ove kamere impresivnih 6 Mp. Svaki senzor se može opremiti različitim sočivom, a na raspolaganju je nekoliko modela sa uglovima snimanja od 90° do 15°, što omogućuje razne kombinacije, prema potrebama korisnika. Pored već opisane konfiguracije s jednim širokougaonim i jednim zum‑sočivom koja istovremeno pružaju i opšti pregled i detaljan prikaz određenog dela prostora, ovoj kameri se mogu dodati i dva širokougaona sočiva od po 90°, tako da prikazuje panoramsku sliku od celih 180° bez izobličenja. Treća mogućnost je korišćenje dva sočiva istog ugla, od kojih je jedno namenjeno dnevnom snimanju u boji, dok je drugo optimizovano za noćne crno‑bele snimke. Za razliku od drugih modela kamera sa dva sočiva koja su mogla da se usmere u različitim pravcima zbog čega je bilo teško precizno ih podesiti tako da snimaju u istom smeru, Mobotix D‑14 u dnevno‑noćnoj konfiguraciji ima sočiva koja su fabrički instalirana na tzv. DNight bridge koji ih drži u fiksiranom međusobnom položaju, tako da oba prikazuju istu sliku.

Pored mogućnosti korišćenja samo jedne kamere za obezbeđivanje dve različite oblasti u prostoru bez oslanjanja na osetljive mehaničke komponente, Mobotix D‑14 donosi i poboljšanu bezbednost u vidu detektora potresa. Mobotix kamere su inače vrlo otporne na fizičke udare, ne samo zato što nemaju pokretnih delova već i zbog činjenice da pouzdano rade, čak i kada su izložene stalnim vibracijama, a D‑14 je u stanju da detektuje udarac u kućište i da na to adekvatno reaguje. Reakcija može da bude započinjanje snimanja kako bi ostao trag o incidentu, upućivanje poziva fizičkom obezbeđenju ili uključivanje alarmne sirene.

Softver za pregled i snimanje je ugrađen u samu kameru i besplatan, pristupa mu se kroz Web browser, a sama kamera je opremljena internom SD karticom od 4 GB koja se po potrebi može proširiti do 64 GB. Kao i ostali Mobotix‑ovi modeli, D‑14 se napaja po PoE standardu, a na raspolaganju su i Mini USB interfejs za povezivanje raznih periferija, kao i Mobotix‑ov MxBus interfejs preko koga se mogu priključiti dodatni Mobotix‑ovi moduli.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter