GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #190 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #190 (Jul/Avgust 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Leto, neobavezne teme i obavezne priče o gadžetima koje ćete poneti na odmor... Ove godine nije tako - letnje teme će pretegnuti nad zimskim, a gadžeti nad "ozbiljnim" računarima. Surface bi mogao da promeni mnogo toga, od tablet scene do modela Microsoft-ovog poslovanja.

Microsoft je softverska kuća - povremeni uspešni (miševi, Xbox) i ne tako uspešni (Zune) izleti u svet hardvera su rezultirali proizvodima koji dopunjavaju računare. Windows Phone se kretao utabanim stazama: OEM partneri proizvode hardver i na njega instaliraju Microsoft-ov softver. Zašto su se, razmišljajući o tabletima, u Redmondu prisetili onoga što je rekao Alan Kay, jedan od tvoraca koncepta objektnog programiranja: "Ljudi koji žele ozbiljno da razvijaju softver treba da naprave sopstveni hardver"? Zašto će Microsoft sam praviti kompletan Surface?

Najjednostavnije je reći da se radi o novcu: Microsoft zarađuje oko $55 od svakog Windows-a koji se proda uz računar i $68 od svakog Office-a prodatog na isti način - dakle, $123 po računaru, što bi donosilo operativni profit od oko 80 dolara. Apple prodaje iPad sa marginom od 33%, "poklanja" softver uz hardver, a operativni profit je blizu 200 dolara po primerku. Broj prodatih tableta raste mnogo brže od broja prodatih računara, pa je računica jasna - čak i uz veliki uspeh iPhone-a, upravo je iPad povukao Apple napred i učinio ga najvrednijom firmom na svetu. Da li je Microsoft odlučio da menja poslovni model skupog softvera na jeftinom hardveru, koji ga je dobro služio već 30 godina? Da li ćemo se vratiti jeftinom (ili besplatnom) softveru na umereno skupom hardveru? Ako je tako, prostor za OEM partnere je manji nego ranije.

Možda nije sve u novcu - Microsoft primećuje da je Android zavladao na tržištu smartfona, ali da brojni proizvođači tablet računara ne uspevaju da ubede kupce kako je Android tablet realna alternativa iPad-u. Mnogo je tableta, njihov hardver je tehnički izvanredan, Google Play je prepun Android aplikacija, ali Apple ostaje na vrhu. Da li će partneri uopšte želeti da se upuste u novi krug ubeđivanja i objašnjavanja kako je Windows tablet najbolja kupovina? Glavna Microsoft-ova šansa su poslovni korisnici, ali treba napasti i consumer tržište. Možda su u Redmondu zaključili da im u tome niko ne može ozbiljnije pomoći, pa su se u avanturu upustili sami.

Microsoft je svoju budućnost u post-PC eri zasnovao na novom eko-sistemu koji čine Windows 8, cloud i Azure platforma, a zaokružuju Surface i Windows Phone 8. Većina tih proizvoda je u finalnoj beta fazi, pa nestrpljivo čekamo jesen i presudu tržišta. Do tada se odmorite od računara ili se odmorite uz računar - "PC" u avgustu ne izlazi, pa sledeći sastanak zakazujemo za 1. septembar.

SLEDEĆI TEKST U PC #190
preview
Vreme sajber-ratovanja
Kristijan Lazić


Asusplus

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter