GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #190 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kristijan Lazić
Pojava Flame virusa ponovo je rasplamsala priču o tome da je svet na rubu sveopšteg sajber-rata. Bombastični naslovi i predviđanja da sledi "digitalna Hirošima" podižu čitanost, ali smo od pravih odgovora, čak i na jedostavno pitanje "šta je zapravo sajber-rat", još daleko.  «pročitajte više»
- PC #190 (Jul/Avgust 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić
Konačno je izašao na površinu: objavljeni su detalji o brižljivo spremanom konceptu tableta kojima se Microsoft uključuje u post-PC eru. Kako će izgledati Surface RT i Surface Pro?
preview
Mladen Mijatović
NAS uređaji umerene cene postaju sve interesantniji za manje firme, ali i za kućne korisnike. StorCenter px4-200d koji predstavljamo dolazi iz kompanije Iomega, koja je renome stekla upravo na rešenjima za skladištenje velikih količina podataka.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
iOS šestica
Branko Nikitović
Svaku WWDC konferenciju kompjuterski svet iščekuje sa nestrpljenjem, jer Apple na njoj tradicionalno prikazuje svoje nove projekte. Ove godine obradovali su nas novom generacija mobilnog operativnog sistema. Šta donosi iOS 6?
nopreview
Upgrade: Od babe devojka
Miloš Stamenković
Izbor komponenti kućnog računara uvek predstavlja kompromis između potreba, afiniteta i finansijskih mogućnosti. Kako dani i meseci prolaze, tako jača uverenje korisnika da bi poboljšanje hardvera dobro došlo. Kada upgrade ima smisla i kako ga optimalno sprovesti?
nopreview
Devetka za osmicu
Bojan Stanojević
Analizirajući ponudu vodećih proizvođača televizora za 2012. godinu, nedavno smo prikazali modele koji su počeli da se pojavljuju u domaćim prodavnicama. U međuvremenu nismo sedeli skrštenih ruku - detaljno smo testirali UE46ES8000, 46-inčni model s vrha Samsung-ove ponude.
nopreview
Tranformer: više od tableta
Pavle Peković
ASUS je najdalje otišao u ambiciji da tablet pretvori u notebook... ili obrnuto. Njihovoj seriji Transformer tableta sada se pridružuje novi član povoljn(ij)e cene, TF300T.
nopreview
Računari od bakterija
Nadežda Veljković
IT industrija zasnovana je na poluprovodničkoj tehnologiji koja se, u skladu sa zahtevima za što manjim dimenzijama komponenti, iz dana u dan bliži granicama svojih mogućnosti. Jedna od zanimljivih ideja za (blisku) budućnost su, verovali ili ne, bakterije.
preview
Miloš Stamenković
Godinu dana nakon što je AMD predstavio prvi procesor Fusion koji na napredan način u jedno jezgro spaja CPU i GPU funkcije, stiže druga generacija. Isprobali smo je na Sapphire ploči.
nopreview
HQ kontrolisani utikači
Dejan Ristanović
RF Schuko Socket Set omogućava nešto što ste toliko puta poželeli - da ne mičući se iz fotelje isključite i(li) uključite neki uređaj. Jednostavno za instalaciju, jeftino i efektno.
nopreview
Nextbook tableti
Branislav Bubanja
Ne mogu svi da priušte iPad ili Samsung Galaxy Tab - ako imate plići džep, vredi probati modele Nextbook kanadske firme eFun.
nopreview
Porodična Vip kocka
Voja Gašić
U želji da umanji porodične razmirice oko Interneta, Vip je ponudio mobilnu Internet kocku.
nopreview
Diskovi za direktore i putnike
Branislav Bubanja
Eksterni diskovi su idealni za backup i čuvanje rezervnih kopija podataka - Verbatim nudi modele sa USB 3.0 interfejson i mnoštvom praktičnih funkcija. Isprobali smo Executive Portable Hard Drive i Verbatim Traveller.
preview
Mladen Mijatović
NEC SpectraView seriju monitora čini nekoliko modela sa vrlo preciznim i vernim prikazom boja. Uz kalibrisani prikaz boja koji ostaje konzistentan i tokom duge eksploatacije, ovi monitori su namenjeni grafičkim profesionalcima. Isprobali smo SpectraView 241.
nopreview
LG telefoni za leto
Voja Gašić
Serija L pokriva širok spektar korisnika, uz povoljne cene i dobre karakteristike. Da vidimo šta donose novi LG Android telefoni L3 E400 i L7 P700.
nopreview
Još jedna cigla u video-zidu
Mladen Mijatović
Iz NEC-a stiže novo profesionalno rešenje za videowall instalacije. NEC X463UN je HD ekran sa direktnim pozadinskim LED osvetljenjem i ultratankim okvirom.
nopreview
Omaleni OKI
Novak Jovanović
Na modelu B2200, OKI je demonstrirao očigledne prednosti LED tehnologije štampe, pre svega brzinu.
nopreview
Qnap-ov desetoboj
Mladen Mijatović
Profesionalni storage server obično zahteva montažu u rack smešten u serversku sobu. Qnap TS-1079 Pro je daleko fleksibilniji - možete ga držati i na radnom stolu.
nopreview
Podaci u fioci
Novak Jovanović
Bazne stanice za hard-diskove odavno nisu nepoznanica domaćim kupcima. Winstars nudi zanimljive i pristupačne modele - isprobali smo nekoliko.
nopreview
Sony NEX-F3
Nenad Veljković
Dve godine nakon promocije NEX linije, Sony plasira treću generaciju foto-aparata u vidu novog modela sa APS-C CMOS senzorom rezolucije 16,1 Mp i bez ogledala. Da vidimo kako se NEX-F3 pozicionira između amaterskog NEX-5N i znatno ozbiljnijeg NEX-7.
preview
Bojan Stanojević
Kada se minijaturizacija kombinuje s vrhunskom elektronikom, rezultati su interesantni. Novi modeli iz Canon-ove serije IXUS omogućavaju početnicima da prave dobre snimke... čak i u lošim uslovima.
nopreview
Pink strana
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Pratioci za leto: Intex Avatar, Motorola Motoluxe, Nikon Coolpix S2600 i Samsung SDHC Plus SP8GA.
nopreview
Microsoft: razvoj u Srbiji
Mladen Mijatović
Ako je prestižan i dobro plaćen posao u renomiranoj svetskoj IT kompaniji ono za čime žudite, verovatno ste mislili da vam ne gine emigracija. Zvuči nestvarno, ali to možete ostvariti i usred Beograda! Posetili smo Microsoft-ov razvojni centar.
nopreview
AB Soft i SD Fashion
Dragana Kostadinović
Početkom juna AB Soft je zaključio ugovor o implementaciji informacionog sistema u firmi SD Fashion. I dečja moda zahteva ozbiljnu informatičku podršku...
preview
Snežana Arambašić Aleksić
Ljudi su najvažniji resurs preduzeća, pa je upravljanje ljudskim resursima vrlo značajan segment poslovanja usmeren ka postizanju boljih poslovnih rezultata. Kao logičan nastavak veoma uspešno modula za obračun zarada TOTAL, firma PC.IT razvila je softver za upravljanje ljudskim resursima.
nopreview
Tablete za InDesign CS6
Bojan Stojanović
Pišući novu istoriju DTP-a, InDesign je došao na raskršće. Kako će se ovaj moćan program, napravljen za najteže zahteve i najviše standarde grafičkog dizajna i digitalne tipografije, prilagoditi novim medijima u kojima glavnu ulogu imaju tableti i drugi mobilni uređaji?
preview
Pavle Peković
Svi pričaju o cloud-u ali je malo ko cloud servise zaista probao. Microsoft-ova glavna cloud uzdanica, Office 365, biće dostupna u julu, pa smo kreirali test-rešenje za PC Press na Office 365 platformi.
nopreview
Svetlosna budućnost
Stevan Josimović
Modo 601 je kompletan program za modeliranje, teksturiranje i animaciju, uključujući i dugoočekivanu karakter-animaciju. Da vidimo kako izgleda...
nopreview
Corel X6: Tekst na slici
Nenad Veljković
Iako šesta verzija Corel-a donosi novitete koji šire funkcionalnost u pravcu kvalitetnijeg tretmana teksta, suštinski korak napred donosi 64-bitni rad i multi-core podrška. Hoće li "večiti drugi" u verziji Graphic Suite X6 motivisati korisnike na kupovinu ili upgrade?
nopreview
G Data dvomotorac
Kristijan Lazić
Eksperti će vas savetovati da računar zaštitite jednim antivirusnim rešenjem, ali da ipak povremeno skenirate računar i programom druge firme. G Data Antivirus i G Data Internet Security 2013 pretvaraju ovaj mudar savet u realnost...
nopreview
Problemi i rešenja
Voja Antonić
Kad se u hardveru ili softveru pojavi greška, postupak je, teorijski gledano, jednostavan: treba locirati problem i onda ga rešiti. Prosto da prostije ne može biti! A u realnosti...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
BlueStacks App Player (Android programi na Windows-u), Total Commander 8, Miranda IM i Pamela for Skype.
nopreview
IPv6: kocka je bačena
Saša Stamenković
Sreda, 6. jun 2012. godine biće zapamćena kao dan kada je zvanično počela globalna primena IPv6 servisa. Priča o IPv6 koja traje gotovo 20 godina konačno je dobila svoj komercijalni početak - povratka nazad više nema.
nopreview
Srbija u društvenoj mreži
Jovana Milićević
Puno se govori o društvenim mrežama, na sve strane lete brojevi i procene, ali šta je od toga istina? Wave istraživanje treba da pokaže koliko smo na društvenim mrežama i za šta ih koristimo... u svetu, u regionu i u Srbiji.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Mladen Mijatović
Uvodni seminar o IP video-nadzoru koji je sredinom juna u Beogradu organizovala kompanija Vucomm bio je povod da porazgovaramo o Mobotix rešenjima. Sagovornik nam je bio Sercan Zor, Mobotix Business Development Manager za jugoistočnu Evropu.
nopreview
Lenovo na našim meridijanima
Bojan Stanojević
Lenovo je prošlu godinu završio kao drugi svetski proizvođač računara. O akcijama koje ova kompanija planira da preduzme da bi izbila na prvo mesto, govori regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu Jovan Glamočanin.
nopreview
Stepenice do oblaka
Aleksandra Šakić
Allied Telesys je proslavio 25 godina uspešnog poslovanja u oblasti telekomunikacija i proizvodnje mrežne opreme. Tim povodom novinari su pozvani u Be[ na promociju novog data centra SwitchBlade x8112, originalnog rešenja na polju cloud computing-a.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #190
Ako ste sa zadovoljstvom čitali naš veliki test foto-aparata iz PC #189, zanimaće vas letnji DVD, na kome objavljujemo test fotografije sa svih testiranih modela - proverite koji vam od njih odgovara. A ako sa zadovoljstvom pročitate naš prikaz Adobe InDesign-a CS6, poželećete i da probate program, pa je na DVD-u njegova trial verzija. Ostale PC Aplikacije su Ashampoo PhotoCommander i BlueStacks App Player koji omogućava izvršavanje Android programa pod Microsoft Windows-om. A ako biste probali Linux, na disku je Ubuntu Desktop 12.04 LTS. Sekcija PC Utility posvećena je (oficijelnim i neoficijelnim) messenger programima, PC Games donosi neke stare igre realizovane na novi način, a za čitanje i zabavu zadužene su sekcije PC TimeLine i PC Fun.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter