GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #190 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NEC SpectraView
Mladen Mijatović
NEC SpectraView seriju monitora čini nekoliko modela sa vrlo preciznim i vernim prikazom boja. Uz kalibrisani prikaz boja koji ostaje konzistentan i tokom duge eksploatacije, ovi monitori su namenjeni grafičkim profesionalcima. Isprobali smo SpectraView 241.
- PC #190 (Jul/Avgust 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NEC SpectraView

NEC SpectraView 241. Displej: 24“ 10-bitni P-IPS TFT panel • Rezolucija: 1920 × 1200 @ 60 Hz (16:10) • Karakteristike displeja: Odziv 8 ms, kontrast 1000:1, osvetljaj 360 cd/ m² • Broj boja: 1,074 milijardi (10-bitne boje) • Širina game boja / pokrivanje: 107% / 98% Adobe RGB • Interfejsi: 2×DVI-D, 1×DisplayPort, 1×D-sub 15 pin. Cena: 1.458 evra + PDV
(kliknite za veću sliku)

U kreativnom procesu grafičkog dizajna ili pripreme za štampu monitor predstavlja prvu kariku u lancu, a samim tim i kritičnu komponentu. Ako nešto nije verno prikazano na ekranu, svaki dalji korak u lancu produkcije biće neprecizan, a greška će propagirati sve dok ne rezultira lošim završnim proizvodom. Zato se monitori koje koriste grafički profesionalci znatno razlikuju od monitora koji krase radni sto u prosečnom domu ili kancelariji. NEC SpectraView serija monitora sastoji se isključivo od profesionalnih modela koje odlikuje izuzetno verna reprodukcija boja i njena postojanost tokom dužeg perioda eksploatacije. SpectraView serija je skrojena za potrebe kreativnih profesionalaca, grafičkih dizajnera, profesionalnih fotografa i svih onih korisnika koji sebi ne mogu da dopuste kompromise po pitanju prikaza boja.

Monitori iz ove serije opremljeni su 10‑bitnim P‑IPS TFT panelima i poseduju 10‑bitne DisplayPort ulaze. U stanju su da prikažu preko milijardu boja, uz široku gamu i hardversku kalibraciju sa 14‑bitnom LUT (Look‑Up tabelom) za 42‑bitnu kontrolu boja i korekciju game nezavisnu od boje i ulaza. Budući da je jedan od problema sa vernim prikazom taj što se karakteristike displeja vremenom menjaju, monitori iz ove serije imaju mogućnost za korekciju pozadinskog osvetljenja, čime se promene nastale tokom životnog veka uređaja kompenzuju. Proizvođač garantuje da panel neće imati nijedan „mrtav“ piksel u prvih 6 meseci nakon kupovine.

SpectraView seriju čini pet modela sa dijagonalama ekrana od 23 do 30“, a mi predstavljamo NEC SpectraView 241. Dijagonala ekrana je 24“ u 16:10 formatu i sa native rezolucijom 1920×1200, a monitor je prikladan za dug rad, pošto je posebna pažnja posvećena ergonomiji. Postolje je veličine 150 mm i ima mogućnost zakretanja za 90°, čime se ekran dovodi u portrait položaj. Monitor je opremljen sa dva DVI‑D i jednim DisplayPort interfejsom, kao i analognim 15‑pinskim D‑sub konektorom, a svaki ulaz se može dodeliti jedinstvenoj 3D Look‑Up tabeli (dimenzija 9×9×9) čime se definiše zaseban prostor boja poput sRGB, Adobe RGB itd. Ugrađeni USB hab može zgodno da posluži za direktno povezivanje periferija kao što su miš i tastatura, ali USB interfejsi mogu da budu i ulaz za dodatne video-signale koji služe za picture‑in‑picture funkciju. Budući da USB standard podržavaju gotovo sve platforme (PC, Mac, Linux…) podrška za ovo je zagarantovana.

Uz široku gamu boja i korekciju osvetljaja tokom veka eksploatacije koji odlikuju sve SpectraView monitore, korisnicima je na raspolaganju specijalizovani softver za kalibraciju SpectraView Profiler, senzor ambijentalnog osvetljenja, kao i automatska optimizacija slike u intervalima od 30 minuta oličena u Advanced NTAA funkcionalnosti. Kao i kod svih novijih NEC proizvoda, i kod SpectraView serije posebna pažnja je posvećena zaštiti čovekove okoline, pa su monitori izrađeni od ekoloških materijala, imaju štedljiv režim rada, merač uštede ugljen‑dioksida, koji zapravo meri uštedu električne energije, a za posledicu ima smanjenje emisije ovog gasa u atmosferu.

Korisne adrese:

DEKADAS
http://www.dekadas.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #190
preview
Canon IXUS 240 HS
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter