GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #190 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon IXUS 240 HS
Bojan Stanojević
Kada se minijaturizacija kombinuje s vrhunskom elektronikom, rezultati su interesantni. Novi modeli iz Canon-ove serije IXUS omogućavaju početnicima da prave dobre snimke... čak i u lošim uslovima.
- PC #190 (Jul/Avgust 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon IXUS 240 HS

Canon IXUS 240 HS. Senzor: 16 Mp CMOS 1/2,3” * Osetljivost: ISO 100-3200 * Objektiv: 24-120 mm ekv. f/2,7-f/5,9 * Blic: 50 cm – 3,5 m * Video: 1080p 24fps * Priključci: USB, mini HDMI, AV, Wlan b/g/n * Preporučena cena: 36.499 din
(kliknite za veću sliku)

Na prvi pogled, IXUS 240 HS je samo jedan u dugom nizu Canon‑ovih ultrakompaktnih, lepo dizajniranih foto‑aparata koje ovaj renomirani proizvođač nudi već godinama: smešten je u minijaturno, ali čvrsto i kvalitetno metalno kućište (raspoloživo u raznim bojama), lako staje u džep od košulje, a na poleđini ima srazmerno veliki ekran. Kada smo malo zagrebali ispod površine, videli smo da se ne radi o tek običnom IXUS‑u...

Prvo što pada u oči jeste mali broj tastera: s gornje strane nalaze se samo dugme za okidanje (u centru uobičajenog prstenastog sistema za zumiranje), taster za uključivanje i preklopnik kojim se bira puna automatika ili režim s ručnim podešavanjem osnovnih parametara. Poleđina je još skromnija – samo taster za prelazak u režim za pregled snimaka. To može da znači samo jedno: touch screen, koji omogućava da aparatom upravljamo dodirom. A tu već polako zalazimo u unutrašnjost...

Sistem menija je u poznatom Canon‑ovom stilu, ali ipak ima i izmena, i to sa razlogom: sliku sada obrađuje novi procesor Digic 5 koji donosi i neke nove mogućnosti, od kojih je najupečatljivija brzina: aparat sve radi munjevito. Inteligentna automatika sama prepoznaje čak 58 scena, a prepoznavanje likova je dovedeno na viši nivo – aparat će ne samo „shvatiti“ da se u kadru nalazi lik, već će prepoznati i o kome se radi – možete memorisati dvanaest likova, a uz malo podešavanja, aparat će ih sam tagovati. Naravno, ekran osetljiv na dodir dozvoljava lak izbor tačke fokusiranja, pa čak i okidanje dodirom. A ako ne želite da koristite punu automatiku, IXUS 240 HS će vam dozvoliti da ručno birate režime rada blica, da kompenzujete ekspoziciju, podesite balans bele boje i osetljivost (ISO).

(kliknite za veću sliku)

Sufiks HS u oznaci znači High Speed, što u svetu fotografije ne ukazuje na veliku brzinu, već na visoku osetljivost: u IXUS 240 je ugrađen CMOS senzor, pa ćete dobiti fotografije sa sasvim umerenim šumom čak i ako ISO podesite na 3200, a u režimu Low Light ovaj parametar može da dobije i veće vrednosti, s tim što je tada rezolucija „samo“ 4 Mp, uz i dalje prihvatljive rezultate. Objektiv može da zumira do 5x, koristeći pri tom optičku stabilizaciju, ima solidnu svetlosnu moć i prilično dobro drži pod kontrolom hromatske aberacije. Canon se do sada nije mnogo bavio korekcijom geometrijskih izobličenja, ali je sada krenuo i tim putem, pošto objektiv zahvata širok ugao – bez korekcije, na ekvivalentna 24 mm, „efekat bureta“ bi bio jako izražen.

U skladu sa savremenim trendovima, IXUS 240 HS može da snima video-rezolucije 1080p sa 24 fps i to radi prilično dobro, uz optički zum (čuje se sasvim tiho zujanje motora), a i ovde možete da koristite automatsko prepoznavanje scena. Ako spustite rezoluciju na 720p, dobićete 30 fps, a možete da koristite i razne efekte, između ostalih i Slow Motion.

Snimke treba prebaciti u računar, što možete da uradite na klasičan način, preko USB kabla ili čitača memorijskih kartica, ali i bez kablova: ovaj aparat podržava WiFi. Potrebno je da aparatu date ime i izaberete način dodeljivanja IP adrese, i on će se pojaviti na mreži, a s kompatibilnim uređajima možete da koristite i WiFi Direct. Slike možete direktno da prosledite na Facebook ili Twitter, premda je ovde procedura malo složenija nego što bi trebalo, između ostalog i zato što se kao posrednik koristi Canon Image Gateway. I pored te male komplikacije, IXUS 240 HS je vrlo praktična sprava, koja će početnicima pružiti svaku moguću pomoć, a iskusnim korisnicima će poslužiti kao kvalitetan rezervni aparat.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter