GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #190 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Surface
Voja Gašić
Konačno je izašao na površinu: objavljeni su detalji o brižljivo spremanom konceptu tableta kojima se Microsoft uključuje u post-PC eru. Kako će izgledati Surface RT i Surface Pro?
- PC #190 (Jul/Avgust 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Surface

(kliknite za veću sliku)

Naziv Surface je uneo malu zabunu među poznavaoce Microsoft tehnologija, pošto je već korišćen 2007. godine za prezentacioni uređaj pozamašnih dimenzija, koji je mogao da registruje 52 dodira prstom i manipuliše prikazanim objektima na zaista fascinantne načine. Deo tih iskustava prenesen je na novu, doduše znatno manju površinu.

Uvodnu reč na predstavljanju novih Surface uređaja držao je lično Steve Ballmer, pa ne treba sumnjati u značaj koji ovom projektu pridaje Microsoft. Tom prilikom CEO kompanije je naglasio značaj novog eko-sistema koji čine Windows 8 u sadejstvu s Cloud computing‑om i nedavno predstavljenom Windows Azure platformom. Ne treba zaboraviti ni signale koji su pre nekoliko dana stigli iz kompanije HTC, koja je potvrdila da intenzivno sarađuje s Microsoft‑om na razvoju Windows 8 Phone telefona, pa ako još niste probali Metro interfejs, vreme je da instalirate Windows 8.

Rad Metro‑a je ipak teško zaista upoznati bez touch screen tehnologije, a Ballmer je na prezentaciji podsetio da su se hardver i softver uvek međusobno preplitali i međusobno gurali unapred. Nije propustio da pomene prvi Windows koji je zahtevao miša, te oprez kanadskih pograničnih vlasti koje su za novi uređaj zahtevale četvoronedeljni karantin.

Čuda u najavi

(kliknite za veću sliku)

Pre nego što su reč preuzeli Steven Sifonsky (predsednik Windows and Windows Live odeljenja kompanije) i Mike Angiulo (korporativni potpredsednik za Windows Planning and Ecosystem), Ballmer je zvanično obznanio već poznatu vest da će Windows familija proizvoda od sada, pored x86 arhitekture, podržavati i ARM SoC (system‑on‑chip) arhitekturu.

Sifonsky i Anguilo predstavili su dva uređaja koja dele ime Surface. To su naizgled obični tableti, ali uz dosta Microsoft začina i, očigledno, dobro uklopljena u postojeći ekosistem koji čine Windows, servisi i novi AppStore. Dve verzije zapravo predstavljaju prototipove uređaja za ARM (Windows RT) i Intel (Windows 8 Pro) arhitekturu.

Najpre je predstavljena ARM verzija uz dosta insistiranja na tehničkim pikanterijama. Zaista, s debljinom od svega 9,3 milimetra i masom od 676 grama, Surface Windows RT predstavlja napredak u odnosu na već viđene tablete. Precizna hardverska konfiguracija je i dalje predmet spekulacija, ali se pretpostavlja da se radi o NVIDIA Tegra 3 platformi na 1,4 GHz.

Od uobičajenih tableta izdvaja ih standardni USB priključak i poseban microHDMI konektor – nisu kombinovani micro USB i MHL (Mobile High‑definition Link). Posebnost svakako predstavlja VaporMg kućište od poroznog magnezijuma, dovoljno lako, ali i dovoljno čvrsto da izdrži maltretiranja korisnika. Velika pažnja posvećena je i ekranu, pa je 10,6“ zaštićeno novom generacijom stakla Corning Gorilla Glass 2.00.

Prava stvar se vidi tek kada uključite ekran: ClearType HD Display donosi funkcionalna poboljšanja bazirana na Microsoft‑ovim prethodnim patentima. Prvo je odlična kontrola Metro interfejsa proistekla iz Surface projekta, a važnija stavka je ClearType kontrola subpiksela koja poboljšava sliku, posebno na ivicama objekata i, što je još važnije, u prikazu slova na ekranu. Naravno, ClearType tehnologija je odavno poznata korisnicima LCD monitora, ali na tabletima ona predstavlja novost. Iako je ClearType HD Display rezolucija „samo“ 1366×768 piksela, Microsoft tvrdi da su Surface kontrola i ClearType prikaz superiorniji od svega do sada viđenog. Ostaje da sačekamo i proverimo da li će ClearType dati bolje rezultate od spektakularnog povećanja rezolucije koji primenjuje konkurencija – kako po pitanju jasnoće ispisa, tako i po pitanju angažovanja procesora. RT verzija biće raspoloživa u verzijama s 32 ili 64 GB memorije.

Za profesionalce

(kliknite za veću sliku)

Surface for Windows 8 Pro se ne razlikuje preterano od RT verzije – deblji je (13,5 mm) i „ugojen“ na 903 grama. Spakovan je u slično VaporMg kućište, uz ista ojačanja ekrana, ali postoje i suštinske razlike. Baziran je na Intel Core i5 Ivy Bridge procesoru i to, po svoj prilici, na nekoj od ULV verzija. Ovi procesori imaju TDP od oko 17 W, što je znatno više od Tegra 3 čipova, pa je stoga kućište nešto deblje, a porasla je i baterija. Posebna pažnja je posvećena raspoređivanju elemenata unutar računara – ideja o aktivnom hlađenju je odbačena, pa u Microsoft‑u govore o ivičnom, ili obodnom hlađenju (perimeter venting), koje ćete prepoznati po vertikalnim prorezima duž čitavog oboda. Bilo kakvo hvatanje rukom ne sme da sprečava ovu prirodnu ventilaciju.

Iako je dijagonala ekrana ostala ista, implementiran je ClearType full HD Display, a iz naziva zaključujete da je rezolucija porasla na 1920×1080 piksela, opet uz primenu ClearType prikaza i poboljšane tehnologije za detekciju dodira. Tu su opet 2×2MIMO WiFi antene, a ima i sitnih poboljšanja, pa je USB sada 3.0, umesto HDMI‑ja je Mini DisplayPort, a raspoložive konfiguracije imaju 64 ili 128 GB memorije.

Umesto futrole za novi tablet, Microsoft je predvideo poklopce s magnetnim bravicama, a poklopci su opremljeni tastaturom i touchpad interfejsom. Ova zanimljiva rešenja pojaviće se u dva oblika: Touch Cover, 3 mm debljine sa senzorskim tasterima i Type Cover, 5 mm debljine koji nudi prave tastere s hodom od 1,5 mm. U ove „poklopce“ ugrađeni su i akcelerometri koji signaliziraju kada je tastatura u upotrebi.

Ko će kome...

(kliknite za veću sliku)

Nesumnjivo je da se radi o sjajnim uređajima o čemu svedoči i tvrdnja Microsoft‑a da je ugrađeno preko 200 namenski projektovanih (custom) komponenti da bi Surface izgledao baš onako kako je predstavljen. Ostalo je, ipak, mnogo nedoumica. Najvažnija od njih je cena, a procurile su nezvanične informacije da se će RT koštati 599 dolara, a Pro 999 dolara – to su cene za osnovne konfiguracije i u njih ne ulazi Touch Cover ili Type Cover; zapravo je neizvesno da li će Type Cover raditi na RT verziji, kako se da naslutiti na surface.com, ili samo na Pro verziji, kao su razumeli na predstavljanju.

Značajnije pitanje je da li će Microsoft zadržati Surface koncept za sebe ili će dozvoliti drugima da, uz manje ili veće modifikacije, prave Surface uređaje. Na surface.com sajtu data je i napomena: actual size and weight of the device may vary due to configuration and manufacturing process. Da li to samo znači da Microsoft zadržava pravo izmene ovih vrednosti ili će Surface koncept ponuditi i drugim proizvođačima, ostaje da vidimo.

Čak i ako zadrži isključivo pravo na proizvodnju Surface-a, Microsoft je iz svog najvećeg hardverskog uspeha (Microsoft Xbox 360 + Kinect) izvukao veoma važnu pouku – obnovio je lekciju da je dobra podrška važnija od uređaja. A Microsoft podrška je spremna: Windows, Azure, raznovrstan softver, dobri servisi i, pre svega, sigurno i pozdano poslovno okruženje, garancija su da će Surface biti ozbiljno razmotren, barem u krugovima ozbiljnih korisnika.

SLEDEĆI TEKST U PC #190
preview
Iomega NAS
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter