GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #192 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Beležnica za kreativne
Voja Gašić
Mnogi kažu da su smartfoni i tableti tipična potrošačka roba za ljude koji samo konzumiraju sadržaje... a onda merkaju koji tablet da kupe. Samsung Galaxy Note 10.1 će im dati dobar "izgovor" - S-Pen je uneo kreativnu notu u svet tableta.
- PC #192 (Oktobar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Beležnica za kreativne

Samsung voli da pokaže snagu, pa ne čudi što je ovaj tablet sakupio vrhunsku tehnologiju i inovacije kojima ova kompanija raspolaže. Izvesno zastajkivanje je jedino ekran, koji je prenesen sa originalnog Samsung Tab‑a. Pritom se zamerke komentatora ne odnose na kvalitet ekrana, koliko na činjenicu da Galaxy Note 10.1 ima rezoluciju od „samo“ 1280×800 piksela, što bi ga moglo staviti u inferioran položaj u odnosu na Asus Transformer koji nudi full HD ili iPad, koji nudi čak 2048×1536 piksela. Ipak, Samsung ekran i dalje pleni koloritom i sjajnom vidljivošću iz kosih uglova.

Komplimente ćemo najpre uputiti hardveru. Istina, i hardver je poznat, prepisan je iz telefona Galaxy S III, pa je i na delu Exynos 4412, procesor sa četiri jezgra i Mali‑400MP GPU. I opet je posredi verzija sa 16 GB skladišne memorije s najavom za 32 i 64 GB varijante. Za nestrpljive, tu je microSD ležište za kartice do 64 GB, a veoma mudra odluka je da se RAM poveća na 2 GB (S III ima 1 GB), čime je omogućeno da se Galaxy Note 10.1 istakne tamo gde je bila namera – u radu softvera.

Vredi pomenuti jake i velike zvučnike (za pojmove tableta), te bateriju kapaciteta 7.000 mAh s kojom tablet prebacuje osam sati rada u standardnom aplikativnom miksu koji obuhvata uobičajene aktivnosti prosečnog korisnika. Kao koristan se ispostavio i IR port kojim se, uz pomoć aplikacije Peel Smart Remote, Galaxy Note 10.1 pretvara u najuniverzalniji daljinac koji možete da zamislite.

Specijalitet Note 10.1 je S‑Pen. Olovku smo već videli na smartfonu Note, ali S‑Pen nije samo nastavak prsta za povećanu preciznost, već nudi detekciju 1.024 nivoa pritiska i detekciju položaja lebdeće olovke (kad ne dodirujete ekran). Programeri će ubrzo iskoristiti ove mogućnosti, a Samsung se potrudio da i sam ponudi dosta.

S, kao softver

Samsung Galaxy Note 10.1 n8000. Platforma: Exynos 4412, quad-core Cortex A-9 na 1,4 GHz, GPU Mali-400MP • Memorija: 2 GB RAM, 16 GB interno, MicroSD slot (do 64 GB) • Kamere: 8 Mp + 1,9 Mp Web, 3264×2448 foto, 1080p@30fps video, 720p web video • Komunikacija: HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, BT 4.0, IR • Baterija: 7.000 mAh; još nema zvaničnih podataka o izdržljivosti • Dimenzije: 262×180×8,9 mm, 600 g. Cena: 648 evra.
(kliknite za veću sliku)

Čime nas je to osvojio Galaxy Note 10.1? Nesumnjivo je da Google diktira smernice razvoja Andorid‑a, ali bi možda bilo korisno da ponekad pogleda na drugu stranu. S‑Pen Experience programi kao što su S‑Note ili S‑Planner upotrebljiviji su i prirodniji od glasovnog pretraživanja. Na stranu što je sve pravljeno tako da prepoznaje i rukopis, ali koncept beležnice nam je još uvek bliži od koncepta diktafona. Prost primer je što u beležnici naglasite ono što ste shvatili kao poentu, dok na diktafonu opet iznova morate da preslušavate sve, u nadi da ćete se setiti najvažnijeg dela. Beležnica i planer su u S izdanju zaista fleksibilni, sve može da bude pozadina, a sve što dodajete, dodaje se u novim slojevima (layers). Moguć je i undo, ako zaključite da ste naglasili deo informacije koji nije najbitniji.

“S doživljaj“ je integrisan i u ugrađeni Polaris Office, a čim probate, ustanovićete da je to značajno unapređenje u odnosu na korišćenje ovog paketa s ekranskom tastaturom – pogotovo kad nešto zaista morate da pretumbate ili ispravite u dokumentima. Za one koji vole da se zabavljaju, Crayon Physics nudi neobičan tip zabave u kome crtanjem strmih ravni, prepreka i sličnih elementarnih objekata pokušavate da odvedete lopticu do cilja. Zvuči veoma jednostavno, ali je u praksi prilično teško.

Najlepši primer korišćenja S‑Pen‑a videćete u aplikaciji Photoshop Touch koja dolazi iz Adobe kuhinje. Iako još ne može da se meri sa mogućnostima „pravog“ Photoshop‑a, začuđujuće je šta sve Galaxy Note 10.1 može da uradi na desetak lejera i uz pomoć olovke. Zanimljivo bi bilo probati koliko je ova aplikacija upotrebljiva na slabijim tabletima i bez olovke.

S kao sistem

(kliknite za veću sliku)

Android je deklarisan kao multitasking operativni sistem, ali je do pojave verzije 4.0 (ICS) bilo teško potvrditi tu tezu. Sistemske stvari mogu da se izvršavaju paralelno, ali za Android aplikacije se formira neka vrsta steka, pri čemu se uvek prikazuje samo aplikacija u prvom planu, koja zauzima čitav ekran. Prilično je sumnjiva rabota proveravati šta rade aplikacije u pozadini, ali kod ICS‑a se pojavio Applications taster (pored osnovnih home i back tastera) kojim možete da pozovete prethodno startovane aplikacije. Od količine memorije zavisi koliko će pozadinskih aplikacija raditi, a sistem u nedostatku memorije gasi najranije startovane programe, uz čuvanje tekućih parametara da bi napravio mesta za aplikaciju koja je upravo na ekranu.

Galaxy Note 10.1 je prvi tablet kod koga zaista možete da vidite multitasking, i to u dva oblika. Prvi je režim Split Screen u kome se ekran deli na dva dela, a svaki deo prikazuje drugu aplikaciju. Ova mogućnost ograničena je na aplikacije Browser, Polaris Office, S Note, Video Player, Gallery i Email, ali to i jesu ključni programi – često ćete prebacivati deo teksta iz beležnice, browser‑a ili email‑a u office dokument ili umetati sliku iz galerije. Svaka od multiscreen aplikacija ima poseban meni u gornjem desnom uglu (tri horizontalne crte) koji omogućava osnovne opcije poput aktiviranja ili ukidanja ovog režima, promene strana aplikacija i slično. Multitasking nije svojstvo Android jezgra već dodatak, pa prebacivanje sa leve na desnu aplikaciju ume da potraje nekoliko sekundi.

Pomenimo i mini-aplikacije (Mini Apps) koje možete rasporediti na ekranu kako vam volja, poput Windows programa. Ključna razlika je u tome što Android prozorčiće možete da pozicionirate i preklapate kako hoćete, ali ne možete da ih reskalirate. Radi se o aplikacijama iz sistemskog bar‑a u TouchWiz interfejsu, svaka od stavki jeste miniapp, ali joj je veličina fiksirana. Teoretski možete da pokrenete deset ovakvih mini-aplikacija, ali realnost se svodi na tri‑četiri mini‑aplikacije; posle toga prebacivanje s jedne na drugu postaje toliko dugo da je isplativije koristiti full screen programe. Stvar ipak funkcioniše, pa je ovo prvi multitasking koji realno možete da vidite na Android uređajima.

Za koga?

Galaxy Note 10.1 je još jedan Samsung‑ov uređaj namenjen kupcima koji žele samo najbolje. Kolege iz laboratorija connect‑a dale su ovoj spravi 411 bodova, a tačno toliko je osvojio i iPad (3) s kojim Galaxy Note deli prvo mesto na top‑listi tableta. Da li se tu radi o sravnjenju vučije gladi i broja ovaca? Teško je biti siguran, ali Samsung je kod novog Note‑a pokazao visok stepen inovativnosti, pa bismo voleli da neka od ovih unapređenja vidimo i na ostalim Android uređajima. To se, pre svega, odnosi na otvaranje mogućnosti da pomoću tableta nešto korisno i uradite, u čemu prednjače S‑Pen i multitasking mogućnosti.

Korisne adrese:

Roaming
http://www.roaming.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter