GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #192 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Poslovni informator Beograda
Branislav Bubanja
Infograd je više od digitalne mape Beograda - to je detaljan elektronski plan glavnog grada, dopunjen informacijama o preduzećima i drugim ustanovama.
- PC #192 (Oktobar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Poslovni informator Beograda

(kliknite za veću sliku)

Nekadašnje papirne mape odavno su ustupile mesto naprednijim digitalnim varijantama. Google, Bing i drugi domaći i strani proizvođači, s manje ili više uspeha, nude softver i online mape gradova u Srbiji. Nedavno im se pridružio još jedan, po mnogo čemu napredan digitalni plan Beograda.

U lokalu i na Web‑u

Infograd, kako je ova digitalna mapa nazvana, raspoloživ je u obliku besplatnog PC softvera, ali i online, kao interaktivni Web portal. Projekat je zasnovan na GIS tehnologijama upregnutim u sistem koji je potreban svakom stanovniku, kao i posetiocima glavnog grada.

(kliknite za veću sliku)

Za razliku od drugih elektronskih planova grada, Infograd obuhvata prikaz svih objekata u Beogradu, zajedno s kućnim brojevima. Prikaz je obezbeđen i u 2D i u 3D, pri čemu je vođeno računa i o visinama objekata. Tako se na mapi mogu videti koji su objekti viši, a koji niži, kao i njihov relativni odnos. Online verzija se donekle razlikuje od lokalne – obogaćena je detaljnijim 3D prikazom značajnih građevina, kao i prikazom strateški raspoređenih kamera po širem centru grada. One prikazuju video u realnom vremenu, pa pre nego što se uputite na neku lokaciju, možete na brzinu da proverite kakvo je stanje u saobraćaju.

Infograd je oficijelno poslovni informator Beograda, što podrazumeva da donosi mnogo više informacija od lokacija i brojeva zgrada i ostalih objekata. U njemu se nalaze podaci o većini aktivnih preduzeća registrovanih u Beogradu, koja mogu da se pretražuju i u lokalnoj i u online varijanti. Pretraga je obezbeđena po različitim kriterijumima, koji uključuju čak i filtriranje po udaljenosti od zadate tačke na mapi. Lokalna varijanta programa dozvoljava unos novih informacija u (lokalnu) bazu, a proizvođač na mesečnom nivou osvežava online baze. Preduzeća su sortirana po delatnostima i lako se pretražuju, a na raspolaganju su sve bitne kontakt informacije. Lokalna verzija ima spisak svih autobuskih stanica i prikaz autobuskih linija – po brojevima i po stanicama. Postoji i opcija izračunavanja puta korišćenjem gradskog prevoza, od tačke A do tačke B, koja uzima u obzir i eventualna presedanja.

Koliko je truda uloženo u program, najbolje ilustruju brojke. U Infograd je ucrtano više od 200.000 objekata na teritoriji Beograda, a on u bazi čuva ažurne podatke o 66.107 kompanija (podatak za verziju iz avgusta 2012. godine), kao i više od 150 linija gradskog prevoza, uključujući tu i trase minibuseva E1 do E8.

Kuda dalje?

(kliknite za veću sliku)

Na osnovu onoga što smo videli, Infograd je tek početak. Budući da se prilikom pokretanja programa prvo pojavljuje meni za izbor grada (u ovom trenutku dostupan je samo Beograd), može se zaključiti da će se projekat širiti i na druge gradove u Srbiji – jedva čekamo da se to dogodi. Takođe, treba naglasiti da su online i instalaciona verzija komplementarne i da donekle nude različite stvari. Pojedine opcije su bolje napravljene u lokalnoj PC verziji (autobuske stanice, linije gradskog prevoza, daljinar...), dok su druge atraktivnije u verziji kojoj se pristupa preko Interneta (realističniji prikaz značajnih građevina u Beogradu, živi video‑prikaz s kamera u gradu...). Bilo bi idealno kada bi postojala objedinjena PC ili online verzija koja bi obuhvatila sve funkcije iz obe varijante. Voleli bismo i da se u takvoj verziji ponudi i opcija uklanjanja reklama, pa makar morali za to da platimo. Kako sada izgleda, prikaz reklama u programu je odličan način za finansiranje ovog projekta, sigurno najprihvatljiviji za većinu korisnika. Sve u svemu, iako se radi o relativno novom projektu, Infograd je odličan proizvod koji zaslužuje preporuku.

Korisne adrese:

Infograd
http://www.infograd.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #192
preview
Učenje na daljinu
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter