GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #193 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Do rutera iz oblaka
Bojan Stanojević
Termin cloud sve više dobija na značaju. D-Link je predstavio Cloud Router DIR-605L. Da vidimo po čemu je on jedinstven, i šta mu je cloud arhitektura donela.
- PC #193 (Novembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Do rutera iz oblaka

D-Link DIR-605L. Tip: WAN Wireless ruter • Priljučci: 4×LAN, 1×WAN, WLAN 802.11n 300 Mbps • Cena: 50 evra.
(kliknite za veću sliku)

DIR‑605L je na prvi pogled uobičajeni, savremeni kućni WAN ruter: ima četiri LAN ulaza i jedan WAN, a na poleđini su dve antene koje obezbeđuju WLAN 802.11n brzine do 300 Mbps. Nije preterano luksuzan – LAN priključci su 100‑megabitni, WLAN koristi samo opseg od 2,4 GHz i nema egzotičnih dodataka poput USB priključaka koji bi mogli da se šeruju; s druge strane, i cena je adekvatno niska.

Da bi se DIR‑605L izdvojio od brojne konkurencije iz ekonomske klase, u D‑Link‑u su odlučili da mu omoguće korišćenje Web usluge mydlink. Servis www.mydlink.com se već neko vreme koristi za D‑Link‑ove IP kamere i omogućava korisnicima da s proizvoljne lokacije putem Interneta gledaju šta se dešava u njihovom domu. Sada je usluga proširena i na odgovarajuće rutere – vrlo jednostavno možete da kontrolišete čitavu kućnu mrežu, proverite ko je sve koristi i na kom računaru, pa čak i da izlistate Web sajtove koji su posećivani. Neke korisnike možete da isključite iz mreže ili da obavite elementarnu dijagnostiku, na primer, da proverite protok podataka ‑ većinu stvari koje obično radite na ruteru u lokalu, sada možete da uradite i preko Interneta.

Čitav proces se obavlja iz Web browser‑a, a ako želite da mreži pristupite preko smart telefona ili sličnih mobilnih uređaja, posao će vam olakšati specijalizovane aplikacije, trenutno raspoložive za Android i iOS. Bezbednost operacije? Prilično visoka: osim standardnih zaštitnih protokola WPA/WPA2, DIR‑605L podržava dva nivoa firewall‑a, preko NAT i SPI. Prema tome, ako želite da imate 24/7 kontrolu svoje kućne mreže, DIR‑605L je dobro, a i po ceni pristupačno rešenje.

Korisne adrese:

D-Link Adria
http://www.dlinkadria.eu

SLEDEĆI TEKST U PC #193
preview
LEDenobela štampa
Novak Jovanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter