GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #26 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Proleće na Internetu
Mira Andrić
Internet World Spring 97 održan 20-22. maja u Londonu posetila je Mira Andrić.
- PC #26 (Jul/Avgust 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Proleće na Internetu

Sajam je održan u Centru Olimpija, paralelno sa još dva sajma: Embedded Systems Show i Međunarodni sajam vina; možda je bilo predviđeno da posle sklopljenih poslova posetioci navrate na degustacije.Internet World je organizovan kao putujući sajam koji se održava u raznim gradovima Evrope, Amerike i Azije. Izložbeni prostor nije bio preveliki - četiri prolaza između štandova i površina nešto manja od hale XIV Beogradskog sajma. Nažalost to bi bila skoro jedina osobina po kojoj je naš Sajam bio istaknutiji, ako izuzmemo vrućinu u halama.

Iako je trebalo da predstavlja presek događanja na Internetu i oko njega, izgleda da se pretvorio u šou jedne kompanije; lako ćete pogoditi koje. Microsoft je zauzimao celo levo krilo, pa su čak su u prospektima ostalih firmi stajale pozicije štandova u odnosu na najveći: zamislite formulaciju "jugoistočno od Microsoft-a". Možda će se tako jednoga dana opisivati i softver.

Ključna reč

Na ulazu me je dočekalo iznenađenje u vidu gospodina sa šeširom i kišnim mantilom koji je povremeno razgrtao posetioce. Taman sam se spremala da ga lupim neizbežnim londonskim hardverskim dodatkom, kišobranom, kada mi je došlo do ušiju njegovo objašnjenje: on je predstavnik firme Muskat, koji proizvodi Agent za pretraživanje Interneta. Potom me je dotični manijak... pardon, agent, odveo na demonstraciju.

Sami štandovi su bili izuzetno zanimljivi; svako se trudio da od svog kutka napravi atrakciju. Videli smo razne konstrukcije, recimo podmornicu na Sun-ovom štandu, motore, a i jedan pravi Lamburdžini. Posebno je bio interesantan štand nepoznate firme Amazon (nije to Internet knjižara) koji je bio uređen u tropskom stilu, pa su posetiocima banane delili golišavi službenici.

Vratimo se ipak na sadržinu. Microsoft je predstavljao svoje razvojne alate za Internet/intranet: Front Page, Internet Explorer 3.02, Net Meeting 2, BackOffice i neizbežni Office 97 sa Outlook-om u centru pažnje. Za svaki proizvod su bili organizovani stalni polusatni seminari/prezentacije sa nagradnom igrom. Moram zlobno da primetim da nikad nisam videla tako brzo i elegantno baratanje mišem i prelazak na drugu aplikaciju kao kada je u jednom momentu prezentacije Excel "pukao".

I ostale firme su predstavljale alate za razvoj intraneta: Basis - Information Dimensions, NetTalk - WordTalk, TopCall - TopCall, ICatSuite - ICatCorporation. Najimpresivnije proizvode, pored Lotus / IBM-a, pokazao je Apple: Internet Server Solution, kompletno rešenje za Web / Intranet server. Digital je predstavljao AltaVista engine za pretraživanje Interneta - da korisnici ne bi pali na leđa pred takvom brzinom, mogli su da se oslone na interesantne šipke.

Sve za Web

Sun je iz sve snage hvalio Javu, predstavljajući budućnost plaćanja kojima će elektronski keš (smartcards) zameniti klasične kreditne kartice. Primetila sam iznenađujuće veliki broj firmi koje su nudile usluge dizajniranja i održavanja Web prezentacija. Nije bila propuštena ni virtuelna realnost na Web-u firme Superscape (adresa je www.com), pa sam se tako našla u krugu drevnog Stounhendža, koji je bio prilično sličan "stvarnoj realnosti" prethodnog dana.

Posebno je bila posećena prezentacije firme Macromedia, koja je predstavila softverski paket Flash 2.0, koji za iznenađujuće kratko vreme napravi efektnu multimedijalnu animaciju za vašu Web stranu. Osim toga, može da kreira interaktivne Web strane, u veoma kompaktnom vektorskom formatu uz koji se isporučuje i sopstveni čitač. Prikazali su i Backstage Internet Studio, vizuelan alat za razvoj Web strana povezanim sa bazama podataka.

I na kraju, pomenuću interesantnu prezentaciju Britanske biblioteke (portico.bl.uk) - omogućen je pristup jednom od najbogatijih izvora znanja koji članovima garantuje isporuku traženog dokumenta poštom ili faksom za samo dva sata! Servis se zove inside i postoji na CD-ROM-u, a uskoro se očekuje i promocija na Web-u.

Posle ovakvih sajmova posetiocu iz naših krajeva se uvek nameće isti zaključak: oni se voze mlaznim avionima tehnologije, dok mi kaskamo na kljusetu. Ali, videli smo barem šta je u svetu "in": intranet, push tehnologija, zaštita podataka i komunikacija, elektronski novac, konferisanje preko mreže i Java... Možemo bar da okrenemo naše kljuse u tom pravcu.

Autorka se zahvaljuje dr Panosu i dr Dragu na pomoći i organizaciji programa boravka.

SLEDEĆI TEKST U PC #26
nopreview
Vrhunac multimedije
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter