GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #26 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Vrhunac multimedije
Voja Gašić
Kad Hewlett-Packard ponudi da nešto od najjače artiljerije sa kojom raspolaže, Voja Gašić teško odoleva iskušenju...
- PC #26 (Jul/Avgust 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vrhunac multimedije

Tržišni komentatori koji prognoziraju skoro povlačenje Pentiuma Pro iz proizvodnje kao da ne uzbuđuje Hewlett-Packard: najjači modeli njihovih radnih stanica bazirani su upravo na P6 procesoru. Tako će, izgleda, i ostati, barem dok novi setovi čipova i procesori ne osvoje šire tržište.

Već smo predstavili model XW, napredniju "sestricu" modela XU, kojoj svu ozbiljnost daje AccelPRO, grafička karta sa veoma ozbiljnom podrškom OpenGL-u. Akcenat modela XU je na potpunoj podršci za multimediju, pa je ugrađen 16-brzinski CD čitač. Ovaj put imali smo priliku da malo zavirimo ispod haube i izbliza osmotrimo ovu izuzetno dobro osmišljenu arhitekturu.

Ploča je očigledno rađena po porudžbini HP-a, pa po rasporedu elemenata spada među najlepše primerke koje smo videli. Napajanje je izvedeno u ATX formi (kao i cela ploča), premda set čipova 440FX generički ne podržava APM. To znači da vam Windows neće dozvoliti nikakav napredni power management, kao što je automatsko gašenje pri shut down opciji, ali to je zaista jedina zamerka ovom sistemu.

Gore i dole

Gornji deo krije procesor Pentium Pro na 200 MHz i ležište za još jedan. Iznad procesora su postavljeni usisivači, koji ovaj osetljivi deo hlade i doslovno održavaju čistim. Pored procesora, HP je postavio dodatne module koji napajaju jezgro procesora i osetljivi L2 keš, smešten u P6 kućište. Modul dodatno stabilizuje mašinu, pošto uvek isporučuje odgovarajuće napone u skladu sa opterećenjem mašine i zagrevanjem procesora.

Odmah do procesora su veoma lako dostupna ležišta za memoriju - osam DIMM podnožja sa 128-bitnom memorijskom arhitekturom. Još kod modela XW pominjali smo ovaj izvanredni memorijski model koji radi u dvostruko prepletenom režimu. To znači da se priložena 60 ns memorija, zbog prepletenih adresa, u realnom radu ponaša kao da je 30 ns, što pri radu na ovom računaru daje dinamiku na kakvu nismo navikli kod PC-ja. Neprijatno je (mada samo za džep) što možete da proširujete memoriju samo parnim brojem DIMM-ova. Pri tome morate da pazite da to bude ista memorija kakva je već ugrađena u popunjena podnožja.Znači, ECC memorija kakva se obično primenjuje za ozbiljnije servere i koja je u stanju da sama ispravi grešku od jednog bita (od 128) i detektuje postojanje greške od dva bita. Šteta je što set čipova ne podržava SDRAM, što bi dodatno ubzalo rad računara. Kako najavljuje Intel, sledeće izdanje seta čipova, sa oznakom LX, koji treba da podrže Pentium Pro i Klamath, primaće i ovu, sve popularniju, memoriju.

U gornjem delu su smešteni svi kontroleri i kablovi. Nakon skidanja poklopca, Ultra SCSI Seagate ST32171N disk je tako zapištao svaki put kad kad smo palili računar da smo se uplašili da nešto nije u redu. Otkrili smo da se radi o nečemu što još nismo ni imali prilike da čujemo: uspostavljanju brzine od 10000 RPM (obrtaja u minutu). Zanimljivo je da se ovaj zvuk uopšte ne čuje kada je kućište zatvoreno.

Donji deo kućišta odvojen je aluminijumskom pregradom koja se spušta skoro do same ploče. Pored čipa Vibra 16S, zaduženog za zvuk, na njemu se nalazi po četiri ISA i PCI slota (jedan je deljeni). Ovo odvajanje čini računar posebno pogodnim za sve vrste multimedijalnih radova, jer je mogućnost prodora smetnji iz strujno procesorskog dela do osetljivih audio ili video kartica svedena na minimum.

Što se tiče zvučnog dela, mašina je prilično zaokružena. Vibra 16S, u ovako dobro oklopljenom sistemu, ima dovoljno nizak šum za sve vrste audio/video montaže, a ako ste baš muzičar (ili niste?), možete lako u postojeći konektor da utaknete neki od Roland, Yamaha ili Ensoniq modula za Wave Table sintezu. Konektori za mikrofon i slušalice izvedeni su i na prednju masku kućišta, a odpozadi se od priloga nalazi sve: svi standardni portovi, PS/2 baterija konektora za tastaturu i miša, 50-pinski SCSI, MIDI UART i svi konektori za zvuk. Da ponovimo, sve je veoma dobro oklopljeno i zaštićeno od međusobnog uticaja - kao stvoreno za produkciju multimedije.

Performanse

Za razliku od pomenutog modela XW, u ovu mašinu je ugrađen "sasvim standardni" Matrox Millenium sa 2 MB dual-ported WRAM-a. Zanimljivo je da je to prvi Millenium koga smo imali u Redakciji, pa možemo samo da konstatujemo da je đavolski brz. WRAM (Window RAM - nema veze sa Windows-om) ima lepu osobinu da, poput VRAM-a, dozvoljava istovremeni pristup grafičkog procesora i DAC-a, pa je pauza u kojoj je rad grafičkog procesora onemogućen svedena na minimum - praktično, samo kada se “potrefi” da se i on i DAC u isto vreme obraćaju najmanjoj adresibilnoj jedinici, koja kod MGA čipa iznosi 64 bajta, pa nema prekida u radu.

Mašinu smo u testovima poredili sa odgovarajućim Gateway modelom koji je imao prednost u vidu FireGL kartice, što je otprilike pandan pomenutom AccelPro modelu iz Vectre XW. Zahvaljujući tome, Gateway je ispao bolji u nekim specifičnim aplikacijama (AVS, Microstation), jer Glint-ov čip ipak čini svoje. Da Matrox nije za podcenjivanje svedoči prednost u Photoshop-u. Stanje bi verovatno bilo još bolje da je Matrox imao 4 MB memorije: terati takav grafički čip da se "muči" sa dva megabajta je ipak neprimereno.

Ako baš želite Glint karticu, potražite model XW u koji se standardno ugrađuje AccelPRO sa najnovijim GL500TX čipom . Po našem mišljenju, razlika u ceni baš i ne opravdava ovu kupovinu: proširenje Matrox-a na 4 (ili čak 8) megabajta biće daleko efikasnije, a nećete biti uskraćeni za OpenGL, niti za prvoklasne drajvere za mnoge poznate aplikacije.

Sve ostale karakteristike modela XU premašuju pomenuti Gateway, naročito disk i CD podsistem, a kao ilustraciju priložili smo i rezultate konfekcijskog računara sa Cy166+ procesorom. Istraživanja pokazuju da korisnici ne primećuju poboljšanja performansi do 10%, dok poboljšanja između 10 i 20% primeti otprilike polovina iskusnijih korisnika. Sumirajući sve rezultate, došli smo do zaključka da je ova konfiguracija, u proseku, 23 - 25% brža od konfekcijske ponude koja (na papiru) sadrži potpuno iste komponente, što ćete sigurno osetiti čak i bez nekog posebnog merenja. Tek kasnije ćete primetiti ostale prednosti, kao što je nizak nivo smetnji, izrazita stabilnost, tolerancija prema raznom hardveru, konfor u korišćenju (otvara se sa dve klapne)... Sve to samo može da potvrdi polazne pretpostavke: kupujući ovakav računar, napravili ste dobar posao!

Korisna adresa

Comtrade, Vladimira Popovića 6, Beograd, tel. 011 / 222-2450

SLEDEĆI TEKST U PC #26
nopreview
Ime vašeg računara
Emin Smajić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter