GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #195 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #195 (Januar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Iza nas je oblačna godina. Tumačite to prema trenutnom raspoloženju - oblaci globalne krize koji nikako da se raziđu, februarski i decembarski oblaci koji su nas okovali snegom, ili možda računarski oblak u kome sve efikasnije poslujemo. Koje će od njih vetrovi oduvati?

Fraza "sve svoje nosim sa sobom" je tokom 2012. dobila novi smisao. Ljudi odavno žele da se odvežu od PC kućišta i ponesu posao i zabavu sa sobom. Isprva je to bilo nemoguće, a onda su došle Zip diskete, CD-R-ovi i USB flash diskovi. Laptopi su se smanjili, pojavili su se netbook računari, a ove godine smo, uz ultrabook standard, stigli do PC-ja koji zaista nije teško nositi i čije baterije traju puno radno vreme. No ni mali računari nam više nisu neophodni: deo posla možemo da obavimo i sa smartfona, ili da sednemo za bilo koji računar, otkucamo lozinku i nađemo se u svom poznatom okruženju. To jest, ako koristimo novi Windows i ako svoje podatke podignemo u oblak.

Za rad u oblaku potrebna je komunikaciona infrastruktura, pa sa zadovoljstvom primećujem da je ona ove godine napredovala: kućnim korisnicima je ponuđen 100 Mbps Internet, a download link od 20-Mbps košta manje od 3.000 dinara mesečno. Uplink ne raste tako brzo, mada već 1, 2 ili 4-Mbps predstavljaju solidnu osnovu za ozbiljan posao. Ubrzane su i celularne mreže, ali mobilni operatori ne nude flat pakete tj. neograničeni Internet punom brzinom za fiksni mesečni iznos. Optička infrastruktura napreduje, cene "fiber Interneta" nisu nedostižne, ali je i dalje malo korisnika koji imaju tehničkih mogućnosti za korišćenje ovog servisa. Osim toga, nove tehnologije su raspoložive samo u velikim gradovima, dok su u manjim mestima brzine... manje.

Moraćemo da menjamo navike, da naučimo da share-ujemo fajlove umesto da ih šaljemo uz e-mail poruke, da backup-ujemo jedan oblak u drugom, da iznajmljujemo servise umesto da plaćamo softver. Pitanje privatnosti je veoma ozbiljno - pročitajte pravila postupanja u oblaku pre nego što kliknete na I Accept i shvatićete zašto je Isaac Asimov još pre tridesetak godina napisao da civilizacijski napredak nije ništa drugo do postavljanja još većih ograničenja čovekovoj privatnosti. Način na koji radimo i komuniciramo se menja, i tu promenu treba iskoristiti na najbolji mogući način. Očekuje nas puno posla u narednoj godini, ali pre svega toga, provedite prijatne (zgodno spojene) praznične dane, uživajte u ovom broju PC-Press-a, našem vodiču za kupovinu i redizajniranom sajtu www.pcpress.rs i... vidimo se 1. februara.

Srećan Božić i Nova godina!

SLEDEĆI TEKST U PC #195
preview
Papir koji svetli
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter