GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #195 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Papir koji svetli
Dejan Ristanović
Najpopularniji čitač elektronskih knjiga na svetu upravo je postao za generaciju bolji - Amazon je predstavio nove Kindle uređaje, dodajući neke bitne funkcije, ali i oduzimajući opcije koje se očito nisu često koristile. Pred nama je Kindle Paperwhite.
- PC #195 (Januar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Papir koji svetli

(kliknite za veću sliku)

U kompjuterskoj industriji stvari često idu u krug. Kindle je uspeo na tržištu zato što, za razliku od tableta i smartfona, nema pozadinsko osvetljenje – na taj način se oči manje zamaraju, a baterija traje još malo pa zauvek. Sada dolazi nova, Paperwhite generacija čiji je glavni adut to što ima pozadinsko osvetljenje. Time, ipak, nisu umanjene prednosti ovog čitača. Kako je to moguće?

Napredak elektronskog papira

Kindle Paperwhite koristi novi ekran dimenzija starog (6"), ali s većom rezolucijom (1024×768) i jačim kontrastom. Četiri LED-a prosvetljavaju sliku onoliko koliko želite – povlačenjem klizača u meniju birate jedan od 25 intenziteta osvetljenja.

Pozadinsko osvetljenje nije učinilo da se oči brže umaraju (zapravo se umaraju manje, zahvaljujući većoj rezoluciji i boljem kontrastu) a začudo nije ni bitnije povećalo potrošnju baterija – vreme između dva punjenja baterija je i dalje deklarisano na 8 nedelja. Novi Kindle imamo tek par dana pa nismo mogli da proverimo ovu tvrdnju, ali za sada indikator pokazuje da se baterija gotovo i ne troši. Naravno, ako je WiFi stalno aktivan, neka vam punjač bude pri ruci.

Kad pojačate svetlost na maksimum i zagledate donji deo ekran, videćete izvesnu neravnomernost osvetljenja, pa možda i odsjaj samih dioda. Sve to nam nije posebno smetalo, baš kao ni nestanak Home tastera koji je ranije krasio uređaj i omogućavao brz izlazak iz knjige i povratak na Home ekran. Sada se sve postiže dodirom.

Jednostavno je savršeno

Kindle Paperwhite dolazi sa novim softverom koji je ukinuo mnoge nepotrebne (?) funkcije. Nema više čitanja teksta glasom, niti džeka za priključivanje slušalica. Možete da idete stranu unapred, stranu unazad i da pozovete meni, ali nema više skoka na sledeće/prethodno poglavlje. U duhu minimalizma smanjena je i memorija (2 GB), ali je to i dalje dovoljno za preko 1.000 knjiga, a skladišni prostor u oblaku je praktično neograničen.

Ima i noviteta: osim veličine slova, možete da birate font, margine i razmak između redova. Zanimljiv je reading speed calculator: Kindle prati brzinu čitanja i u svakom trenutku ispisuje koliko će vam vremena biti potrebno da stignete do kraja poglavlja i do kraja knjige. Za neke knjige postoji i X‑Ray koji vam govori gde se u tekstu pominje ličnost o kojoj upravo čitate; zgodno kod komplikovanih detektivskih romana. Sa minus strane, uključivanje i isključivanje WiFi režima, što je funkcija koju razmerno često koristimo, zatrpano je u menije.

Kindle je i dalje mali i lagan (oko 210 grama) uređaj koji ćete držati jednom rukom – mnogo je lakše čitati sa njega nego sa papira ukoričenog u (često masivnu) knjigu. Materijal od koga je načinjen je promenjen, pa imate osećaj da držite neku tvrdo gumiranu stvar, što se nekome sviđa a nekome ne. Ekran pruža sličan osećaj kao i ranije, ali bolje reaguje na pritiske pa je kucanje teksta – kada recimo dodajete komentare u knjizi – bitno lakše nego na Kindle Touch‑u. Ukratko, sve je podređeno osnovnoj funkciji – lakom i prijatnom čitanju knjiga.

Kindle Paperwhite se prodaje u dve verzije – WiFi varijanta u Americi košta $119, a WiFi+3G varijanta $179. 3G deluje kao cool opcija, pošto omogućava da (gotovo) bilo gde u svetu, bez posebne pretplate, komunicirate sa Amazon‑om, ali se u praksi pokazuje da to i nije bitno – na put ćete poneti knjige umesto da ih kupujete, a uostalom gde god da se nalazite verovatno ćete imati neki WiFi. Najzad, za dodatnih $20 možete da se oslobodite reklama koje Kindle ispisuje, ali ni to nije potrebno – reklame se pojavljuju samo dok je Kindle isključen. Uzmite, dakle, najjeftiniju varijantu i uživajte u svim knjigama koje vam svet nudi!

SLEDEĆI TEKST U PC #195
preview
Triling duplih telefona
Branislav Bubanja


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter