GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #195 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Triling duplih telefona
Branislav Bubanja
U Srbiji je broj aktivnih brojeva mobilnih telefona veći od broja stanovnika, što znači da priličan broj građana ima barem po dva broja... i dva telefona. Nošenje dva uređaja nije baš elegantno rešenje - bolje je imati Dual-SIM telefon, a još ako je on smart... Prestigio je zaigrao upravo na tu kartu, pa su pred nama modeli PAP3500 DUO, PAP4040 DUO i PAP4300 DUO.
- PC #195 (Januar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Triling duplih telefona

Prestigio MultiPhone PAP3500 DUO
(kliknite za veću sliku)

Prestigio ima veliko iskustvo s različitim uređajima sličnim pametnim telefonima. Kombinovanjem navigatora i tableta, dodavanjem malo elektronike i dva SIM podnožja napravljena su tri mobilna telefona, odnosno četiri, ako se uračuna i test-model Prestigio MultiPhone 4000 DUO predstavljen pre nekoliko meseci.

Da li je Prestigio zakasnio? Umesto da se bore s već poznatim brendovima, odlučili su da strategiju ulaska na tržište mobilnih telefona zasnuju na segmentu u kome još nema kvalitetne konkurencije – segmentu Dual SIM smart telefona. Sa atraktivnom cenom, stekli su sve preduslove da uspeju u svojoj nameri.

Pametan i pristupačan

Prestigio je sa ova tri modela vrlo agresivno izašao na tržište. Najmanji MultiPhone PAP3500 DUO je u rangu najjeftinijih smart telefona, a osim dodatnog SIM podnožja nudi i neke funkcije koje nismo očekivali u tom cenovnom rangu, recimo GPS.

Prestigio MultiPhone PAP4040 DUO
(kliknite za veću sliku)

Sa ekranom dijagonale 3,5“ inča, taman je toliko veliki da lepo staje u ruku, a zadnja maska je napravljena od izrezbarene plastike koja sprečava klizanje i daje telefonu otmeniji izgled. Zbog cene, jasno je da se negde štedelo. To se odnosi na rezoluciju ekrana (320×480 tačaka) i izostavljaje prednje kamere. MultiTouch kod ovog modela može da se nazove DoubleTouch, pošto uređaj raspoznaje dve istovremene pozicije dodira.

Srce telefona čini Qualcomm‑ov procesor radnog takta 1 GHz, dok je za GPU odabran Adreno 200. I memorije nema mnogo: za osnovni rad jeste dovoljno 256 MB, ali postaje usko grlo kod iole zahtevnijih aplikacija. Integrisana 4 GB memorije za smeštaj podataka mogu da se prošire SD karticama do 32 GB. Podržani su Bluetooth 2.1 i WiFi umrežavanje. Kamera na poleđini ima rezoluciju 2 Mp i može da snima video u HVGA rezoluciji – 480×320 tačaka. Kada je reprodukcija video‑sadržaja u pitanju, bez problema smo gledali 720p video. Telefon koristi Android 2.3.5 Gingerbread, u kome se već nalaze instalirane mnoge korisne aplikacije.

Rad s dve kartice je jednostavan. Pozivanje sa izabranog broja je trivijalno, a moguće je napraviti i pravila, tako da se glasovni pozivi mogu obavljati s jedne kartice, SMS i MMS poruke s druge... Korisno je i to što pristigle SMS poruke imaju informaciju o tome na koji broj su upućene, a za lakše razlikovanje pristiglih poziva moguće je pridružiti različita zvona svakom broju.

Dvojajčani blizanci

Modele Prestigio MultiPhone PAP4040 DUO i PAP4300 DUO možemo da nazovemo jednim telefonom s dve verzije ekrana – to je jedina razlika. PAP4040 koristi ekran dijagonale 4“ zasnovan na TN tehnologiji, dok kod modela PAP4300 IPS ekran ima 4,3 inča. Iako imaju istu rezoluciju, IPS ekran daje primetno kvalitetniju sliku. Oba ekrana podržavaju MultiTouch i prepoznaju do pet tačaka dodira.

Prestigio MultiPhone PAP4300 DUO
(kliknite za veću sliku)

Da bi smanjio cenu, proizvođač je odlučio da ugradi jednojezgarne procesore ARM Cortex A9 koji rade na 1 GHz, dok je za grafiku zadužen PowerVR SGX 531 GPU, koji je nešto brži od grafičkog procesora u modelu PAP3500 DUO. U kombinaciji sa ugrađenih 512 MB RAM‑a, ovi telefoni će solidno izvršavati sve aplikacije osim možda onih najzahtevnijih. Na poleđini su kamere rezolucije 5 Mp i to s blicem; daju sliku solidnog kvaliteta, s registrovanjem detalja i malom količinom šuma, dok je na prednjoj strani kod oba modela kamera VGA rezolucije za video‑pozive. Snimanje video‑zapisa je moguće u rezoluciji 720p, ali nismo bili zadovoljni kvalitetom. Stekli smo utisak kao da se video veštački „razvlači“ na tu rezoluciju i pri tome ne uspeva da u svakoj situaciji izvuče potreban broj frejmova. Pomenućemo i podršku za Bluetooth 4.0, kao i ugrađene WiFi i GPS.

Na ove telefone instaliran je Android 4.0.3, dakle Ice Cream Sandwich. Prestigio voli da na svojim tabletima izmeni korisničku površinu i da joj na taj način gotovo potpuno promeni vizuelni identitet, ali to na ovim telefonima nije uradio. Operativni sistem izgleda otprilike onako kako ga je Google zamislio, uz neke fabrički instalirane aplikacije.

Izbor

Sva tri telefona su se na našem testu dobro pokazala. PDP3500 DUO odgovara manje zahtevnim korisnicima kojima veličina ekrana i performanse im nisu bitni. PDP4040 DUO i PDP4300 DUO su namenjeni ljudima koji su već iskusili čari smart telefona. Razlika u ceni između ta dva modela je mala – savetujemo da uložite neznatno više novca u kupovinu PDP4300 i dobićete nešto veći ekran sa IPS panelom, koji će obezbediti znatno kvalitetniji prikaz.

Ovi telefoni ne mogu da se mere s dvostruko i trostruko skupljim, ali omogućavaju ono što je mnogima bitno, da dva telefonska broja spakuju u jedan smart uređaj, čime se olakšava komunikacija i manipulacija pozivima. Prestigio je napravio dobar potez pokretanjem linije smart telefona, pa će zahvaljujući Dual SIM funkcionalnosti pronaći mesto na tržištu, jednako uspešno kao što su to uradili i sa tabletima.

Korisne adrese:

Prestigio
http://www.prestigio.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter