GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #195 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novi ultra-short throw projektori
Mladen Mijatović
Zamena za NEC-ovu U-seriju ultra-short throw projektora stiže u vidu novih modela sa oznakom UM. UM280X, UM280W, UM330X i UM330W donose zanimljive novitete...
- PC #195 (Januar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novi ultra-short throw projektori

(kliknite za veću sliku)

Ultra‑short throw projektori rešavaju jedan od glavnih problema koji se javlja na prezentacijama i predavanjima – senku koju prezenter baca na projekciono platno. Posebnom konstrukcijom objektiva omogućeno je da projektor stoji na veoma malom rastojanju, neposredno iznad projekcionog platna, tako da je gotovo nemoguće da se senka prezentera ocrta na slici. NEC‑ovi ultra‑short throw projektori su do sada bili prepoznatljivi po zajedničkom prefiksu U u nazivu modela, ali ova serija će postepeno biti zamenjena novom linijom proizvoda sa oznakom UM.

Projektori serije UM donose nekoliko noviteta: poboljšan je osvetljaj, koji kod nekih modela dostiže 3.300 ANSI lumena, produžen radni vek lampe i do 8.000 sati, a tu je i pregršt inovativnih eko‑funkcija koje štede energiju i produžavaju radni vek kritičnih komponenti, što znači ekonomičniji rad i niže troškove održavanja. Odsustvo senke i odsjaja na projekcionoj površini se podrazumevaju, a projektori ove serije stižu s novim zidnim nosačem kome treba posvetiti posebnu pažnju. Poboljšani zidni nosač ne samo što izgleda lepše i bolje se uklapa s novom linijom kućišta projektora, već ima mogućnost jednostavnog podešavanja položaja po svim koordinatama: projektor se može zakretati po sve tri ose i pomerati paralelno zidu u smeru levo‑desno i gore‑dole, kao i pomerati napred‑nazad, čime se reguliše veličina slike.

(kliknite za veću sliku)

Projektori ove serije daju kontrast od 3000:1, opremljeni su zvučnikom snage 16 W i mogu se povezati u lokalnu mrežu, pri čemu postoji i mogućnost bežičnog umrežavanja pomoću opcionih bežičnih 802.11b/g/n adaptera. Podržana je mogućnost prikaza slika sa USB diska ili kroz lokalnu mrežu. Mrežna konekcija kod ovih modela vrlo je značajna jer omogućava daljinsko upravljanje pomoću PC aplikacije (virtuelni daljinski upravljač), ali i mnoge druge opcije koje donosi aplikacija Displaynote Presenter. O ovom korisnom softveru koji u zajedničko virtuelno okruženje integriše i mobilne uređaje imali ste prilike da čitate u ranijim izdanjima časopisa „PC“, a uz svaki projektor serije UM dobija se aplikacija s besplatnim licencama za dva klijentska uređaja. Uz projektore se besplatno dobija aplikacija NEC Wireless Image Utility koja, nakon automatskog pronalaženja svih umreženih projektora, omogućava daljinsko upravljanje, bežični prenos slika i dokumenata u Office formatima, prenos slike s kamere, kao i daljinski pregled i unos podataka na slike, dokumenta i Web stranice koje projektor prikazuje. Svim ovim se upravlja preko ekrana mobilnog telefona ili tableta.

(kliknite za veću sliku)

Projektori serije UM opremljeni su sa po dva HDMI i jednim VGA interfejsom, kao i uobičajenim analognim interfejsima za sliku i zvuk, a tu su i USB konektori te LAN priključak. Upotreba eko‑režima udvostručuje radni vek lampe i produžuje radni vek filtera na impresivnih 5.000 sati. Novi zeleni taster na daljincu sa natpisom Eco aktivira štedljivi režim: projektor se automatski isključuje ako nema ulaznog signala, a potrošnja u režimu standby je svedena na svega 0,4 W.

Za kraj još da pomenemo da se projektori serije UM prodaju s pomenutim nosačem, a nudi se i opcija u kojoj se pored projektora i nosača nalazi i ugrađeni interaktivni infracrveni komplet sa olovkom za prezentacije.

Korisne adrese:

DEKADAS
http://www.dekadas.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #195
preview
Izgubljeni u dokumentima
Milan Bašić


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter