GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #199 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #199 (Maj 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Savremeni uređaji bolje rade ako su povezani na Internet - fotografiju želite da postavite na Facebook odmah, a ne kad dođete kući. Da li vezu treba da obezbedi sam foto-aparat ili će sva komunikacija ići kroz telefon? Malo fleksibilnosti mobilnih operatora bi dobro došlo...

Ideja kutije koja u sebi ima sve što je potrebno, uključujući i pristup Internetu, nesumnjivo je privlačna - valjda zato mobilni telefon zamenjuje foto-aparat, diktafon, radio, multimedijalni plejer, ličnu arhivu podataka... Kupujući prvi tablet, bez previše razmišljanja sam uzeo varijantu spremnu za 3G komunikaciju. Kasnije se 3G na iPad-u sveo na nekoliko proba - uređaj je uglavnom bio kod kuće, a tu je WiFi stalno dostupan. Tako sam, kada je došlo vreme za sledeći tablet, opet bez mnogo razmišljanja uzeo WiFi varijantu.

Ako se opredelite za manji tablet, češće ćete ga nositi sa sobom pa će 3G dobiti smisao. Srećom, tu je mobilni telefon na kome lako uključujete tethering i... eto portabl izvora Interneta. Naši mobilni operatori su u tom pogledu fleksibilni - svoju kvotu gigabajta možete da trošite kako vam se svidi, što nije slučaj u mnogim zemljama. Recimo, ako u Americi aktivirate tethering na Android telefonu, bićete upućeni na Web stranu prodaje, uz obaveštenje da takva usluga košta oko 15 dolara mesečno.

Tethering nije savršeno rešenje - trošite baterije na dva uređaja, pravite suštinski nepotreban WiFi hotspot, u nekoj meri i bezbednosno rizikujete... Bilo bi lepše da svaki uređaj kome je Internet potreban ima "svoj" 3G. A tu se pojavljuje pitanje cene. Prepaid 3G kartice su zgodne kada neko nakratko dođe u Srbiju, ali je njihovo stalno dopunjavanje preskupo i prekomplikovano, i to kod svih naših operatora. Plaćati poseban mesečni postpaid račun za telefon, tablet, foto-aparat i možda još neki uređaj je skupo i neracionalno - imaćete više malih kvota, pa ćete negde ostati bez protoka, dok će vam na drugoj kartici megabajti ostati neiskorišćeni.

Potrebna nam je neka vrsta "porodičnog računa" - dobijemo više SIM kartica koje dele zajedničku Internet kvotu, ugradimo ih u uređaje i trošimo Internet tamo gde nam je potreban, koliko nam je potreban. To bi sa jedne strane povećalo komfor u radu, a sa druge donelo dodatni prihod operatorima, pošto bismo u zbiru prenosili više podataka preko mobilne mreže. Uz malo fleksibilnosti, uređaji sa "ugrađenim" Internetom postali bi još popularniji. Možda je jedan od njih upravo vaš sledeći foto-aparat - veliki test koji objavljujemo pokazao je da svi modeli obezbeđuju slike visokog kvaliteta, pa kod izbora odlučuju sitnice i dodaci. Odlučite se za nekog od kandidata, pa ga isprobajte slanjem fotografije na naš sajt, učestvujući tako u foto-konkursu koji organizujemo. Rezultate objavljujemo u rođendanskom, 200. broju "PC"-ja, za koji pripremamo i neka lepa iznenađenja...

SLEDEĆI TEKST U PC #199
preview
Stvarni svet i online svet
Mikko HypponenRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter