GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #199 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mikko Hypponen
U stvarnom svetu brinete samo o kriminalcima koji žive u vašem gradu, dok u online svetu morate da brinete i o kriminalcima koji mogu biti na drugom kraju planete. Internet nema granice, pa je online kriminal uvek međunarodni. O međusobnim odnosima konkurenata na tržištu bezbednosnog softvera za "PC" piše Mikko Hypponen, generalni direktor kompanije FSecure.  «pročitajte više»
- PC #199 (Maj 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Pavle Peković
Računari se danas pakuju u više formi nego ikada. Osim tradicionalnih desktop i laptop računara, sada imamo tablete, ultrabook-ove, convertible računare... Intel sada nudi novi barebone PC ambiciozno nazvan NUC, Next Unit of Computing.
preview
Jovana Milićević
Sudeći prema početnom interesovanju, najnoviji Samsung Galaxy S IV preti da potuče sve rekorde prethodnika. Tanak, lak, brz, s karakteristikama koje ga čine još pametnijim, ovaj smartfon je već postao želja mnogih ljubitelja novih tehnologija. Dobili smo priliku da ga "brzinski" testiramo.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Telenor Karavan
Jovana Milićević
"Telenor smart karavan" obilazi gradove Srbije, testira mrežu i razgovara sa korisnicima. Poslednjeg četvrtka u martu našli smo se u Boru, gde su Telenor eksperti bili spremni za razna pitanja, a posetioce za nagradne zadatke.
nopreview
Pametni satovi
Jovan Mirović
Da li je ručni sat sledeći pametni gedžet? Dok mnogi očekuju (navodni) Apple iWatch, pametni satovi drugih proizvođača polako osvajaju tržište. Da vidimo šta je ko ponudio.
nopreview
SSD u RAID-u
Miloš Stamenković
U doba hard-diskova koristili smo RAID da, kroz stripe mod, povećamo brzinu pristupa podacima. Onda nas je SSD tehnologija podigla na sledeću stepenicu, ali brzine nikad dosta... možemo li uključiti dva SSD-a u RAID i tako duplirati performanse? Kakvi su realni dometi ovog ekstravagantnog rešenja?
nopreview
Pamet iza objektiva
Nenad Veljković
Sve bolja i jeftinija optika, CMOS senzori u kompaktnoj klasi i, naročito, unapređenja softvera i uvođenje "pametnih" režima učinili su da praktično svaka fotografija koju napravite dobro ispadne, pod uslovom da vam je u rukama neki od modernih foto-aparata. To ipak ne znači da je svejedno koji ćete model izabrati - detaljno smo testirali 30 primamljivih alternativa.
nopreview
Prva ruka, prvi izbor
Branko Đaković
U vreme smanjenih budžeta štednja je naša sudbina. Kupovinom refabrikovane IT opreme ostvaruje se značajna ušteda, ali kako biti siguran da ono što smo uštedeli na mostu nećemo platiti na ćupriji?
nopreview
HD7790: štednja struje i novca
Miloš Stamenković
U očekivanju nove generacije grafičkih karti serije 8000, AMD popunjava seriju 7000 modelima poboljšanih performansi i atraktivne cene, pretendujući na status najbolje kupovine.
preview
Novak Jovanović
Novi, a pritom prepoznatljivog starog dizajna, Lexmark-ovi MS310dn i MX310dn nude brz i kvalitetan otisak prilagođen poslovnom korisniku.
nopreview
LG Optimus G
Voja Gašić
LG Nexus 4 predstavili smo kao uzoran telefon. Upravo pristigli LG Optimus G je na prvi pogled sličan, ali zapravo mnogo bolji uređaj.
nopreview
NEC X na javnom mestu
Mladen Mijatović
NEC MultiSync profesionalni LED monitori iz serije X su namenjeni prezentacijama na javnim mestima. Velike dijagonale, supertanka kućišta i visok osvetljaj predstavljaju glavne adute, pa da vidimo šta mogu X461S i X551S.
preview
Voja Gašić
Da ultrabook format nije baš toliko čvrsto definisan svedoči Toshiba U840W, namenjena pre svega ljubiteljima kinematografije. Takav format ekrana do sada nismo sretali...
nopreview
Gsmart Maya M1
Voja Gašić
GSmart Maya M1 je dual-SIM telefon solidnih multimedijalnih karakteristika. Pogledajmo šta je Gigabyte spakovao u malo kućište.
nopreview
Sve boje baterije
Andrijana Maksimović
I najbolji gedžet postaje bezvredan kad se baterija potroši, a rešenje je rezervno napajanje dovoljno malo da ga ponesemo sa sobom, Recimo, Intex Power Bank PB 01.
preview
Aleksandra Šakić
Znate ono kad za nešto kažu: "Treba mi koliko i treće oko"? A šta ako bi to treće oko, poput Prestigio RoadRunner 710x kamere, moglo da snima i memoriše snimljeni sadržaj i to u full HD rezoluciji, kamerom od 5 Mp sa CMOS senzorom i Ambrella A2S70 čipsetom?
nopreview
Sve u svemu, Pavilion 23
Voja Gašić
Ako već imate prenosivi računar, onda za vaš radni sto preporučujemo all-in-one rešenje. HP nudi Pavilion 23.
nopreview
Rad od kuće... iz prve ruke
Katarina Kukuruzović
Ako biste mogli da birate gde želite da radite, da li biste zaista izabrali kancelariju do koje se probijate kroz saobraćajnu džunglu, čak i danima kada nemate želju ni da ustanete iz kreveta? Ili biste radije sedeli u nekom ostrvskom kafiću sa pogledom na morsku pučinu... i radili. Kako raditi od kuće i dobro zaraditi na tome?
nopreview
Udaljena radna površina
Miljan Jovanović
Kako pristupiti računaru u kući sa računara u firmi i obrnuto? Kako iz sveta doći do svoje kućne mreže? Mnogo je rešenja i mnogo softvera koji to omogućavaju, pod uslovom da kupite, instalirate, podesite... Da vidimo kako se udaljeni pristup obezbeđuje iz Windows-a, i to bez dodatnih alata.
nopreview
VMware Forum 2013: Virtuelno neograničeno
Ilija Todorović
Prvorazredni događaj IT industrije vezan za cloud computing i virtuelizaciju održaće se 21. maja u Beogradu - gurui računske industrije diskutuju o cloud inovacijama, virtuelizaciji i strategijama mobilnosti, radi veće agilnosti u poslovanju.
nopreview
Osigurana investicija
Milan Bašić
Investicija u ERP nije mala, a svi znamo da ni posle instalacije razvoj i prilagođenje poslovnim potrebama praktično nikada ne prestaju, pa dobar plan podrške i migracije na nove verzije ima veliki značaj na održanje troškova u prihvatljivom okviru. Da vidimo kako je GoPro obezbedio tranziciju softvera u kompaniji "NS Seme".
preview
Biljana Sredić
Kako bi paletom Akord poslovnih programa podržali poslovanje kompanija tokom čitavog njihovog životnog ciklusa, novosadska komanija Ipsylon je popunila prazninu između Akord ERP-a i Akord Micro-a. Karika koja je nedostajala pokriva segmet srednjih preduzeća i knjigovodstvenih agencija i stiže na domaće tržište pod imenom Akord Basic.
preview
Vladimir Cerić
Uz svu popularnost društvenih mreža, za poslovnu komunikaciju se i dalje primarno koristi e-mail. A ako želite da budete i dobro organizovani, jednostavni e-mail klijent vam nije dovoljan. Outlook je mnogo više od e-mail klijenta, naročito u verziji 2013.
nopreview
Slike iz oblaka
Dejan Sandić, Vladimir Tešović
Krajem marta Autodesk je predstavio 28. verziju AutoCAD-a pod nazivom AutoCAD 2014. Konstantna evolucija vodećeg CAD paketa i dalje stremi naviše... u ovom slučaju, prema oblacima. Obratili su pažnju i na zemlju, odnosno na geolociranje.
preview
Bojan Stojanović
Stalna dostupnost temeljnih jezičkih alata i elektronskih rečnika predstavlja osnov savremene obrade teksta. O tome smo razgovarali sa Miloradom Simićem, autorom najsveobuhvatnijeg lingvističkog paketa programa za srpski jezik, koji sada dobija i cloud varijantu.
nopreview
Novi peron GeoExpress-a
Stevan Josimović
GeoExpress 8.5 je proizvod firme Lizardtech kojim se omogućava efikasnije upravljanje vazdušnim i satelitskim fotografijama. Cilj je da se fotografski podaci kompresuju, mozaikuju i kolor-balansiraju radi lakšeg skladištenja, prenosa i distribucije.
preview
Đorđe Grujić
Građevinska industrija zuji od raznih akronima, a trenutno je u modi BIM. Jedna od glavnih prepreka primeni BIM-a je nedostatak obučenog kadra. Posla ima puno, pa kako onda da naučite BIM? Priča se odnosi kako na iskusne arhitekte tako i na one koji tek započinju stručnu karijeru.
nopreview
Photoshop: Krive i slika
Nenad Veljković
Krive su moćni alati koje korisnici najčešće upotrebljavaju samo da bi klasičnim S oblikom grafikona povećali kontrast na slici. Pogledajmo parametre Curves okruženja i šta sve ova kontrola može da pruži u osnovnoj i kolornoj obradi slike.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Bluebeam Revu, pdfFactory, Sandra Benchmark i Paragon Backup & Recovery.
nopreview
PayPal stigao, šta sad
Sava Zdravković
Od 9. aprila ove godine korisnicima u Srbiji je pristupačno plaćanje preko PayPal-a. Mala pogodnost ili ulazak u novu eru e-commerce-a? Krenimo redom i upoznajmo mogućnosti PayPal-a, njegova ograničenja i, naročito, njegovo korišćenje.
nopreview
Plan B za Internet
Voja Antonić
Internet već uzimamo zdravo za gotovo - svaki računar je u globalnoj mreži. Svi smo povremeno imali lokalnih problema ("ne radi Internet") ali šta ako bi se nešto ozbiljnije "skršilo"?
nopreview
Mobilna budućnost
Zoran Kehler
Dan Hays je ekspert za mobilne telekomunikacije u firmi PwC, čiji su klijenti najveći mobilni operatori u SAD i svetu. Zamolili smo ga da za "PC" prokomentariše neke od trendova zapažene na ovogodišnjem Mobile World Congress-u u Barseloni.
nopreview
Kursevi za IT stručnjake
Mladen Mijatović
Informatička pismenost je nešto što se u savremenom svetu podrazumeva, ali poznavanje osnova rada na računaru, korišćenje Interneta, elektronske pošte ili Office aplikacija je tek osnova te pismenosti - za ozbiljan rad u IT struci treba ovladati brojnim veštinama, i to posle završetka osnovnog školovanja.
nopreview
Kućna učionica
Mladen Mijatović
Zahvaljujući ogromnom iskoraku u razvoju komunikacija, danas su moguće mnoge stvari koje su ne tako davno delovale kao čista fantastika. Jedna od njih je i mogućnost da "idete" na posao ili u školu, a da se fizički uopšte ne pomerite iz svog doma. Zato je LINK group ponudila moćnu Distance Learning platformu.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #199
Da biste uživali u novim DVD naslovima i njihovoj trećoj dimenziji isprobajte PowerDVD 13, a ako biste i sami napravili sadržaj za optički disk, tu je Nero Platinum 12.5. Status PC Aplikacije imaju Paragon Backup & Recovery 2013, sjajan softver za pravljenje bezbednosnih kopija sadržaja vašeg diska, kao i Bluebeam Revu eXtreme, profesionalni alat za rad sa PDF fajlovima. Kreiranje i editovanje PDF fajlova je takođe i tema naše sekcije PC Utility, a na disku su i uobičajeni PC StandardPack, PC Internet, PC TimeLine i, naravno, PC Fun.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter