GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #199 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intel-ova sledeća kutija
Pavle Peković
Računari se danas pakuju u više formi nego ikada. Osim tradicionalnih desktop i laptop računara, sada imamo tablete, ultrabook-ove, convertible računare... Intel sada nudi novi barebone PC ambiciozno nazvan NUC, Next Unit of Computing.
- PC #199 (Maj 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intel-ova sledeća kutija

(kliknite za veću sliku)

Sećam se da je moj prvi kućni računar za multimediju, tj. računar koji stoji pored TV‑a i koristi se za gledanje filmova, slušanje muzike, pregled fotografija i slične prijatne poslove bio klasični desktop PC. Veliko kućište je omogućavalo dobro hlađenje i smeštanje ventilatora velikog prečnika, kako bi buka bila minimalna; uostalom, pisali smo o tome svojevremeno. U međuvremenu je tehnologija napredovala: stigli su desktop računari u manjem formatu od klasičnih desktop‑a, pa smo dobili NetTop PC‑je malih dimenzija i skromnijih računarskih mogućnosti, ali ipak dovoljnih za multimedijalni PC. Ovo je omogućio Intel‑ov SOC (System On Chip) koncept: računari skromnih dimenzija koji se malo greju i troše malo energije. Sledeći Intel‑ov korak su tihi računari malih dimenzija bez ozbiljnih kompromisa s performansama. Intel ih naziva Next Unit of Computing (NUC).

Core umesto Atom‑a

Umesto Atom procesora, na koje smo navikli u kompaktnim računarima, u Intel NUC je smešten Core i3 3217U, procesor montiran s donje strane kompaktne matične ploče. To je dual core, Hyper Threaded Ivy Bridge procesor koji radi na 1,8 GHz, bez Turbo Boost‑a. Iako nije šampion brzine, znatno je moćniji od Atom‑a. Na ploči su dva SO‑DIMM slota uz podršku do 16 GB DDR3 memorije. SSD je povezan na mSATA slot. Na raspolaganju je i jedan PCI‑E slot za dodatnu karticu, uglavnom wireless mrežnu. Osim modela sa i3 procesorom, tu je i jeftiniji model sa Celeron 847 procesorom koji ovog puta nismo imali prilike da probamo.

Ovako opremljen računar prevazilazi zahteve koji se postavljaju pred mali kućni multimedijalni plejer i komforno se može koristiti za Digital Signage (prikaz reklamnih poruka, televizije i drugih sadržaja na velikom ekranu), kao i Point of Sale računar, tj. gde god je zgodno imati PC malih dimenzija. U prilog tezi da su ovakve primene uzimane u obzir pri dizajnu računara govori i postojanje dva video‑izlaza – HDMI i Thunderbolt port, s tim što neke konfiguracije imaju dva HDMI porta. Na taj način se, u Digital Signage primeni, mogu povezati dva ekrana, što NUC računarskom snagom može da izdrži.

Slično tome, pri korišćenju NUC‑a kao Point of Sale računara, komercijalista može imati jedan monitor okrenut sebi a drugi okrenut klijentu, radi lakše komunikacije. U paketu se dobija i pločica za montažu računara na poleđinu televizora ili monitora, kako bi čitava kombinacija, zajedno sa kablovima, bila što kompaktnija.

Jedina ozbiljnija zamerka jeste to što računar ima tri USB 2.0 porta a nijedan USB 3.0 port; brži USB bi dobro došao za neke primene. Gigabitni Ethernet port je tu samo u verziji sa dva HDMI‑a, dok ga u konfiguraciji HDMI + Thunderbolt nema. Treba voditi računa pri kupovini da bi se uzela optimalna konfiguracija za konkretnu primenu. Ako je za neku primenu potrebno više portova, recimo USB 3.0, FireWire, kao i Ethernet port, na Thunderbolt port može se povezati eksterni port replikator.

Dnevna soba i(li) izlog

Dva HDMI porta, ili HDMI i Thunderbolt, omogućavaju priključenje dva monitora. Jedina ozbiljnija zamerka jeste to što računar nema USB 3.0 port – tri USB 2.0 porta su uglavnom dovoljna, ali...
(kliknite za veću sliku)

U svakoj od isprobanih konfiguracija, Intel NUC je odlično obavljao uobičajene kancelarijske zadatke – pokretao ga Windows 8je sa Microsoft Office‑om 2013, što je obezbedilo put pristup Internetu i multimedijalnim sadržajima. Bordo kućište pričvršćeno za poleđinu monitora i uredno postavljenim kablovima deluje vizuelno privlačno; all‑in‑one računari deluju vizuelno privlačnije, ali fleksibilnost rešenja je, uz mali vizuelni kompromis, na strani Intel NUC‑a.

Prave testove računar je prošao kao kućni multimedijalni odnosno Digital Signage plejer. U oba slučaja zadatak je, računarski gledano, sličan – Intel NUC treba duže vremena da prikazuje pokretne slike. Najpre smo ga „mučili“ Full HD (1080p) filmovima: nije bilo nikakvih problema ni zastajkivanja, ali se računar prilično greje – ne zabrinjavajuće, ali... S druge strane, gotovo je nečujan, što je neobično važno za većinu projektovanih primena. Čak i u potpuno tihoj sobi treba staviti uvo blizu računara da bi se čuo šum ventilatora.

Konačan test je bio Digital Signage softver gde smo, osim videa visoke rezolucije, dodali dva flash objekta, video s kablovskog dekodera i DirectX tekst koji skroluje kako bismo angažovali što više resursa računara. Sve je proteklo bez problema, uključujući i prikaz na dva povezana televizora. Za to je zaslužan i solidni, integrisani HD Graphics 4000 grafički čip, zbog koga čak i igranje modernih igara nije sasvim nedostižno.

Barebone gradilište

(kliknite za veću sliku)

Intel isporučuje ove računare bez memorije, wireless kartice, hard‑diska i operativnog sistema, što je uobičajena praksa kod barebone računara zbog prilagođavanja konkretnoj primeni. Verujemo da će se u maloprodaji najpre naći modeli sa ovim komponentama prilagođenim za korišćenje za kućni multimedija plejer i neku standardnu Point of Sale primenu. Za ostale Point of Sale računare i Digital Signage svako će naručiti memoriju, storage i operativni sistem kakav odgovara konkretnom softveru koji će koristiti.

Pakovanje ovog računara ima dva zanimljiva detalja. Jedan je kutija, koja će svaki put kada se otvori odsvirati prepoznatljivu Intel‑ovu muzičku sekvencu. Ipak, više bismo voleli da je umesto tog zabavnog dodatka u kutiju spakovan kabl za napajanje. Računar se napaja preko eksternog ispravljača a u pakovanju, što doduše lepo piše na njemu, nema kabla za napajanje. Srećom, koristi se standardni koji nije teško nabaviti.

Intel NUC je lepo dizajniran računar malih dimenzija i solidne računarske snage. Predstavlja veliki korak napred u odnosu na Atom računare koji su uglavnom radili na gornjim granicama mogućnosti. Gotovo bešumno kompaktno pakovanje je cilj koji već dugo pominjemo za primene kućnog multimedija centra, u Digital Signage‑u ili kod Point of Sale računara. Uostalom, Intel je i dizajnirao ovaj računar imajući u vidu upravo ove primene...

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #199
preview
Upravljanje pogledom
Jovana Milićević




PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter