GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #199 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Upravljanje pogledom
Jovana Milićević
Sudeći prema početnom interesovanju, najnoviji Samsung Galaxy S IV preti da potuče sve rekorde prethodnika. Tanak, lak, brz, s karakteristikama koje ga čine još pametnijim, ovaj smartfon je već postao želja mnogih ljubitelja novih tehnologija. Dobili smo priliku da ga "brzinski" testiramo.
- PC #199 (Maj 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Upravljanje pogledom

Samsung Galaxy S IV. Platforma: Android 4.2.2 * Ekran: Super AMOLED 4,99", 1080×1920 piksela * Kamera: 13 Mp, 4128×3096 tačaka, autofokus, LED blic * Procesor: Quad-core 1.9 GHz * Memorija: do 16 GB, podrška za microSD do 64 GB * Dimenzije/masa: 136.6×69.8×7.9 mm / 130 grama * Baterija: 2600 mAh * Mreža: HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps * Bluetooth: v4.0 sa A2DP, EDR, LE * SIM kartica: micro SIM
(kliknite za veću sliku)

Do modela koji se poručuje „na neviđeno“, Samsung‑u je trebalo nešto iskustva i nekoliko uspešnih godina. Sve je počelo marta 2010, kada je najveći proizvođač smartfona bila finska Nokia (podaci kompanije Strategy Analytics), Apple još nije predstavio iPhone 4, a južnokorejski Samsung je izašao na tržište sa modelom Galaxy S: brzim, tankim smartfonom (debljina 9,9 milimetara), sa 4“ ekranom; do januara 2011. prodat je u 10 miliona primeraka. U februaru 2011 stiže Galaxy S II, milimetar tanji, zavidnih tehničkih karakteristika. Samo u pretprodaji je poručeno tri miliona primeraka, a do oktobra 2011. Samsung je prodao 30 miliona Galaxy telefona. U oktobru 2011. Nokia se, posle 15 godina, prvi put ne nalazi na čelu liste najvećih proizvođača telefona. Južnokorejski proizvođač dolazi na čelnu poziciju, na kojoj će se i zadržati. U maju 2012. godine Galaxy S je brend za sebe, a korisnici širom sveta nestrpljivo čekaju Galaxy S III – u pretprodaji je poručeno devet miliona primeraka, a u prvih 100 dana prodato čak 20 miliona; do momenta kada je predstavljena nova generacija, isporučeno je čitavih 50 miliona.

Četvrta generacija ideja

Sada je pred nama Galaxy IV, proizvod kompanije koja čvrsto stoji na dominatnoj poziciji na tržištu, sa 35 odsto udela u prvom kvartalu. Za samo dve nedelje naručeno je 10 miliona uređaja u pretprodaji pa Samsung, osim na tehničke karakteristike, u borbi sa konkurencijom sada može da računa na ogromnu snagu brenda.

Ekran "S četvorke" je 4,99‑inčni Full HD sa 441 pikselom po inču, što znači da tačke golim okom ne možete da detektujete – sve preko 300 ppi je nevidljivo ljudskom oku. Kako smo kod Samsung‑a navikli, ekran je Super AMOLED tipa, presvučen Corning Gorilla staklom treće generacije. Dimenzije telefona su 136,6×69,8×7,9 milimetara, što znači da novi Samsung Galaxy S, uprkos većem ekranu, podjednako lagodno, ako ne i lagodnije nego Galaxy S III, držite jednom rukom.

Što se dizajna tiče, ponegde najavljivane revolucije nije bilo, a dodaćemo da „samo“ evolucija u ovom slučaju nije nikakav minus. Home je jedini fizički taster s prednje strane, a Samsung je ostao veran izgledu kućišta. Sada su tu tačkice umesto imitacije prirodnih materijala, kakav je bio slučaj na prethodnom modelu. Trenutno dostupne boje su bela i crna.

Komponente napreduju

(kliknite za veću sliku)

U kućištu je snažan procesor, a koliko snažan, zavisiće od serije. Za početak su najavljeni 8‑jezgarni Exyon i 4‑jezgarni Snapdragon na 1,9 GHz, što je i varijanta koju smo dobili na test. Pokazalo se da dobro izlazi na kraj sa svim zahtevnijim procesima. RAM memorije je 2 GB, a internu memoriju telefona moguće je proširiti micro SD karticom do 64 GB. Interne memorije ima, u zavisnosti od verzije telefona, 16, 32 ili 64 GB.

Veliki ekran visoke rezolucije i brz procesor zahtevaju više struje, te je u ovaj model ugrađena baterija kapaciteta 2.600 mAh, a prednost u odnosu na neke druge modele jeste to što je baterija zamenjiva. U praksi se pokazalo da je kapacitet dovoljan za celodnevni rad.

Prednja kamera rezolucije 2 megapiksela nudi dovoljno pogodnosti za kvalitetne video‑pozive, a sa zadnje strane je kamera rezolucije 13 megapiksela, koja uz različite softverske dodatke omogućava da, na primer, izbrišete osobu koja je ušetala u kadar, a ne treba ni zaboraviti alatke za naknadno editovanje fotografija. Među mogućnostima koje su nas zabavile izdvajamo Dual Camera mode, koji omogućava istovremeno slikanje prednjom i zadnjom kamerom, kao i integrisanje snimaka u jednu fotografiju. Ukoliko želite da uslikate neki prizor a da i vi budete na slici, ovo je prava opcija za vas.

Od dodira do pokreta

Softversku osnovu telefona čini Android, naravno u najnovijoj verziji Jelly Bean 4.2.2, a što se dodataka tiče, Samsung je stavio naglasak na interakciju. Zadavanje komandi, koje se i u ranijim verzijama odvojilo od čistog tapkanja po ekranu, u ovoj iteraciji je dodatno unapređeno. Opciju Air View već smo videli na modelu Galaxy Note II, a ona čini da dobijete pregled određenog sadržaja jednostavnim držanjem prsta iznad njega, bez potrebe za dodirivanjem ekrana. Tako možete pregledati thumbnail‑ove slika iz galerija i lako pronaći onu koju želite. Na SGS4 Air View omogućava da dobijete uvid u e‑mail‑ove, kalendar ili dobijete preview video‑snimka.

Opcija Air Gesture omogućava da zamahnete rukom (swipe) iznad telefona kako biste prešli iz jednog u drugi tab u browser‑u, pregledali fotografije, a gestovi se koriste i za kontrolu muzike ili odgovaranje na pozive. Biće vam potrebno malo vremena da ovladate pokretima za zadavanje komandi, pa je tako za šetanje kroz galeriju slika, kako bi ceo proces tekao glatko, idealno da pri zamahu celom šakom pređete preko ekrana. Ukoliko ranije niste koristili Air View, savet je isti – ne previše brz pokret pri dolasku na željeni sadržaj i kratko zadržavanje nad ekranom na tom mestu.

Najviše pažnje izazvale su opcije Smart Pause i Smart Scroll, nadogradnja Smart Stay karakteristike koja je krasila prethodnu generaciju (da podsetimo, Smart Stay je činio da uređaj ostane „budan“ dok god gledate u njega). Ukoliko ste pomenute opcije omogućili, gledanje YouTube snimaka može biti zanimljivo iskustvo. Naime, telefon detektuje kada skrenete pogled sa ekrana i automatski pauzira video koji ste gledali, ali ga pokreće čim ponovo pogledate. Naše testiranje pokazalo je da uređaj reaguje i na minimalne pokrete glave, ali ćemo na tehnologiju detektovanja minimalnog pomeranja očnih jabučica ipak morati da sačekamo još neko vreme.

Slično je i sa Smart Scroll funkcijom: uz malo uhodavanja ovladali smo mogućnošću skrolovanja teksta bez dodira ekrana. Blago pomeranje glave za tekstom dovodilo nas je do kraja otvorene strane u browser‑u. Sve su to opcije koje u pojedinim situacijama mogu biti vrlo korisne, ali i nešto čime Samsung želi da nas zadivi. Na tome se priča ne završava: Samsung želi da smartfon brine i o vašem zdravlju, pa su ugrađeni pedometar i S Health aplikacija, koja čini da telefon prati vaše aktivnosti i beleži podatke kao što su potrošnja energije. Zbog kratkog vremena raspoloživog za testiranje nismo uspeli da detaljnije ispitamo ovu aplikaciju, ali smo pročitali najave da će ona, uz korišćenje dodatnih uređaja, vremenom omogućiti i merenje pritiska i nivoa šećera u krvi.

Ne treba zaboraviti ni KNOX, Samsung‑ov softver koji na telefonu, uz uobičajeno lično, formira i poslovno okruženje, čineći ga tako bezbednijim za rad u okviru poslovnih sistema.

Komparativne prednosti

Galaxy S IV nudi sasvim dovoljno noviteta i unapređenja da bi bio i te kako interesantan vlasnicima prethodne generacije ovog smartfona – Galaxy S III je, doduše, i dalje je konkurentan na tržištu, pa upgrade ostaje u domenu ličnih sklonosti. Ukoliko imate neki drugi telefon, a dvoumite se između ova dva modela, razlika u ceni od umerenih 10.000 dinara (u zavisnosti od paketa) ide u prilog svežijoj verziji uređaja. U dilemi Samsung ili neki drugi proizvođač, lične preferencije opet ostaju domen u kom se donosi odluka. Tehničke karakteristike smartfona najviše klase predstavljenih ove godine uglavnom su ujednačene, pa je davanje primata nekom od njih stvar ukusa.

Samsung Galaxy S IV je u Srbiji zvanično predstavljen 18. aprila i košta od 75.000 do 9.960 dinara, u zavisnosti od paketa koji odaberete. Dostupan je u ponudi Telenor‑a, koji nam je uređaj ustupio na test.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #199
preview
Lexmark-ovi noviteti
Novak Jovanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter