GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #201 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Informacioni sistem za moderna vremena
Milan Bašić
Moderni informacioni sistemi direktno poboljšavaju rezultate poslovanja, a dobitak prevazilazi troškove posedovanja i korišćenja tog softvera. Pokazuje se, ipak, da mnogi izgube dah i stanu na pola puta, koristeći samo deo raspoloživih mogućnosti. Takav kiks može prično da vas udari po džepu... i završnom računu firme.
- PC #201 (Jul/Avgust 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Informacioni sistem za moderna vremena

Današnja preduzeća su, bez obzira na veličinu i delatnost, zavisna od informacionih sistema. Stepen te zavisnosti nije isti: na jednoj strani su mikropreduzeća, često sa samo jednim ili dva zaposlena, za koja se pojam informacionog sistema završava sa istim brojem računara, štampačem, malenom kućnom mrežom i pristupom Internetu. Isitini za volju, ovakvo poslovno okruženje i nije previše zavisno od performansi i arhitekture informacionih tehnologija koje se koriste. Na onom drugom kraju su multinacionalne korporacije u kojima bi, ako bi neko za trenutak isključio njihov veoma složeni informacioni sistem, poslovanje stalo, ili u najmanju ruku postalo ekstremno sporo i skupo. To su dve krajnosti, a svi mi ostali se nalazimo negde između, samo je pitanje koliko smo zaista iskoristili mogućnosti i dobrobiti koje nam informacione tehnologije pružaju, a koliko smo na tom putu samo „zapušili udarne rupe“, dok smo suštinska pitanja ostavili za neka bolja vremena.

Od skladišta do poslovne celine

Upravo u odgovoru na ovo pitanje se i krije tajna modernih informacionih sistema. Kada pogledamo evoluciju same definicije informacionog sistema može da nam se učini da tu i nije bilo neke razlike u proteklih tridesetak godina. Na kraju, računari su onda i sada najkorisniji kada im prepustimo nama teške i vremenski prezahtevne poslove. Ali, tako jednostavan pogled nam ne otkriva suštinsku promenu koje treba da budemo svesni u svakom trenutku – količina i dostupnost informacija se dramatično promenila. U vreme nastanka PC računara, a to je bilo pre nekih tridesetak godina, postojao je samo jedan medij za prenos digitalnih informacija koji je mogao da stane u džep, i to poveliki – flopi (disketa) kapaciteta 360 KB, što je manje‑više ravno količini teksta koji se nalazi na oko 150 stranica knjige džepnog formata. I to neformatiranog teksta – niz slova, brojeva, znakova interpunkcije. Ili, ista količina podataka ravna je ne baš prevelikoj fotografiji na Internet stranici. Danas u isti taj, malo veći džep stavićemo prenosivi hard disk kapaciteta 2 TB, dakle šest miliona puta više. A ta 2 TB danas zapravo i nije tako veliki kapacitet – korisnih informacija je još više, mada nije neophodno da ih sve držimo kod sebe, jer tu je Internet.

Polako ali sigurno poslovni informacioni sistemi su evoluirali od dobro uređenog skladišta za podatke koji sami proizvodimo, a pre svega u smislu neophodne dokumentacije (tu mislimo na knjigovodstvene podatke, račune, stanje skladišta i slično), u celokupni sistem manje ili više uređenih informacija o poslovnim aktivnostima. Rekli smo celokupni i da bismo bili jasniji, a to podrazumeva dokumentovanu komunikaciju unutar preduzeća i onu sa spoljnim svetom. Za to ERP nije dovoljan, kao što nije dovoljan deljeni folder sa Excel tabelama, Word dokumentima, slikama, ili e‑mail server i na njemu otvoreni poštanski sandučići za zaposlene.

Osim ERP‑a, ili u mnogim slučajevima sasvim zadovoljavajućeg skupa programa koji pokrivaju finansije i robno knjigovodstvo, gde su podaci uređeni i često odlično međusobno povezani, u svim ostalim slučajevima imamo tek osnovu – skup dokumenata sa podacima, međusobno nepovezanim, bez praćenja nastanka, promene i kontrole da li su ispravni i u potpunosti uneseni. Dobro, reći ćete da se bez toga ne može i tu se slažemo, ali razmislite da li može i bolje. Može – postoje dobri alati koji vam u tome pomažu. Pomenućemo samo dve klase alata: CRM za komunikaciju sa spoljnim svetom i alati za saradnju unutar timova. Imamo dobru vest za vas – ovakvi alati su dostupni, ne koštaju puno, ima i besplatnih, a uvode se relativno brzo. Za sumnjičave, odnosno „realne optimiste“, takođe imamo vest: u najvećem broju slučajeva ovi alati zahtevaju ozbiljno razmatranje i unapređenje poslovnih procesa, edukaciju i višu poslovnu disciplinu. Eto, reći će oni, zbog toga i nismo krenuli dalje nego dokle smo stigli – i sa onim ERP‑om imamo problema.

Složićemo se da ozbiljnih problema itekako ima, ali se ne slažemo da su ih ERP ili CRM napravili – oni su ih samo razotkrili i izbacili na površinu. Problema je bilo i ranije, najverovatnije značajno više, ali se bilo kakav razgovor o njima ranije smatrao, u najmanju ruku nepristojnim. A sada kada su isplivali na površinu, Bogu hvala, imamo krivca – informacioni sistem.

Kompletan tok poslovnih podataka

I tako polako, korak po korak dolazimo do paradigme modernog informacionog sistema kao skupa informacionih tehnologija koji u potpunosti skladišti, prati, kontroliše tok poslovnih podataka bez obzira na njihov izvor i vrstu. Od takvog informacionog sistema mi, korisnici, očekujemo da nas provede kroz unos podataka na jednom mestu i na uniforman način kada god je to moguće, te da nam pruži što više korisnih informacija kada su nam potrebne. Još ako smo u mogućnosti da im pristupimo gde god da smo, samo da možemo do Interneta da stignemo i ako postoje i alati koji nam pomažu u analizi i donošenju odluka, onda zaista možemo da govorimo o tome da u preduzeću imamo moderan informacioni sistem.

Pred nama je leto, vreme odmora i smišljanja novih ideja. To je i prilika da se ozbiljno zapitamo koliko smo zaista u stanju da iskoristimo obilje informacija koje nas okružuje. Usput promislite koliko nas košta što ih ne koristimo ili što ne želimo da ih koristimo. Cena koju plaćamo je ogromna, a sve to zarad udobnosti u ideji da je i ovo što imamo dovoljno. Da li je?

SLEDEĆI TEKST U PC #201
preview
Panasonic je upalio svetlo
Voja Antonić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter