GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #26 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Elektronski Ezop
Aleksandar Petrović
Interaktivna priroda Interneta je "dušu dala" za priče o životinjama. Aleksandar Petrović uživao je tražeći po interesantne sajtove sa ovom tematikom.
- PC #26 (Jul/Avgust 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Elektronski Ezop

Interaktivna priroda Interneta je "dušu dala" za priče o životinjama. Umesto da čitate tekst u kome se opisuje kako otprilike zvuči glas neke životinje, kliknite na link koji će vam "odsvirati" traženi zvuk. Ni animacija nije daleko, jedna je stvar čitati o tome kako gepard trči, a totalno drugačije iskustvo videti taj trk brzine do 120 kilometara na čas. Ne možemo a da se ne zapitamo da li je već rođena generacija koja će o životinjama više znanja steći sa Interneta i raznih multimedijalnih CD-a nego iz knjiga...

"Obični" ljubimci

Koji sajt je prvi na spisku ako vam nešto na Internetu treba a ne znate tačnu adresu? Za većinu ljudi odgovor je Yahoo!, Excite ili neki drugi Internet katalog. Slično postoji i kada su kućni ljubimci u pitanju: na www.acmepet.com je neka vrsta "kataloga za ljubimce". Ipak, sličnost nije potpuna - Acme Pet se ne bavi samo nabrajanjem linkova ka drugim sajtovima i njihovim ocenjivanjem, već su se autori potrudili da ponude i sadržaje informativno - obrazovnog karaktera, npr. Acme Pet News. Ostatak sajta sledi uobičajenu logiku: podela po vrsti kućnih ljubimaca, koja vas vodi do bližih informacija o "predmetu" vašeg interesovanja, izbor "stranice dana" u kategoriji kućnih ljubimaca i slično. Utisak je povoljan - uz dosta informacija, naći ćete i obilje linkova.

Posetite www.thepetchannel. com i uverite se da i kućni ljubimci imaju profesionalno urađen sajt. Najzanimljiviji je deo posvećen zdravlju ljubimaca, gde je moguće postavljati pitanja veterinarima i pogledati odgovore na najčešće postavljena pitanja. Ako vam priča o bolestima zvuči sumorno, zabavite se pregledom slika ljubimaca, pogledajte horoskop vašeg ljubimca, napišite priču o njemu i osvojite nagradu ili pokušajte da ga naučite da se ponaša pristojno, sledeći savete u delu sajta posvećenom dresuri.

Po sadržaju malo ozbiljniji, ali informativniji Pet-Vet (www.pet-vet.com) je prava riznica znanja o psima, mačkama, konjima, pticama, ribama i reptilima. Autor, veterinar po zanimanju i autor 34 knjige o životinjama, potrudio se da opiše negu svake životinje, rase, informacije bitne za zdravlje, odgovore na često postavljana pitanja, te linkove na druge stranice slične tematike. Na jednoj od njih, www.petmarket.com, briga o zdravlju ljubimca prelazi u radost što ipak ne živimo u Americi i što su tekovine Zapadne civilizacije, kao što je kreditna karta, redak gost u našim krajevima. Inače... bilo bi nevolja.

Vaš mali dinosaurus

Kao što mu i ime kaže, Pet Market je on-line prodavnica svih mogućih stvari koje imaju veze sa životinjama. Prodaju i ljubimce, naravno - udarna ponuda je stvorenje pod imenom Triops, poznato i pod nazivom "poslednji živi dinosaurus". Vaše je samo da osigurate malo mesta u stanu za akvarijum, napunite ga vodom i stavite Triops-ovo jaje u njega. Posle nekog vremena jaje naraste i iz njega izađe... pa, ne baš T-Rex čija se slika obilato koristi u reklami, već neko maleno stvorenjce, oblika potkovice na koju je prikačen riblji rep, maksimalne dužine oko 2.5 santimetara, čiji je jedini kvalitet što stalno pliva i izvodi razne akrobacije u vodi loveći zrnca hrane. Kakve to veze ima sa dinosaurusima? Pa, Triops je savremenik dinosaurusa, nije se mnogo menjao od njihovog doba do danas. Šta reći, osim - reklama čini čuda! Kad smo kod dinosaurusa, možda nije loše pomenuti www.ucmp.berkeley.edu/diapsids/archosy.html, stranicu posvećenu ovim izumrlim reptilima.

Lični stav autora ovog teksta je da buldog svojom pojavom prosto mami da mu pripišete neke ljudske osobine. Ako i vi mislite tako, ili jednostavno volite ove pse, obavezno posetite Buldog dot Org, mesto na Web-u posvećeno pomenutoj pasmini - www.buldog.org. Pored detaljnog izveštaja o svim varijetetima ove pasmine, kalendara izložbi, spiska klubova ljubitelja buldoga, te odgovora na najčešće postavljana pitanja, naći ćete i spisak linkova na komercijalna mesta koja se bave stvarima na neki način vezanim za ove pse (od majica sa likom buldoga do dresure ovih pasa), te linkove na Web stranice sa slikama buldoga.A možda ne volite pse, već mačke ili konje? Moramo sa žaljenjem primetiti da je gajenje mačaka manje profitabilan sport na Internetu, te da je broj lepo uređenih "mačijih" strana u priličnom zaostatku iza "psećih". Ipak, za ovu priliku smo odabrali www.meezer.com, stranicu posvećenu sijamskim mačkama. Konji, strogo govoreći, baš i ne spadaju u kućne ljubimce (teško će vam, recimo, sedeti u krilu) ali verujemo da su zaslužili da ih pomenemo na ovom mestu. Situacija sa "konjskim" sajtovima je još gora od mačijih: uglavnom se na mestima posvećenim konjima pominju razne trke i klađenja, dok životinje kao da nisu važne. Svetli izuzetak je www.horseworld.com, "oficijelni" sajt posvećen konjima i svemu što ima veze sa ovim životinjama, te www.ansi.okstate.edu/breeds/ horses, mesto gde se možete obavestiti o raznim rasama konja. Preporučujemo!

Nije lako odabrati ljubimca, a tek kad mu treba dati ime... Na adresi www.manslife.com/aglive/petcalc/home.html, koja inače pripada Web prezentaciji revije A Man`s Life, možete naći prilično duhoviti vodič kroz razne vrste kućnih ljubimaca. A na www.primenet.com/~meggie/petname.htm naći ćete veliku zbirku imena za kućne ljubimce.

Neobični ljubimci

Ako je vaš izbor lasica, niste sami: na adresi www.optics.rochester.edu:8080/users/pgreene/central.html naći ćete Ferret central, impresivnu arhivu svih mogućih informacija o ovim životinjama.Plašite se pauka? Izvesni Doug Martin ne može da razume vaš strah, jer je njegova stranica posvećena tarantulama - adresa je www.concentric.net/~Dmartin/index.shtml. Ako vas materija zainteresuje, pogledajte www.york.biosis.org/zrdocs/zoolinfo/grp_ arac, gde se nalazi dosta linkova na sajtove o paucima uopšte, ne samo tarantulama, kao i www.xs4all.nl/~ednieuw/index.html, sajt posvećen evropskim paucima.

Na adresi www.ex.ac.uk/~gjlramel/roach.html ćete naći informacije o tome kako gajiti buba-švabe. Žabe? Nema problema, tu je frog.simplenet.com/froggy/, stranica na kojoj čekaju žablje slike, zvuci... No, pravi biser vas čeka na www.nj.com/yucky/, stranici koja sebe naziva Yuckiest site on the Internet. Vaš domaćin, glista-reporter Wendel, zamoliće vas da odaberete šta vas više interesuje: crvi i gliste ili bube generalno? Sajt je izvanredno grafički urađen i vredi ga posetiti - vlasnik je, ako ništa drugo, duhovit čovek.

Idemo u divljinu

Prava stvar, što se divljih životinja tiče, je odlazak u zoološki vrt. Nešto slično možete naći i na Internetu, na adresi www.mindspring.com/~zoonet/ koja sadrži najkompletniju listu linkova na prezentacije pravih zoo-vrtova širom planete, kao i njihove adrese. Beogradskog zoo-vrta nema, a što se našeg komšiluka tiče, najbliži nabrojan je zoo-vrt u Budimpešti, doduše bez linka na home-page, pa čak i bez adrese. Zapadne komšije su daleko ažurnije: Italijani imaju dva linka na svoje zoo-vrtove, u Veroni, lenna.easynet.it/pnv/, lepo sređena stranica na čak tri jezika, a drugi u Torinu, samo na italijanskom, lepo je predstavljen i Ciriški zoo-vrt (www.zoo.ch), ali samo ukoliko znate nemački, što važi i za Hanoverski zoološki vrt (www2.zoo-hannover.de/zoo/).

Posetite 207.71.29.70/zoo/ i netvet.wustl.edu/e-zoo.htm. na kojima se nalazi obilje fotografija životinja. Za kraj predlažemo da posetite zebu.cvm.msu.edu/~dawsonbr/welcome.htm, koji sadrži, kako rekoše, "kolekciju totalno beskorisnih informacija o životinjama". Probajte, zabava je zagarantovana!

SLEDEĆI TEKST U PC #26
nopreview
Sezamovi CD-ROM-ovi
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter