GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #204 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sasvim lično cloud rešenje
Bojan Milosavljević
Čak i skromniji hardver, uz pametno osmišljenu softversku podršku, ima velik potencijal. Tako Qnap TS-220 može da bude platforma za brojne personalne cloud servise... i još mnogo toga.
- PC #204 (Novembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sasvim lično cloud rešenje

(kliknite za veću sliku)

Na prvi pogled, Qnap TS‑220 je mali mrežni storage namenjen kućnoj upotrebi ili manjoj firmi. Opremljen je fiokama za dva 2,5“ i 3,5“ SATA II diska (podržane su RAID konfiguracije) maksimalnog kapaciteta do 8 TB. Kompaktan dizajn s metalnim kućištem omogućava da ovaj mali i tihi uređaj, nakon povezivanja u lokalnu mrežu, ćušnete u neki ugao i koristite kao centralnu lokaciju za smeštaj velikih količina podataka.

Diskretan uređaj

Serverom upravljate kroz mrežu, pa uređaju fizički verovatno nećete nikada da prilazite, osim ako želite da pravite backup na USB diskove. Osim USB 2.0 interfejsa s prednje strane, na zadnjem panelu se nalazi još par USB 3.0 konketora, na koje se mogu povezati i štampači, UPS ili drugi uređaji koji dobijaju mrežnu funkcionalnost. Eksterni diskovi mogu da se povežu i preko dva eSATA interfejsa. Za razliku od većih uređaja kod kojih je mrežna konektivnost obično realizovana uz redundansu, ovaj mali NAS ima samo jedan gigabitni Ethernet interfejs koji pruža dovoljan bandwidth za uobičajene zadatke.

Pored skladištenja datoteka, Qnap TS‑220 može da posluži i za brojne druge namene, od kojih je najinteresantnija personalna cloud platforma. Za ovo je zaslužna bogata i pametno osmišljena aplikativna podrška, kao i pregledan grafički korisnički meni s drag’n’drop funkcijama. Aplikacije se mogu instalirati i naknadno sa App Center‑a, što je koncept preuzet iz sveta smart telefona. Cloud rešenja su danas popularna, ali mnogi ne žele da se oslone na javne cloud servise, zbog brige za bezbednost informacija, premalog kapaciteta ili nedostatka neke funkcije u okviru servisa kakav je recimo DropBox.

U vezi sa oblakom

Qnap TS‑220. Hardverska platfoma: CPU Marvell 1,6 GHz, 512 MB RAM, 16 MB Flash * Diskovi: 2×2,5“ ili 3,5“ SATA II HDD/SDD; maksimalno 2×4 TB * Interfejsi: 1×USB 2.0, 2×USB 3.0, 2×eSATA, 1×Gigabit Ethernet * Aplikacije: Backup i deljenje datoteka, sinhronizacija foldera, Photo Station, Music Station, Video Station, DJ Station, Download Station, Surveilance Station, antivirusna zaštita * Cena: 33.999 dinara
(kliknite za veću sliku)

Qnap TS‑220 je centralna platforma za skladištenje, backup i deljenje datoteka, preko lokalne mreže i Interneta. Pristup i deljenje datoteka, automatski backup i sinhronizacija foldera omogućeni su istovremeno većem broju korisnika različitih uređaja, gde god da se oni nalaze. Aplikacija Download Station podržava sve značajnije protokole za preuzimanje velikih datoteka sa Interneta (BitTorrent, Magnet, Private Trackers, eMule, FTP i HTTP download), pa možete da isključite računar i ovaj posao prepustite TS‑220.

Zahvaljujući podršci za DLNA i AirPlay, multimedijalne datoteke sa servera mogu se reprodukovati preko smart televizora i drugih uređaja koji podržavaju ove standarde, pa se tako Qnap TS‑220 pretvara u centralnu kućnu medijateku. Interesantne su i opcije da na serveru podignete sopstveni servis za deljenje video‑sadržaja (neka vrsta ličnog YouTube‑a) ili streaming‑a muzičkih plejlista preko Interneta (DJ Station), a svoje di‑džej veštine možete odmah i da podelite s prijateljima preko naloga na Facebook‑u.

Na raspolaganju je i aplikacija HappyGet koja radi obrnutu stvar – preuzima sa Interneta razne video‑sadržaje i skladišti ih na lokalnim diskovima. Aplikacija Photo Station služi za deljenje fotografija na društvenim mrežama, a postoji i aplikacija za smartfone koja preko Interneta radi automatski backup svake fotografije koju škljocnete bilo gde. Od aplikacija treba pomenuti još i podršku za IP video‑nadzor i antivirusnu zaštitu, kao i besplatne aplikacije za iOS i Android koje omogućavaju jednostavno daljinsko upravljanje i korišćenje svih ovih servisa posredstvom tableta i smart telefona.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #204
preview
Promena ličnog opisa
Đorđe Grujić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter