GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #204 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Domen za po kući
Pavle Peković
Sviđa vam se ideja da imate svoj porodični domen i adrese tipa ime@prezime.rs, ali se bojite da takav luksuz mnogo košta - domen, hosting, e-mail... Uz malo truda uloženog u podešavanje servisa, cena je zapravo minimalna.
- PC #204 (Novembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Domen za po kući

Jedna od e‑mail adresa koju koristim je pavle@pekovic.in.rs. Otvorio sam e‑mail adrese i za svoju porodicu, kao i za neke rođake. Neke od adresa su mica@pekovic.in.rs, dragan@pekovic.in.rs itd. Uz e‑mail, svako od njih je dobio svojih 7 gigabajta prostora u cloud‑u, neograničen prostor za poštu, kao i besplatne Web aplikacije: Microsoft Outlook, Word, Excel i PowerPoint. Cena? Svega 490 dinara (plus PDV), koliko košta registracija .in.rs domena; sve ostalo je, uz malo podešavanja, besplatno. Najpre treba otvoriti Microsoft account, zatim registrovati domen, povezati kupljeni domen s tim Microsoft account‑om a onda, kreirati adrese za članove porodice i druge koji će imati e‑mail na novom domenu.

Posetite stranicu www.outlook.com i kliknite na link Don’t have a Microsoft account? Sign up now. Nakon procedure registracije, imaćete vašu @outlook.com e‑mail adresu, 7 gigabajta prostora na SkyDrive‑u, kao i pristup Web aplikacijama. Sve je odmah operativno i možete da probate da pošaljete test poruku na novootvorenu @outlook.com adresu. Nove e‑mail poruke proverite tako što ćete otići na adresu www.outlook.com. Do 7 GB prostora ćete doći koristeći skydrive.live.com adresu. Konačno, ako na ovoj adresi kreirate Word, Excel ili drugi Office dokument, klik na taj dokument će otvoriti Web Word, Web Excel i slično.

Domen i Microsoft account

Hostovanje elektronske pošte za vaš domen na Outlook.com serveru
(kliknite za veću sliku)

Iako su sve funkcionalnosti već tu i svi članovi porodice mogu otvoriti svoju @outlook.com adresu, možda je bolja ideja da sve adrese budu na istom domenu. Za to je najpre potrebno registrovati domen. Iako možete koristiti bilo koji domen, uključujući i .com ili .net, najjeftinije je da za 490 dinara (plus PDV) registrujete .in.rs domen, kao što sam ja uradio sa pekovic.in.rs. Na stranici rnids.com/lat/spisak‑ovlašćenih‑registara se nalazi spisak ovlašćenih registara kod kojih možete registrovati .in.rs (ili neki drugi .rs domen). Treba izabrati registar koji, uz registraciju, nudi uslugu korišćenja njihovog DNS‑a i koji omogućuje izmene zapisa u DNS‑u za vaš domen, što nudi većina poznatijih registara – raspitajte se pre kupovine. Kada registrujete domen, morate sačekati neko vreme (uglavnom nekoliko sati, nekada i duže) da bi domen bio vidljiv na Internetu. Tada možete početi proces povezivanja domena na vaš Microsoft account.

Podešavanje DNS‑a da bi domen bio prepoznat
(kliknite za veću sliku)

Usmerite browser na domains.live.com . Klik na sign‑in će omogućiti da se ulogujete svojim Microsoft account‑om. Kliknite na Add domain, unesite naziv vašeg domena i odaberete opciju Set up Outlook.com for my domain. Nakon toga ćete dobiti stranicu sa uputstvom za izmenu DNS podataka kako bi vaš domen pokazivao na outlook.com servis. Zbog ovog koraka je ključno da vam registar kod koga ste kupili domen omogući izmenu DNS podataka koristeći control panel registara iz Web browser‑a.

Najpre treba upisati MX ili TXT zapis i kliknuti na Refresh kako bi sistem proverio da ste vi vlasnik domena. Često je dovoljno odmah upisati odgovarajući MX record koji će pokazivati na outlook.com servis (kao što je naznačeno u uputstvu na Web stranici). Nakon uspešne provere, sve je spremno za otvaranje do 50 e‑mail adresa u okviru vašeg domena.

Kreiranje e‑mail adresa
(kliknite za veću sliku)

Idite ponovo na domains.live.com, ulogujte se svojim Microsoft account‑om i kliknite na ime vašeg domena. Sa leve strane je opcija Member accounts kojom dolazite do liste e‑mail adresa na vašem domenu. Klikom na Add se jednostavno dodaje nova adresa. Otvorite jednu, dodelite joj password. Adresa postaje aktivna kada se korisnik prvi put uloguje i unese tražene podatke.

Svi korisnici mogu da se služe e‑mail‑om preko www.outlook.com, uz 7 GB prostora koristeći skydrive.live.com. Naravno, svi mogu da koriste e‑mail i iz većine popularnih aplikacija, uključujući Outlook, Thunderbird ili E‑mail aplikacije na smart telefonima i tabletima. Na Windows Phone, Windows RT ili Windows 8, u mail aplikaciji treba izabrati dodavanje novog outlook.com account‑a. Na iPad, iPod i iPhone, u mail setovanjima treba dodati novi hotmail account. Za Android preporučujemo da koristite posebnu outlook.com aplikaciju na adresi: play.google.com/store/apps/details?id=com.outlook.Z7

Web sajt

Pristup elektronskoj pošti
(kliknite za veću sliku)

Kreirali smo e‑mail adrese za @pekovic.in.rs domen, ali šta će se desiti ako otkucamo www.pekovic.in.rs? Da bismo imali Web sajt na našem domenu, moramo da obezbedimo prostor za njega i konfigurišemo DNS (kroz control panel kod registra kod koga smo registrovali domen) da pokazuje na taj prostor. Na Internetu postoje brojne besplatne opcije za privatni Web sajt.

Izbor zavisi od mnogo faktora koji uključuju i namenu i formu budućeg sajta, ako vam je on uopšte potreban. Naravno, tu su i brojne opcije komercijalnog rešenja prostora za Web sajt. Ipak, tada govorimo o trošku koji prevazilazi pomenutih 490 dinara godišnje.

Imati svoj domen i e‑mail adrese na njemu je danas jednostavno, a trošak je minimalan. Osim outlook.com‑a, na Internetu postoje i drugi besplatni e‑mail servisi, a Outlook.com smo koristili kao primer jer je jedan od retkih besplatnih koji omogućuje povezivanje domena.

SLEDEĆI TEKST U PC #204
preview
VDSL: Do 100 Mbps
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter