GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #204 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
INFOFEST: Dvadeseto poglavlje
Jelica Protić
Od 29. septembra do 5. oktobra u Miločeru je održan jubilarni, 20. INFOFEST, festival informatičkih dostignuća koji je okupio ICT kompanije, predstavnike javnog sektora i informatičke eksperte iz čitavog regiona.
- PC #204 (Novembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

INFOFEST: Dvadeseto poglavlje

(kliknite za veću sliku)

Kroz dvadeset turbulentnih godina, uvek na budvanskoj rivijeri, ali u tri države koje su smenjivale jedna drugu, informatičari su se okupljali u primorskom ambijentu da prikažu najnovije projekte i rešenja, razmene iskustva i potvrde da je IT i na našim prostorima najvitalnija i najprosperitenija delatnost. Prema rečima direktora Festivala gospodina Milana Mrvaljevića, za razliku od mnogih manifestacija čiji su počeci bili skromni, INFOFEST je već u prvom izvođenju bio raskošan skup sa velikim ambicijama. Poruka skupa prenošena je i kroz slogane kojih se sećamo: Ubrzajmo korak, Trebaju nam mostovi, Saznanje kao izazov, Put dug a kraći, Struktura uspjeha, Kriza? Baš zato, i Kucaj, otvori, uđi. Sada su se, na jubilarnom festivalu, ovi slogani stopili u univerzalnu grafičku poruku o znanju, digitalizaciji i povezanosti.

INFOFEST se pre dve godine preselio iz Budve u hotel „Maestral“ u Miločeru, gde su učesnicima obezbeđeni odlični uslovi za održavanje skupa. Festivalu je prethodilo prvenstvo u pokeru, pa su živopisne likove vešte sa kartama zamenili IT profesionalci sa mobilnim telefonima – INFOFEST je prvi put imao sopstvenu mobilnu aplikaciju koju je razvila firma Intellex. Na velikoj bini pored morske obale održano je svečano otvaranje. U ime grada Budve prisutne je pozdravio gradonačelnik Lazar Rađenović koji je istakao značaj INFOFEST‑a za ovaj turistički grad. Zatim je umetnik Slobodan Marunović recitovao Kiplingovu „Pesmu nad pesmama“, a Svetlana Raičković i njen vokalni sastav „Grlice“ održali su koncert čiji je poslednje akorde ispratila letnja kiša. Jubilarni INFOFEST je zvanično otvorio potpredsednik Vlade Crne Gore prof. dr Vujica Lazović, koji je podsetio prisutne na dinamičan razvoj informatičkog društva u prethodnih 20 godina.

Kompanijska izložba postavljena je u holu hotela „Maestral“, a okosnicu izložbe činili su štandovi firmi Čikom, Saga, Koving, Digit, Pošta Crne Gore, E‑Smart Systems, ENEL PS, dok su zajednički štand imali Energoprojekt Energodata, Žejn i Bassilichi CEE. Programski deo skupa sadržao je niz kompanijskih prezentacija, dve sesije autorskih radova, više panela i okruglih stolova. Posebne programe predstavljali su XI Međunarodna konferencija Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), kao i WECT 2013 – 2nd International Workshop on Emerging Communications Technologies, kojom je predsedavala prof. dr Milica Pejanović Đurišić. Poseban segment programa pod nazivom Digital Roads of Europe vodio je gospodin Dejan Cvetković, CTO Microsoft CEE , a učestvovali su Francisco Garcia‑Moran, glavni savetnik za IT Evropske komisije, prof Reinchard Posch iz federalne Vlade Austrije i Arvo Ott iz Estonije. Niz zapaženih programa organizovali su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore, koje je predstavilo svoje projekte e‑uprave, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je prikazalo mogućnosti IT‑ja u unapređenju turističke ponude.

Za najbolji autorski rad INFOFEST‑a proglašen je Solarenergo – New E‑service for Municipalities autora Mateja Gombošija iz Opštine Beltinci (Slovenija). Nagradu za najbolji kompanijski nastup na INFOFEST‑u ravnopravno su podelile kompanije SAGA iz Beograda, koja je održala izuzetno zapaženu retrospektivu 20 godina festivala, i Čikom iz Podgorice, koji je i sam slavio dvadeseti rođendan. Nagradu za najbolje rešenje dobila je kompanija E‑Smart Systems iz Beograda za projekat „Servisi državne uprave u privatnom hostig okruženju“, dok je nagradu za najbolji debitantski nastup dobila kompanija Koving.

Završnicu jubilarnog INFOFEST‑a obeležila je slavljenička atmosfera na koktelu koji je zbog kiše održan u banket sali hotela „Maestral“, uz koncert benda „Dobri momci“. Festival je imao 1192 učesnika iz 37 zemalja, a u programu je nastupilo 40 kompanija. INFOFEST je svojim 20. izvođenjem izašao iz tinejdžerskog doba, postigavši punu zrelost i regionalnu prepoznatljivost. Kao što je nagovestio gospodin Vladan Tabaš, koji je svečano zatvorio skup, najbolje godine u punoj snazi tek mu predstoje.

SLEDEĆI TEKST U PC #204
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter