GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #27 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Vruće leto za "jabuku"
Milan Bašić
Apple se u poslednjem trenutku zaustavio, na samoj ivici provalije: od bankrotstva ih je spasao Bil Gejts. Milan Bašić piše o onome što se letos dešavalo u Apple-u: kako je otpušten generalni direktor, koliko je para dobio da bi ubuduće "ćutao", da li se Stiv Džobs vraća u Apple, na šta računa Microsoft...
- PC #27 (Septembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vruće leto za "jabuku"

Da li se iko zaista seća vremena kada su dva Stiva napravila prvi kompjuter i nazvala ga Apple? Neki od nas u to vreme nisu bili ni rođeni, a kamoli se bavili računarima. To je bilo u kompjuterskom paleozoiku, a priča je odavno postala legenda. U međuvremenu, Macintosh je ostao jedina alternativa PC tehnologiji. Mislilo se da će Apple mirno živeti u senci velikog takmaca, ali je početak godine doneo buru koja je kulminirala tokom leta. Kao mitska ptica Feniks, Stiv Džobs se, iz pepela zaboravljenih dana i poduhvata, vratio u Apple ovenčan oreolom spasioca.

Ako je verovati izvorima eminentnog magazina Time, početkom leta Stiven Džobs nije ni malo verovao u sudbinu kompanije koju je osnovao - po prilično niskoj ceni rešio se milion ipo deonica. Ovu informaciju niko, a naročito Džobs, nije ni potvrdio ni opovrgao. Suprotnost tajnovitosti berzanske transakcije, na sav glas je obnarodovan Džobsov povratak u Apple, u svojstvu specijalnog konsultata Gila Amelija, prvog čoveka kompanije.

Po svoj prilici to je bilo kobno za nesretnog Gila - na sednici upravnog odbora 9. jula dobio je otkaz. Do izbora novog prvog čoveka Apple-a, obaveze Predsednika je preuzeo finansijski direktor Fred Anderson, a Stiv Džobs je dobio "proširenu ulogu". Anderson je, na konferenciji za štampu koju je sazvao, samo rekao da je sa Ameliom sklopljen ugovor o obeštećenju. Kako je poznato da je upravni odbor Apple-a u ovakvim slučajevima široke ruke, pretpostavlja se da je otkaz propraćen višemilionskom sumom kojom je kupljeno ćutanje sada već bivšeg prvog čoveka kompanije.

Zaključak koji se može izvesti je da se Apple od tog trenutka suočio sa dva izazova. Prvi je publikovanje poslovnih rezultata za treći fiskalni kvartal, a drugi je izbor novog direktora. 17. jula su saopšteni zvanični podaci o poslovanju - gubitak je "samo" 56 miliona dolara. Prema navodima stručnjaka, manjak, izražen padom vrednosti akcija za 44 centi, je obećavajući znak, koji govori o postupnom ozdravljenju firme.

Naredni događaji su se smenjivali filmskom brzinom. Predstavljena je nova verzija operativnog sistema sa oznakom System 8 - poznavaoci kažu da se pre radi o evoluciji nego revoluciji, dok su marketinški stručnjaci kompanije na sva zvona udarali kako se radi o najznačajnijem pomaku u domenu operativnih sistema od 1984. godine na ovamo. Samo dan kasnije, stiglo je saopštenje da je posao oko traženja novog direktora preuzela kompanija Heidrick & Struggles, koja kao referencu između ostalog ima dovođenje Lu Gerstnera u IBM. Jedna od značajnih stavki ugovora je klauzula po kojoj će budući CEO imati maksimalna ovlašćenja. Pretpostavlja se da će plata biti preko 100 miliona dolara.

Bilo je i špekulacija da bi novi-stari prvi čovek kompanije mogao postati Stiv Džobs. Ipak do takvog razvoja situacije nije došlo, a šta se zaista dešavalo, najbolje svedoče reči Džobsa koje je uputio zaposlenima njegove kompanije Pixel Animation Studio koja ga je učinila milijarderom: "Otprilike pre tri nedelje, upravni odbor Apple-a me je obavestio da je otišao Gil Amelio. Pitali su me da li bih se prihvatio položaja CEO. Odbio sam. Zatim su me pitali da li bih da budem Predsednik kompanije. Ponovo sam ih odbio - volim svoj posao u Pixar-u, zato nemojte obraćati pažnju na lude glasine".U avgustu su događaji kulminirali. Prvo je francuski La Tribune objavio intervju sa predsednikom Oracle-a Leri Elisonom koji kaže: "Glasine koje se šire o mojim interesima su tačne. U ponedeljak, 3. avgusta biće objavljen sastav novog rukovodećeg tima... i ja ću biti deo njega". Elison je pogrešio samo u jednom - umesto u ponedeljak, sastav novog upravnog odbora je objavljen u sredu. Pored Elisona i Džobsa, nova imena su Bil Kembel (Intuit) i Džeri Jork (ex IBM, ex Krajzler). Upravni odbor su napustili suosnivač kompanije Majk Markula(priča se da je bio veoma zaslužan za svojevremeni odlazak Džobsa iz Apple-a), Ketrin Hadson i Bernard Goldstajn.

Do pomeranja u terminu došlo je zato što se za otvaranje Mac World-a u Bostonu čuvala senzacionalna vest: izašavši na pozornicu tokom svečanog otvaranja, Stiv Džobs je uputio nekoliko kurtoaznih rečenica, a potom pozvao da mu se, posredstvom velikog televizijskog ekrana, pridruži Bil Gejts. Za mnoge je već to bio šok, a kako su se tek osećali kada su od njih dvojice saznali da je Microsoft kupio akcije Apple-a u vrednosti 150 miliona dolara. Dugo su, posle završetka svečanog otvaranja, odzvanjale Gejtsove reči: "Apple plus Microsoft je jednako 100 odsto desktop računara. Šta god da žele da urade, to je standard".Sve u svemu, kompanija koja je u svet računara donela grafičko radno okruženje i već je gotovo dve decenije lider u razvoju personalnih kompjutera neće propasti, kako su mnogi početkom godine predviđali. Nasuprot tome, dobili su podršku Microsoft-a i to ne samo finansijsku, već i kroz garancije da će se jedan od ključnih softverskih paketa, Office, u narednih 5 godina razvijati za Macintosh platformu. Zauzvrat, Apple će ubuduće promovisati Internet Explorer kao standardni browser. Kako se osećaju čelni ljudi Netscape-a, koji su računali na Apple kao na lidera anti-Microsoft koalicije, možemo samo da zamislimo...

SLEDEĆI TEKST U PC #27
nopreview
I Dell je stigao
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter