GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #207 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Brušeni dijamant
Branislav Bubanja
Ako se nekad za Prestigio moglo reći da je brend koji se bori za tržište samo niskim cenama, novi tableti iz serija Quantum i Diamond svrstavaju Prestigio u premium kategoriju. A cena je ostala povoljna, pa smo sa zadovoljstvom isprobali MultiPad 4 Diamond 7.85.
- PC #207 (Februar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Brušeni dijamant

Ekran: 7,85", 1024×768 IPS, do pet istovremenih dodira prstiju * Procesor: RockChip RK 3188 Quad Core Arm Cortex A9, 1,6 GHz * Memorija: 1 GB RAM, 16 GB flash + microSD (do 32 GB) * Grafika: MALI 400MP * Komunikacija: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Miracast BT 4.0 * Baterija: Li-Ion, 4700 mAh * Kamera: 2 Mp zadnja, 0,3 Mp prednja * Operativni sistem: Android 4.2.2 * Dimenzije i masa: 200×136,5×8,3 mm; 406 g * Cena: 21.000 dinara
(kliknite za veću sliku)

MultiPad 4 Diamond 7.85 ima quad core procesor i ekran dijagonale 7,85“. Diamond u nazivu moglo bi da se odnosi na završnu obradu – naime, leđa su napravljena od brušenog aluminijuma, sa oštrim ivicama, u crnoj ili kombinaciji bele prednje i srebrne zadnje strane, a logotip na takvom materijalu podseća na dijamant. Tablet je veoma tanak (samo 8,3 mm), ali zahvaljujući aluminijumskom kućištu deluje veoma robusno, a ekran zasnovan na IPS tehnologiji daje odličnu sliku rezolucije 1024×768, a po ustaljenom običaju, uz tablet se dobija futrola crne ili bele boje (u zavisnosti od boje tableta).

Dizajn je samo prva stvar koja je na nas ostavila dobar utisak. Koliko god da je truda uloženo u to da proizvod bude dopadljiv i kvalitetno dizajniran, čini nam se da je još više pažnje posvećeno onome što tabletu daje život. Procesor je RockChip RK 3188 Quad Core ARM Cortex A9 koji radi na 1,6 GHz uz mogućnost da, u zavisnosti od opterećenja, podešava frekvenciju rada u sedam koraka. U kombinaciji s velikom baterijom kapaciteta 4700 mAh, ova fleksibilnost će vam obezbediti celodnevni rad bez potrebe za dopunjavanjem akumulatora.

Naši testovi pokazali su da se autonomija ovog uređaja kreće od minimalnih pet sati (neprestana reprodukcija video‑materijala, sa uključenim ekranom i WiFi‑jem), do nekih dvanaest sati (reprodukcija muzike uz isključen WiFi i ekran). Drugim rečima, u realnom radu u kome će biti povremenog surfovanja, malo gledanja video‑materijala, igranja igrica i slušanja muzike, možete bez problema da očekujete autonomiju od sedam do osam sati.

(kliknite za veću sliku)

Naravno, za udoban rad potrebni su još neki preduslovi. MultiPad 4 Diamond 7.85 ima 1 GB radne i 16 GB skladišne memorije (postoji i varijanta sa 32 GB), koja je proširiva standardnim putem, preko microSD kartica. Grafički čip je Mali 400MP quad core, koji je postao standardni izbor ne samo kod Prestigio tableta, već i kod većine Android uređaja. Sve to ukomponovano je sa operativnim sistemom Android 4.2.2 Jelly Bean u takvoj formi da smo na standardnom testu Antutu dobili rezultat koji je bolji od modela Samsung Galaxy S3.

Uređaj ima dve kamere, glavnu rezolucije 2 Mp i prednju za video‑konferencije, rezolucije 0,3 Mp. Glavna kamera daje kvalitetne fotografije pri dnevnom svetlu, dok se kod veštačkog i slabijeg osvetljenja javlja kolorni šum, boljka većine kamera ugrađenih u telefone i tablete. Naravno, tu je i podrška za OTG, pa se tablet može kontrolisati putem miša ili eksterne tastature, ili uz odgovarajući konvertor priključiti USB disk ili možda 3G modem. Za kraj bismo pomenuli i da se među instaliranim programima nalazi SygarSync, aplikacija koja obezbeđuje pristup do besplatnog cloud storage‑a od 5 GB na kome možete čuvati podatke dostupne gde god da se nalazite.

Korisne adrese:

ASBIS
http://www.asbis.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #207
preview
Tableti za decu i roditelje
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter