GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #207 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mac za profesionalce
Zoran Životić
Mac Pro je oduvek bio sinonim brze mašine za posebne zahteve i zato je, u paru sa Final Cut Pro editorom, opšteprihvaćen alat za video-produkciju. Računar koji je na tržištu još od sredine 2010. godine sve teže se nosio sa konkurencijom, pa je došlo vreme za novu generaciju...
- PC #207 (Februar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mac za profesionalce

Taman kad su krajem prošle godine na Internetu kulminirale priče kako Apple napušta profesionalne korisnike računara jer od 2010. nije uradio ništa za njih, najavljen je novi Mac Pro (MacPro6.1). Sprava predstavljena iza staklene zaštite izgledala je pre kao nešto što je ispalo Dartu Vejderu, nego kao računar koji treba da se nađe na vašem stolu. Pred samu Novu godinu Mac Pro se konačno pojavio i u prodaji.

U cilindru

Apple je radikalno promenio sistem hlađenja, bazirajući strukturu na trougaonom pasivnom hladnjaku oko kojeg se nalaze ploče s komponentama. Na vrhu je veliki ventilator prečnika skoro celog cilindra koji aktivno izvlači toplotu. Rezultat je... tišina – čak i kada se maksimalno optereti, računar generiše svega oko 17 dB šuma
(kliknite za veću sliku)

U cilindar prečnika svega 17 cm i visine oko 25 cm Apple je smestio 5 kilograma računarske snage. Dve konfiguracije su postavljene kao osnovne – u „slabijoj“ (QuadCore), računar pokreće Intel Xeon E5 Quad‑Core na 3,7 GHz sa 10 MB L3 keša i turboboost‑om do 3,9 GHz, opremljen sa 12 GB DDR3, dok je za grafiku zadužen par AMD FirePro D300 grafičkih procesora, svaki sa po 2 GB GDDR5 VRAM‑a. OSX se pokreće sa 256 GB PCIe baziranog flash diska (SSD). Druga konfiguracija (6 Core) stiže standardno sa šest jezgara (12 MB L3 keš i turboboost do 3,9 GHz), 16 GB memorije i dvostrukim AMD FirePro D500 grafičkim procesorima sa po 3 GB GDDR5. Obe konfiguracije mogu da se šire, pa bi potpuno „napunjena“ konfiguracija imala procesor sa 12 jezgara i 30 MB L3 keša, 64 GB memorije i dvostruki AMD FirePro D700 grafički procesor (svaki sa po 3 GB GDDR5 VRAM‑a), uz PCIe SSD disk kapaciteta 1 TB.

Novi Mac Pro zaista pokazuje koliko razmišljanja i energije Apple ulaže u svoje proizvode i koliko je spreman na radikalna rešenja. Kućište u koje ne može da se smesti nikakav hard‑disk? Naravno! Poslednjih godina zahtevi za skladištenjem podataka su porasli toliko da svako ko profesionalno koristi računar za audio/video obradu već uveliko ima neko rešenje s jednim ili više eksternih diskova. Ali interni diskovi su brži? Tako je bilo nekada – Thunderbolt i novi, dvostruko brži Thunderbolt 2 interfejs mogu da izvuku iz vaše eksterne RAID matrice sve za šta su diskovi sposobni – u PC#197 smo pisali o LaCie eksternom SSD disku sa TB interfejsom koji je postizao brzine do 600 MB/s.

Kućište u koje ne može da se smesti nikakav hard‑disk? Thunderbolt 2 može da izvuče iz eksterne RAID matrice sve za šta su diskovi sposobni
(kliknite za veću sliku)

Apple je zato novi Mac Pro opremio sa čak šest Thunderbolt 2 portova, pri čemu svaki port može da primi do šest periferija. Pri tome iza svaka dva porta stoji poseban kontroler (tri ukupno), tako da ne postoji opasnost od zagušenja. Četiri USB 3.0 porta, dva gigabitna Ethernet porta, HDMI 1.4 UltraHD interfejs, Bluetooth 4.0 i 801.11ac WiFi zaokružuju sliku o mogućnostima povezivanja i komunikacije Mac Pro‑a.

Hlađenje desktop računara se od pamtiveka gotovo i nije menjalo – ventilator u napajanju, ventilator iznad procesora, jedan ili više ventilatora na kućištu, pogotovo ako je unutra jača konfiguracija sa više diskova, duva i bruji na sve strane. Apple je radikalno promenio hlađenje, bazirajući celu strukturu na jednom trougaonom pasivnom hladnjaku oko kojeg se nalaze sve ploče s komponentama. Na vrhu je veliki ventilator prečnika skoro celog cilindra koji aktivno izvlači toplotu. Rezultat je ne samo efikasno hlađenje, već i skoro potpuna tišina – čak i kad se maksimalno optereti, računar generiše svega oko 17 dB šuma, dok u mirovanju šum ne prelazi 12 dB.

Brzina

Kada sklonimo neobičan i atraktivan dizajn, efikasan sistem hlađenja i brojne opcije povezivanja, ostaje samo jedno – brzina; novi Mac Pro je neverovatno brz! Apple je uradio sve što je mogao da, bez preterano egzotičnih rešenja, napravi mašinu koja „leti“. Na primer, ugrađeni SSD (standarno 256 GB, proširivo do 1 TB) realno postiže oko 1000 MB/s, što je vrhunski rezultat u ovom trenutku. Xeon E5 sa 12 jezgara i do 60 GB/s kanalom ka memoriji plus dvostruki FirePro D700 grafički procesor daju sirovu snagu i za najzahtevnije zadatke. Na Mac Pro možete istovremeno spojiti čak tri monitora 4K rezolucije. Ako vaše multicam video‑klipove prebacite na interni SSD, moći ćete bez propuštenih frejmova da pratite edit čak 16 kanala paralelno u 4K rezoluciji! Zahvaljujući OS X Maverick opciji IP over Thunderbolt, moguće je čak i dva Mac računara spojiti brzinom od 10 Gb.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Potpuno iskorišćavanje ove snage je u velikoj meri pitanje softvera, a tu situacija nije tako jednostavna. Svakako da će skoro svaki savremeni program koji koristi potencijal višejezgarnog procesora i brzih periferija raditi na ovom Mac‑u brže, u ukupnom skoru to se može osetiti kao ubrzanje i do četiri puta u odnosu na, recimo, iMac. Sa druge strane, ubrzanja u nekim slučajevima neće izgledati spektakularno kako bi na osnovu čitave ove priče o snazi Mac‑a moglo izgledati. Kao kuriozitet zvuči primer da će video‑kompresija u posebnom slučaju (MPEG‑4 jednoprolazno, dakle niži kvalitet) biti čak nešto sporija na Mac Pro‑u u odnosu na sasvim običan iMac sa i7 procesorom na 3,4 GHz (razlog je podrška za hardversku kompresiju na i7 procesoru), ali to više govori o stanju softvera nego o novom Mac Pro‑u – kada se izabere dvoprolazna kvalitetnija kompresija i kada se ona obavlja isključivo na nivou softvera (dakle kada su ravnopravni), Mac Pro je brži, često i preko 60 odsto.

Apple se potrudio da pokaže šta novi Mac Pro može izbacivši odmah novu verziju FCP X 10.1 koja ume da iskoristi dupli grafički procesor. Kada na tržištu postoji računar s jasno definisanim hardverskim mogućnostima na koje se može standardno računati, verujem da će i drugi proizvođači softvera i periferija uhvatiti korak i ponuditi nove verzije uređaja i programa koji će znatno bolje iskoristiti potencijal Mac‑a. Uostalom, nije ovo baš prvi put da Apple u nekom segmentu postavi granicu visoko i time podstakne tržište u tom segmentu da bržim koracima krene napred.

Da li je novi Mac Pro za vas? Verujem da ima malo onih koji ne bi poželeli ovakav računar na svom stolu, ali moraćete da razmislite i o ceni. Pošto je ovo sprava za profesionalnu primenu, možda vam neće biti teško da izračunate da li vam se isplati. Četvorojezgarna početna konfiguracija (12 GB RAM, 256 GB SSD, 2×FirePro D300) kod nas košta malo više od 3.200 evra, dok neka srednja varijanta (6‑core, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 2×FirePro D500) dostiže 4.300 evra.

Korisne adrese:

Macola
http://www.macola.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #207
preview
Volite li pitu od malina?
Voja Antonić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter