GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #207 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jablotron oblak
Bojan Milosavljević
Alarmni sistem Jablotron odlikuju fleksibilnost, oličena kroz modularni dizajn, jednostavno upravljanje i pristupačnu cenu. Visoka dostupnost povećana je servisom Jablotron Cloud, zahvaljujući kome se ovim sistemom može upravljati bilo kada i s bilo kog mesta.
- PC #207 (Februar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jablotron oblak

Obezbeđenje objekata i imovine odavno više nije samo briga vlasnika velikih kompanija ili objekata u kojima se nalazi neka izuzetno vredna imovina, već je nešto o čemu bi svako od nas trebalo da povede računa. Zaštita objekata obično podrazumeva instalaciju sistema tehničkog obezbeđenja, a skupa oprema, radovi i integracija, kao i kasnije održavanje ovih sistema, često je izvan domašaja malih kompanija, a pogotovo fizičkih lica. Ovim kategorijama korisnika potrebno je pristupačnije rešenje, koje bi se lako instaliralo, s lako razumljivim načinom upotrebe i održavanja, kako njegovo korišćenje ne bi zahtevalo posebnu obuku. Istovremeno, poželjno je da alarmni sistem ne bude zatvorenog tipa da bi se po potrebi mogao nadograditi novim funkcijama ako korisnikove potrebe budu rasle. Široko skalabilan sistem je odlično rešenje za poslovne korisnike svih veličina, jer se sistem može isprojektovati po svačijoj meri i kasnije menjati.

Skalabilno i modularno

(kliknite za veću sliku)

Jablotron 100 je fleksibilan i svestran alarmni sistem. Skalabilan i modularan, namenjen je tehničkom obezbeđenju, kontroli pristupa, video-nadzoru, pa čak i upravljanju energetskom efikasnošću, i primeren je kako poslovnom okruženju, tako i domu korisnika. Sistem se sastoji od centralnog modula – alarmne centrale – na koju se žičano ili bežično povezuje mnoštvo eksternih modula koji služe za najrazličitije namene: od magnetnih detektora otvaranja prozora i vrata, akustičkih detektora loma stakla, preko pasivnih infracrvenih i mikrotalasnih detektora pokreta koji otkrivaju prisustvo uljeza, pa sve do senzora koji u sebi imaju i kameru, dodajući sistemu i funkciju video-nadzora.

Jablotron 100 pruža i zaštitu od dejstava drugih štetnih činilaca i neželjenih događaja, pa su tako na raspolaganju i detektori vode, dualni detektori vatre i dima i detektori curenja eksplozivnih gasova.

Centralni modul analizira informacije koje dobija od senzora i na osnovu toga donosi odluke o aktiviranju nekog od izlaznih modula. Izlazni moduli su razne unutrašnje i spoljašnje alarmne sirene i svetla, ali i relejni moduli kojima se može upravljati električnim bravama i motorima kojima se otvaraju vrata i kapije. Na njih se mogu povezati i sistemi za grejanje i klimatizaciju i razni drugi električni uređaji kojima se zatim pametno upravlja radi komfora i uštede energije.

Daljinsko upravljanje iz Jablotron oblaka

Sistemom se upravlja korišćenjem pristupnih modula koji su zasnovani na jednostavnoj logici semafora sa crvenim, žutim i zelenim svetlima. Ovi moduli imaju tastature, LCD displeje i RFID čitače koji služe za autentifikaciju korisnika. Alarmna centrala je opremljena i komunikatorom koji nudi mogućnost daljinske komunikacije sa alarmnim sistemom putem GSM/GPRS veze, računarske Ethernet mreže, pa čak i fiksne telefonske (PSTN) linije.

Povezivanje sistema na Internet otvara obilje novih mogućnosti od kojih je svakako najznačajniji servis Jablotron Cloud koji je interesantan kako korisnicima, tako i instalaterima i tehničkom osoblju koje se bavi održavanjem sistema. Korisnici su u mogućnosti da pomoću bilo kog računara ili mobilnog uređaja, posredstvom Interneta i svog Jablotron Cloud naloga, uvek i sa svakog mesta prate stanje svoje imovine i daljinski kontrolišu željene uređaje. Na primer, korišćenjem modula s digitalnim termometrom koji meri u opsegu od -20 do +60°C, može da se obavi automatsko merenje na svakih pet minuta, automatsko slanje i čuvanje podataka o temperaturi u Jablotron Cloud-u, daljinsko očitavanje vrednosti telefonom ili preko računara, slanje grafičkog prikaza i izvoz podataka u format .CSV, kao i upozoravanje SMS ili e-mail porukom ako dođe do prekoračenja zadatog opsega temperature. Čitav korisnički meni raspoloživ je i na srpskom jeziku.

Jablotron Cloud ima i modul za pravljenje ponuda i evidenciju kupaca koji koriste prodavci i instalateri, kao i modul za nadgledanje i održavanje instaliranih uređaja. Ovaj drugi modul omogućava praćenje statusa sistema u realnom vremenu, kao i programiranje željenih parametara „na živo“, odnosno dok je alarmni sistem uključen i u funkciji.

Korisne adrese:

Lunatronik
http://www.klt.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #207
preview
Android laboratorija
Miljan JovanovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter