GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #211 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
FullHDball
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Iskoristite prilliku - za mnoge je ovo prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu u kome će uživati u Full HD rezoluciji. A verovatno i poslednje - za puno uživanje u narednom Mundialu kupovaćete Ultra HD televizor. No, 2018. je daleko - analizirajmo ovogodišnju bogatu ponudu velikih ekrana
- PC #211 (Jun 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

FullHDball

Statistike kažu da su veliki sportski događaji, poput Olimpijade ili Munidiala, najveći motivacioni faktor za nabavku novih televizora - da li to znači da samo muškarci odlučuju o kupovini televizora? Kako bilo da bilo, ovogodišnja groznica vrti se oko fudbalske lopte, a toplo se nadamo da će Javni servis i mnogobrojni sportski kanali propratiti priredbu u Brazilu u Full HD rezoluciji. Svi preduslovi za to su ostvareni: RTS emituje Full HD signal i kroz kablovske operatore i kroz zemaljsku (terestrijalnu) mrežu, a televizori u Tehnomaniji... nikad bolji! Danas nije lako naći modele koji nemaju 3D ili SmartTV opcije, pa smo sigurni da ćete, više nego ikada, pregledati zanimljive snimke koje je neko okačio na YouTube – naravno, opet u full HD rezoluciji. Čak i ako spadate u "hipsterske" slučajeve koji preziru mainstream zabavu, na novim televizorima možete da uživate u full HD snimcima amazonske prašume ili Karnevala u Riju. Sve u svemu, Brazil je "in" ovog leta, pa krenimo na izbor TV-a koji će verno prikazati svu dinamiku i kolorit nastupajućih letnjih zbivanja.

U PC #211 analiziramo ponudu na domaćem tržištu i poredimo mogućnosti proizvoda firmi LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony i Toshiba, ali i ukazujemo na razlike između novijih generacija proizvoda svake od firmi - ponekad možete mnogo uštedeti kupujući prošlogodišnji model, a ipak ne izgubiti mnogo od mogućnosti koje su vam bitne. Za ovo Web izdanje izdvojili smo neke od proizvoda iz LG palete

LG

Već nekoliko godina glavna bitka za primat na tržištu televizora se bije između južnokorejskih proizvođača, što se vidi po količini inovacija, po brzini njihovog uvođenja, pa i po broju raspoloživih modela u radnjama.A ako vam treba i neki dokaz više, "hipsterski urednici" PC Press-a (kako nas je skoro nazvala naša draga koleginica) kod kuće imaju korejske sprave. LG-jeva tradicionalna šema obeležavanja je opet malo modifikovana, pa na to treba pripaziti. Za prošlogodišnje modele, uključujući i Ultra HD (4K), LG koristi slovnu oznaku "LA". Izuzetak je potpuno izuzetni OLED TV 55EA980V kod koga je iskorišćena oznaka "EA". Ovogodišnji modeli imaju oznaku "LB", ali UHD modeli će biti označeni slovima "UB". LG ima mnogo modela, mnogo se kupuje i prodaje, pa ne čudi da je u prodavnicama i velika ponuda prošlogodišnjih modela. Iako preferiramo nove modele, slobodno možemo da naglasimo da kod LG-ja (kao ni kod Samsung-a) ne treba slepo bežati od prošlogodišnjih modela - razliku u slici ćete teško primetiti, kao i razliku u obilju SmartTV funkcija, mada postoje nijanse u interfejsu i brzini izvršavanja funkcija koje nedvosmisleno govore u korist novijih modela. U svakom slučaju, ako vam se dopadne neki od "LA" modela, pogotovo onih sa Cinema ekranom i uz to vam se posreći da ga kupite na nekoj akciji snižavanja cena - slobodno ispraznite novčanik.

Digitalni tjuneri
Praktično svi televizori na tržištu imaju digitalni i analogni tjuner, s tim što su neki digitalni DVB-T, a drugi DVB-T2. Budući da se Srbija opredelila za T2, mnogi korisnici zaziru od kupovine televizora koji imaju "jedinicu" i boje se da neće moći da gledaju kablovske kanale. To je greška, jer slovo T znači terrestrial, tj. zemaljsko emitovanje, dakle prijem sa antene, i to nema nikakve veze s digitalnom kablovskom televizijom, koja je, uostalom, najčešće realizovana preko set top box-ova - spoljnih kutija koje obrađuju signal i prosleđuju ga televizoru. Dakle, na DVB-T2 tjuneru treba insistirati samo ako planirate digitalni prijem preko antene, što danas baš i nije čest slučaj. Čak i ako se jednog dana predomislite, uvek postoji opcija kupovine spoljnog DVB-T2 tjunera (nisu skupi).

Zvezda Tehnomanijinuh prodavnica je pomenuti 55EA980V koga smo već prikazivali i pošteno mu se divili. Radi se o televizoru sa zakrivljenim OLED ekranom, a kad ulazite u prodavnicu u ulici Omladinskih Brigada najbolje je da zažmurite, jer će vam svi ostalli televizori na koje kasnije naiđete izgledati bledo i isprano. Zahvaljujući činjenici da OLED ekran emituje svetost a ne propušta pozadinsko osvetljenje kroz LCD matricu, slika je gotovo nepogrešiva ili, bolje rečeno, ima sve vrline plazma ekrana, gde je crna zaista crna, bele je bela, nijanse između savršeno raspoređene, a reprodukcija i zasićenost boja značajno bolja nego kod LCD-a, ma kako on bio pozadinski osvetljen. OLED ima samo jednu upadljivu manu, a to je značajno uže tržište koje je spremno da izdvoji "milionče" za zabavnu kutiju (ili pljosku). Ne treba zaboraviti ni da je ovaj model "samo" Full HD, pa možda vredi sačekati predstavljanje ovogodišnjih UHD OLED modela. Mnogo realnije zvezde prodavnica su ovogodišnji "LB" modeli s novim WebOS operativnim sistemom. ČitavSmartTV sistem je zapravo postao WebOS aplikacija sa sopstvenim podaplikacijama. To nije loše, jer je WebOS poznat sistem, već ima neku zalihu sopstvenih aplikacija, mada smo bili ubeđeni da će Google Chromecast ipak pobediti kao platforma za pametne televizore. Ipak, rat ni izdaleka nije gotov, teško je da će neki viđeniji igrači (npr. Samsung) tek tako osustati od svog SmartTV koncepta u koji su mnogo uložili i na koji se naslanja seo Smart Hub s obiljem sadržaja. No, moramo priznati da LG-jev novi koncept obećava i da je veoma zabavan (i lak) za korišćenje, pogotovo na naprednijim modelima uz koje se isporučuje Magic Remote (novo izdanje se zove Motion Remote), daljinski upravljač s akcelerometrom. Sve deluje veoma prirodno i navikavanje gotovo da nije potrebno.

Ako ste odlučili da za novim televizorom tragate isključivo među ovogodišnjim modelima, posetite Tehnomanijin web- novi modeli imaju WebOS na ekranu. Pomenimo i oznake koje se očekuju: "EC" za UHD (4K) OLED televizore, "EA" za Full HD OLED, "UB" za 4K LCD, "LB" za LCD Full HD i najzad, "PB" za one koji ne mogu bez plazme.

Kao "izumitelj" pasivnog 3D koncepta (zapravo se radi i reinkarnaciji starog koncepta s različito polarizovanim filterima), LG u gotovo sve svoje modele ugrađuje 3D tehnologiju; tek kada broj iza "LB" oznake siđe ispod 6, 3D se gubi iz ponude. Naočari (više komada) su čest poklon uz televizore, ali ni naknadna kupovina ne boli toliko kao kod skupljih, aktivnih naočara. Kao i konkurencija, LG među svojim aplikacijama nudi i onu s kojom možete da preuzmete 3D sadržaje ako drugačije ne možete da ih obezbedite. Pomenimo još jednom da je LG 3D dosta ugodan za gledanje. Iz serije "8" zatekli smo samo model od 49", što je ove godine nova dijagonala u ponudi, mada postoji i 55" model. S cenom od oko 190.000 dinara, model 49LB870V nudi sve LG pogodnosti - naravno, u okviru full HD, nezakrivljenih i neOLED ekrana. Kao specijalitet, pored sjajnog daljinca, tu je i kamera koju možete da koristite za Skype ili za kinetičko upravljanje televizorom ako volite da menjate kanale "prevrtanjem" stranica ili ispisivanje brojke programa u vazduhu. Serija "7" donosi samo malo "oslabljene" ekrane - umesto pozadinskog LED osverljenja, ovde je ivično (edge-lit) osvetljenje, što uz smanjenje cene donosi i svoje mane.

Naši favoriti su, kao i inače, u seriji "6" koja je prilično raznovrsna - mnogo brojki znači i mnogo sitnica koje su stavljene ili izostavljene, pa dobro pregledajte specifikacije. Primera radi,47LB630V je solidna "punokrvna šestica", ali bez 3D-a; ako vas 3D ne zanima, uštedećete punih 23.000 dinara u odnosu na 47LB670V koji ima 3D.

Ako spadate u štedljive a ipak želite SmartTV, pogledajte model 32LB5800 za oko 53.000 dinara. Ako vam ne treba ni SmartTV već samo dobar ekran, tu je 32LB5610 za svega 45.000 dinara. Srazmerno veći modeli su, naravno, srazmerno skuplji, kao što možete naći i manje dijagonale ekrana iz boljih serija po nižoj ceni. Indikativno je, ipak, da se ponuda malo razredila, pa ne možete više da nađete model male dijagonale s vrhunskom tehnologijom ekrana, uz to opremljen najsavremenijim 3D i SmartTV mogućnostima. Kao što ne možete da nađete ni model s velikom dijagonalom ekrana bez (bar nekakvog) local-dimming osvetljenja i mogućnosti za inteligentno povezivanje. Spas je u prethodnim serijama, ali oprezno... i samo ako tačno znate šta tražite!

Za prikaz Panasonic, Philips, Samsung, Sony i Toshiba televizora pogledajte PC#211.

Poslednji voz za plazmu - sa presedanjem za OLED

Od aktuelnih tehnologija ekrana plazma ima najduži staž, pa je red da prva ode u penziju. Šalu na stranu, ekrani s plazmom se zaista povlače sa tržišta, ali ne zbog zastarelosti tehnologije, već zato što troše mnogo energije, a strogi propisi o štednji zbog globalnog zagrevanja to ne tolerišu - postoje ekonomičnije tehnologije.

Plazma ima neke prednosti nad LCD-om, a osnovne su trenutni odziv, besprekrni uglovi vidljivosti, "dubina" crne boje i (u proseku) bolja linearnost tonova, zbog čega su korisnici koji nisu spremni na kompromise birali ovu tehnologiju, svesni ili nesvesni da će im izbor doneti veće račune za električnu energiju. Ako spadate u tu grupu korisnika požurite sa kupovinom, jer proizvođači najavljuju prestanak proizvodnje ekrana s plazmom. Starih modela će još neko vreme biti u radnjama, ali pitanje je koliko

Nema razloga za očajavanje ni ako zakasnite, pošto plazma dobija dostojnog naslednika - OLED. Slika na OLED ekranima veoma podseća na plazmu: crno je crno, vidi se bez ikakvih promena iz svih uglova i ima praktično nemerljivo kašnjenje u odzivu, a iskusni poznavaoci će primetiti da i struktura OLED panela izgleda isto kao da je u pitanju ekran s plazmom. A uz sve to, OLED ekran troši manje energije od LCD ekrana iste površine. OLED televizori su novitet i trenutno su retki na našem tržištu: našli smo samo 55-inčni LG 55EA980V. Ovaj televizor će vam se sigurno dopasti, ali ne i njegova cena, što je još jedna sličnost sa televizorima s plazmom: i oni su bili vrlo skupi kad su se pojavili, ali je u međuvremenu cena osetno pala. Dakle, samo malo strpljenja...



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter