GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #27 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
U susret Web-u
Dejan Ristanović
Šta će SezamPro uskoro ponuditi korisnicima koji stavljaju znak jednakosti između komunikacija i Web-a? Sve je počelo od oglasa...
- PC #27 (Septembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

U susret Web-u

Sezamove konferencije već osam godina predstavljaju sinonim za kvalitetan izvor informacija, pre svega zato što korisni sadržaji daleko prevazilaze "šum". U konferencijama se, naravno, ne razmenjuju samo tehničke informacije: može se diskutovati o raznim temama, polemisati, pročitati neki novi vic... Iako poruka u konferencijama nikad nije bilo više, poslednjih meseci se primećuje da u diskusijama učestvuju uglavnom "stari Sezamovci” - Internet je privukao veliki broj novih korisnika, ali je za mnoge od njih tekstualni interfejs, do koga se dolazi komandom telnet sezampro.yu, nedovoljno stimulativan. Došlo je vreme grafičkog interfejsa (GUI-ja) i Web-a, pa će se i SezamPro intenzivno prilagođavati tom trendu.

Novi metod pristupa

Za novi metod pristupa Sezamovim sadržajima osmišljen je interfejs zasnovan na Web i Internet tehnologiji: koristeći Internet Explorer ili Netscape Navigator, korisnik će uneti odgovarajuću adresu za pristup sistemu a onda, u masci koja se pojavljuje, svoje korisničko ime i lozinku. Trenutak kasnije, na ekranu se pojavljuje mapa sa koje može da se izabere privatna pošta, grupe, konferencije i razne druge usluge sistema koje su do sada bile dostupne samo iz konzolnog moda.

Korisnike će svakako najviše zanimati pristup konferencijama, koji je koncipiran po ugledu na postojeći off-line reader SorPro - u pitanju su slične opcije i komande, s tim što se sve događa interaktivno, dok ste na vezi... Uživate, dakle, sve prednosti koje pruža grafički interfejs, a svaka operacija je samo jedan klik daleko. Stari "DOS-oliki" pristup, koga karakteriše Sezamov komandni jezik i SorPro klijent za praćenje informacija, ostaje kao efikasan sistem prilagođen korisnicima koji su na njega navikli; verujemo da će grafički interfejs privući dosta novih korisnika, koji stavljaju znak jednakosti između računarskih komunikacija i Web-a. A novi ljudi će Sezamovim konferencijama dati još više sadržaja...

Obzirom da je razvoj Web interfejsa ozbiljan i dugotrajan posao, na sistemu će se on pojavljivati u koracima, obuhvatajući sve više usluga Sezama. Za početak će, verovatno u danima kada budete čitali ovaj tekst, na Web izaći konferencije Oglasi i MaliOglasi, što znači da će oglas ostavljen na Sezamu ubuduće biti dostupan svim Internet surferima širom zemlje, pa i sveta. Uzevši u obzir veliki broj ponuda koje stižu u ove konferencije, verujemo da će Sezamova oglasna strana uskoro postati veoma posećeno mesto i dobar posrednik pri nabavci kako nove, tako i polovne opreme.

Stranu sa oglasima pogledajte na adresi www.sezampro.yu/oglasi ili kliknite na link sa glavne Web strane, www.sezampro.yu. Obzirom da se koristi Active Server Pages mehanizam i frejmovi, za pristup je neophodan neki od novijih Web browser-a, recimo Internet Explorer 3 ili Netscape Navigator 3.

Uz levu ivicu oglasne strane su linkovi na teme konferencija, dok je u zaglavlju svake poruke link preko koga može da se pošalje poruka oglašivaču. Primetićete da se sadržaj strana na Web-u automatski generiše iz Sezamove baze poruka, što znači da se mali ili komercijalni oglas koji ostavite praktično trenutno pojavljuje i na Web-u, a da oglas koji obrišete (recimo zato što je oprema prodata) takođe nestaje i sa Web-a. Kao dodatna pogodnost, korišćenjem cookie mehanizama Sezam pamti gde je koji posetilac stao sa čitanjem poruka, tako da pri sledećem prijavljivanju nove poruke bivaju obeležene odgovarajućom vinjetom, baš kao i teme u kojima ima novih poruka.

Naručivanje fajlova

Svi dobro znamo zašto World Wide Web često nazivaju World Wide Wait - Internet mreža se razvijala toliko brzo da je PTT infrastruktura nije uvek pratila, pa se često javljaju zagušenja i usporenja koja smetaju korisnicima, naročito poslovnim ljudima. Kod surfovanja Web-om ta usporenja obično ne predstavljaju toliku neprijatnost, ali kada treba preneti neku datoteku od desetak megabajta, čekanje na prenos brzinom od 1600 ili čak 1000 bajta u sekundu izaziva nezadovoljstvo. Zar ne bi mogao Sezam da pribavi fajl, pa da ga korisnik kasnije preuzme sa samog sistema, prenoseći ga punom brzinom svog 33600 bps modema? Uskoro će i to biti moguće!

Upotreba sistema za naručivanje fajlova biće veoma jednostavna: kada, surfujući Web-om, naiđete na neki fajl koji biste rado preneli, bilo posredstvom http ili ftp protokola, jednostavno ga prevučete na jedan kutak Sezamove Web strane, predstavljajući se naravno svojim korisničkim imenom i lozinkom. Sezam će, u nekom od perioda manjeg opterećenja veze sa Internetom, preneti fajl i upisati ga u poseban direktorijum koji pripada samo vama. Pri nekom od sledećih poziva, fajl ćete preneti punom brzinom, sa Sezamovog diska, a onda obrisati da ne bi zauzimao prostor. Sistem će se kasnije razvijati u smeru keširanja često naručivanih fajlova i drugih usluga koje bi optimizovale saobraćaj, povećavajući istovremeno udobnost pri radu na koju korisnici računaju.

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3222-592 ili 186-333, otkucajte new i dva puta Enter i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se i glasom obratiti na 3227-231, ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafe-u.

SLEDEĆI TEKST U PC #27
nopreview
Za moderne devojke
Ana Mijušković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter