GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #213 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Izvan granica poznatog svemira
Voja Gašić
Kako je malo potrebno da korisnik bude zadovoljan - visoka rezolucija, brz procesor, dovoljno memorije, dobra kamera? Ili kraće: LG G3
- PC #213 (Septembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Izvan granica poznatog svemira

image

Iskusni pisci kažu da prva rečenica daje ton celom tekstu. Upravo za ovaj telefon najteže je naći taj početni ton – LG G3 pre izgleda kao sjajno sazvučje u kome se podjednako vidi sjajan ekran, snažan procesor, fenomenalna kamera, ali i niz sitnica koje će vas definitivno osvojiti, ali možda i odvratiti od kupovine.

Posmatranje tržišta pokazuje da je prethodni model LG G2 napravio bum na severnoameričkom kontinentu, a to je valjda mesto koje diktira prohteve tržišta. Na tom modelu, LG je prvi put implementirao kontrolne tastere na poleđini uređaja umesto sa strane. Priznajem da sam bio u grupi sumnjičavih, ali me brzina navikavanja na novu poziciju tastera brzo uverila da grešim. Kao bonus, uvedena je mogućnost da se telefon probudi (i zaspi) tako što kucnete u ekran. Na knock-knock tehnologiju sam se navikao još brže, pa sam sebe uhvatio kako podsvesno kuckam i u ostale uređaje s touchscreen ekranom i pritom se prilično iznerviram što ne reaguju. Kao bonus, možete aktivirati knock-pattern s kojim ćete samo vi umeti da aktivirate telefon kuckajući po određenim mestima i samo vama znanom ritmičkom kombinacijom.

Uvertira

G3 će vas svojim karakteristikama privući odmah, najpre pozamašnim ekranom dijagonale 5,5“ koji, zahvaljujući izuzetno malom bezel-u, ipak nije teško držati i koristiti jednom rukom. Od veličine je impresivniji samo prikaz, jer je ovo prva sprava (ove veličine) sa QHD rezolucijom od fantastičnih 1440×2560 piksela. Četiri HD ekrana (2×2) daju 538 ppi gustinu piksela, a posledica su izuzetna oštrina i čitljivost svega što vidite. Naravno, ekran je poznatog LG HD-IPS kvaliteta pa su na visini i kolorit, osvetljenje i mogući uglovi gledanja. Ekran je presvučen Gorilla staklom treće generacije. Možda smo nekada bili nepravedni prema Apple-u što toliko insistira na povećanju rezolucije, ali je rad zaista ugodniji i teško je vratiti se na ekrane manje rezolucije.

Čak i ako niste pasionirani ljubitelj fotografije, teško je ne uočiti i izvanrednu kameru. Već 13 Mp senzor je za poštovanje, a dodatne mogućnosti kao da su izvučene iz najboljih kompakt kamera i kamkordera. Pre svega, tu je optička stabilizacija koja znatno pomaže pri snimanju – telefon ipak mnogo češće koristite bez stativa. Drugi specijalitet je brzo lasersko izoštravanje: posebna laserska dioda i senzor su zaduženi za merenje razdaljine do objekta u fokusu. Naravno, to ne mora da bude središnji objekat – dovoljno je prstom na ekranu pokazati „tačku od interesa“, pa će se ona naći u fokusu, a G3 će podesiti i svetlosne parametre tako da se ovaj objekat izvuče iz senke ili smanji njegovo preosvetljenje.

Sve mogućnosti kamere otvoriće vam LG aplikacija jer standardna Android aplikacija ni približno ne koristi sve opcije. Najpre, tu su uobičajene dual opcije koje kombinuju sliku obe kamere, mogućnost HDR snimanja, ali i simpatična mogućnost da pokretom ili glasom aktivirate kameru, što je često mnogo zgodnije od aktiviranja tajmera. Najatraktivnije su ipak opcije za snimanje video-zapisa, pa prvo treba pomenuti 4K video rezoluciju (3840×2160) jer je ovo jedini uređaj takve vrste s kojim smo se upoznali. U toj rezoluciji može da se snima samo oko 5 minuta, ali i to je dovoljno ako vam je potreban vrhunski materijal. Profil snimanja je MP4-h264, ali za očekivati je da će se pojaviti i h265 kompresija kada se standardi ustale. Tu je i uobičajeni format 1080p@60, ali i sjajni H120 slow-motion format koji snima 120 slika u sekundi na rezoluciji 1280×720. Ne treba posebno naglašavati da LG G3 može i da prikaže sve formate koje snimi, kako na svom ekranu, tako i na priključenom HDMI (MHL) ili WiFi displeju.

Varijacije na temu

image
Tabela karakteristika

Varijacije na temu ipak treba da počnu virtuoznim izvođenjem teme, a LG ni tu nije podbacio. Činjenica je da je tema high-end telefona prilično poznata (da ne kažemo „svako može da je otpeva“), ali je važno i da LG nigde nije zakinuo korisnike. Tu je Qualcomm MSM8975AC Snapdragon 801 (quad-core 2,5 GHz Krait 400) uz Adreno 330 grafiku, memorija od 2 GB i interni storage od 16 ili 32 GB. MicroSD opciju (do 128 GB) smo odmah iskoristili da dodamo 64 GB.

Slot za microSD je tik iznad micro SIM ležišta, a sve to znamo jer poklopac može da se skine i (gle čuda), impozantna baterija od 3.000 mAh može da se izvadi ili zameni. To je dodatno zadovoljilo moju konzervativnu korisničku stranu, kao i činjenica da aplikacije bez problema možete da prebacite na karticu, što je veoma ugodno ako imate uređaj sa „samo“ 16 GB. Pored blagorodne udobnosti, kombinacija 16 64 ima i svojih mana – iako sam ukinuo automatsko slanje fotografija i videa na omiljene cloud destinacije (to je valjda normalno kad ste u roamingu), raspoloživi prostor na Google nalogu se drastično smanjio, a u Photos folderu našlo se po par sezona mojih omiljenih serija koje sam (u HD rezoluciji, može se...) poneo za put. To je trajalo par dana, uz vidno negodovanje celog apartmanskog kompleksa da „ne mogu da otvore svoje fejsbuke i vatsape“, dok se nisam setio da isključim puni backup telefona na Google nalog. U nekoj sledećoj iteraciji, Android bi morao da ima opciju koja neke foldere isključuje iz full-backup režima. Ili da Grčka iskoristi deo EU fondova da unapredi brzinu Interneta u letovalištima.

Komunikacione sposobnosti LG G3 modela su na trenutnom maksimumu, pa su dostupne sve vrste mobilne 2G, 3G i 4G komunikacije, WiFi obuhvata a/b/g/n/ac, dual-band, direct, DLNA i hotspot načine, Bluetooth je kategorije 4.0 (A2DP, LE), a tu je i NFC za uparivanje, bimovanje i još poneke (nama i dalje nedostupne) stvari. I USB podržava on-the-go i host režime, pa možete da priključujete sve i svašta, a poseban raritet su infracrveni (IR) predajnik i prijemnik. Na njih se naslanja Quick Remote kojim možete da upravljate raznim uređajima. Zameniti daljinac za bilo koji pametni LG uređaj je izuzetno jednostavno jer ih QR sam detektuje. Kod ostalih uređaja morate malo da se pomučite – najpre da vizuelno sklopite daljinac od raspoloživih elemenata, a zatim da ga priučite uz pomoć postojećeg daljinca. Za razliku od uobičajenih univerzalnih (ali najčešće polufunkcionalnih) daljinaca, QR radi besprekorno i više ne učestvujem u tradicionalnim porodičnim ratovima oko daljinca – supruga me više voli pa, umesto da s prekorom dobaci daljinac, često donese piće i mezence do fotelje.

Kadenca

image

Ako niste znali, kadenca je onaj deo pred kraj kompozicije kad utihne orkestar (ili klavirska pratnja), a solista svoju virtuoznost pokaže punom snagom, ne obazirući se čak ni na tonalitet ili ritam dotadašnje svirke. Ne prijaju svi akordi svima, pa će vam možda smetati što kod modela LG G3 nema ni traga o modernom vodonepropusnom konceptu – uostalom, već smo rekli da se kućište otvara.

Optimizacije su izvedene do perfekcije, pa će telefon veoma dugo moći da telefonira i veoma, veoma dugo da preleži u stanju nekorišćenja bez vidljivog gubitka baterije. Potrošnja ume da bude zabrinjavajuća stavka kad telefon radi, pa tako često možete da pratite smanjenje procenata napunjenosti čak i kod običnog surfovanja. Za vašu informaciju, gledanje jedne epizode sitkoma (21-22 minuta) potrošiće bateriju za prosečnih 6%. Na plaži biće to 7%, a uveče, kad smanjite osvetljenje, možete da prođete i sa svega 5%. Mnogo ili malo, procenite sami, ali za veliku snagu i raskošan ekran mora da se plati neka cena.

Kad se sve sabere i oduzme, teško je naći model koji bi mi više odgovarao – barem u ovom trenutku. Borba vrhunskih proizvođača će se nastaviti, ali LG nesumnjivo ostaje u njoj.


www.lg.com/rs

SLEDEĆI TEKST U PC #213
preview
Trči, roni, skoči, Sony...
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter