GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #213 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NAS uz televizor
Dejan Ristanović
Svaka moderna dnevna soba opremljena je medija plejerom ili računarom vezanim za televizor. Računar će čitati MKV, MP4 i druge fajlove s kućnog skladišta podataka i prikazivati ih na ekranu. Uz Qnap TS-451 računar vam nije potreban - NAS povezujete direktno s televizorom
- PC #213 (Septembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NAS uz televizor

image
Qnap TS-451

NAS više nije samo specijalizovano skladište podataka – napredak hardvera je učinio da i relativno jeftini uređaji ove vrste mogu u mnogo čemu da zamene server. Qnap, stalno razvijajući svoj operativni sistem QTS, uspešno pliva u tim vodama, a dokaz je TS-451 koji je stigao na naš test. Već na prvi pogled ovaj uređaj pravi razliku – do sada su Qnap NAS-ovi bili crne boje, a TS-451 je potpuno beo. Ono što je bitno nalazi se u kućištu: ARM procesor zamenjen je moćnijim Intel dual-core Celeron-om koji radi na 2.4 GHz, a memorija je porasla na 1 GB, s tim što može da se širi do 8 GB; ukratko, hardver dostojan serverske uloge.

TS-451 ima četiri hot-swappable fioke za hard-diskove, a novitet je da one primaju i diskove kapaciteta 6 TB – ukupan raspoloživi kapacitet je, dakle, 24 TB. Ako vam ni to nije dovoljno, dokupićete UX-800P eksterni rack za još osam diskova. Pošto je 6 TB diskove teško naći, verovatno ćete kupiti četiri diska po 4 TB i formirati RAID 5 niz, u kom slučaju će slobodan kapacitet biti oko 12 TB, a podaci će biti sigurni u slučaju kvara jednog od diskova. Uređaj je stigao sa dva ugrađena WD Red diska po 2 TB formirali smo RAID 0 strukturu i tada je, preko gigabitne mreže, brzina upisa i čitanja na NAS bila praktično jednaka – odličnih 110 megabajta u sekundi.

image
Tabela karakteristika

Skladištenje podataka na TS-451 predstavlja tek početak priče. Ako su neki od tih podataka filmovi ili neka druga multimedija, možete direktno da ih stream-ujete na televizor priključen na HDMI port NAS-a. Dovoljno je da dodate nekoliko (besplatnih) eksternih modula u QTS i dobićete HD Station, XBMC medija plejer, te razne kodeke i komponente koje omogućavaju reprodukciju filmova u raznim formatima. Softver omogućava rekodiranje filmova da biste prilagodili format potrebama vaših tableta, telefona i drugih uređaja na koje ćete ih stream-ovati, možda preko DLNA veze. Zgodna je i mogućnost korišćenja TS-451 u izlozima i na sajmovima, gde će prikazivati pokretne slike koje pripremite (digital signage).

Ukoliko su vaše ambicije usmerene ka profesionalnoj primeni, TS-451 u mnogo čemu zamenjuje mrežni server. Potrebno je da ugradite barem 2 GB memorije (što više to bolje), da povežete oba gigabitna Ethernet porta (trebaće vam, dakle, dva mesta na switch-u) i moći ćete da kreirate virtuelne mašine koje rade pod izabranim operativnim sistemom (recimo Windows Server ili Linux). Qnap-ov QTS omogućava da ovom uređaju dodelite ulogu domenskog kontrolera, pa će on i virtuelne mašine na njemu predstavljati centar vaše mreže. Pri projektovanju sistema treba imati u vidu da samo jedna virtuelna mašina može biti aktivna, ali i proceniti snagu procesora i količinu memorije; teško da ćete neke numerički intenzivne poslove poveriti Celeron-u. Ipak, u savremenim okruženjima ima dosta mašina koje nisu procesorski opterećene, a ipak zauzimaju važnu ulogu u mreži.

image
HD Station: Reprodukcija video-materijala

Korisnici orijentisani prema poslovanju u cloud-u ceniće mogućnost QTS-a da kreira lični oblak u kome sakupljate dokumente, tabele, slike i druge materijale koje želite da sačuvate za sebe ili podelite s kolegama, a da pri tom svaki od fajlova bude pristupačan kolegi koji je na službenom putu, odmoru ili možda radi od kuće. Za to se koristi Notes Station podsistem – moraćete malo da se potrudite da ga konfigurišete, ali kada jednom sve dođe na svoje mesto, lični cloud funkcioniše potpuno transparentno, efikasno i bezbedno.

Pomenimo da je TS-451 samo jedan od pripadnika Qnap porodice uređaja, koji predstavlja optimalan izbor za većinu firmi. Korisnici manjih potreba mogu da se opredele za TS-251 (samo dva rack-a za diskove), a zahtevniji mogu da razmisle o modelima TS-651 i TS-851. Sufiks 4G u imenu (npr. TS-451-4G) označava model sa 4 GB memorije, mada memoriju možete dodati i kasnije. Izaberite, dakle, Qnap koji se najbolje uklapa u vaše mrežno okruženje.


www.mikroprinc.com



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter