GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #213 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jedan za sve
Pavle Peković
Surface Pro su u prvi mah smatrali ekvivalentom "zeca" koji na velikim takmičenjima treba da povuče trkače napred, prema boljim rezultatima, da bi se potom povukao iz trke. Sada se vidi da Microsoft ozbiljno računa na ovu malu, univerzalnu mašinu, a treća generacija Surface-a pretenduje na poziciju vašeg jedinog računara
- PC #213 (Septembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jedan za sve

image
Prvi, drugi i svaki naredni utisak posebno ostavlja ekran: na 12 inča, rezolucija je 2160×1440

Prve dve generacije Surface Pro uređaja bile su sjajne - imale su i svojih mana,ali su me premijum izrada, vrhunske mogućnosti i performanse dovodile u iskušenje kome ipak nisam podlegao - nisam kupio Surface Pro. Glavni razlog je uvek bio ekran od svega 10,6 inča uz format 16:9, što mi je bilo premalo za primarni računar. Bilo je i kompromisa koji mi nisu odgovarali: veličina ekrana i samog uređaja odražavala se i na veličinu tastature i touchpad-a. Ako mi Surface Pro već neće biti primarni računar već mobilno rešenje za kraći rad, čitanje, filmove i socijalne mreže, smatrao sam da je najpreSurface RT a zatim i Surface 2 bolje rešenje od Surface Pro-a, bez obzira na ograničenja. Uopšte govoreći, prve dve generacije Pro-a imale su i problem nedovoljno jasnogpozicioniranja u odnosu na Surface RT i Surface 2 - nalik jedan na drugi, gotovo istih dimenzija, sličnih operativnih sistema i na prvi pogled sličnih funkcionalnosti, postavljalo sepitanje jasnog identiteta i namene.

Spreman da bude primarni računar

U maju ove godine predstavljen jeSurface Pro 3, koji je doneo nove dimenzije i novi format. Sada je to uređaj sa ekranom dijagonale 12 inča, a umesto formata 16:9 imamo odnos visine i širine od 3:2. Koliko god odnos 16:9 bio zgodan za gledanje filmova, odnos 3:2 pogodniji je za rad zbog veće vertikalne rezolucije - korišćenje uređaja u portetnom položaju je tako mnogo prirodnije. Povećanjem uređaja povećan je i Type Cover, odvojiva tastatura koja se posebno kupuje, što je omogućilo ugodniji rad i veći touchpad. Sada je Surface Pro konačno pravi kandidat za primarni uređaj. Potrebu za jasnijim pozicioniranjem uređaja prihvatili su i u Microsoft-u te od početka za Surface Pro3 koriste termin laptop replacement, tj. uređaj koji treba da zameni tradicionalni laptop.

Surface Pro 3 je PC zavidnih karakteristika i performansi. Na raspolaganju su opcije sa i3, i5 i i7 procesorima,četiri do osam gigabajta RAM-a i 64 do 512GB SSD. Model koji sam imao na testu ima Intel Core i5 procesor, 8GB RAM-a i 256GB SSD. Outlook, Word, Excel, PhotoShop, SketchBook i drugi programi postižu performanse očekivane za takvu hardversku konfiguraciju.Surface Pro 3 je kompletan PCpa zato nema mnogo smisla kupiti ovako napredan uređaj bez TypeCover dodatka s tastaturom i touchpad-om. Iako je konektor i način povezivanja ostao isti kao na prethodnim generacijama, stari TypeCover ne pokriva čitavu površinu Surface Pro 3 jer je uređaj "porastao" u odnosu na starije generacije.

Tastatura na novom TypeCover-uslična je onoj na prethodnim modelima, ali je zbog povećanja površine uvećan i TouchPad, koji je postao upotrebljiv i udoban za rad. Tastatura nije na nivou one s, recimo,Lenovo ThinkPad modela, ali je udobna i kvalitetnatako da omogućava čak i duži rad.Zgodan detalj jeste mogućnost da se vrh TypeCover-a dodatno savije i magnetom privuče uz donji deo Surface Pro 3 tako da se dobije blagi nagib tastature, što poboljšava ergonomiju. Istina, u takvom položaju tastatura dolazi do same ivice donjeg dela ekrana pa je nezgodno prstom izabrati opcije na dnu ekrana (Taskbar, Systray…), pogotovu na desktop-u. Ovo je jedan od razloga za premeštanje Windows tasterana desnu ivicu - da je ostao dole, TypeCover bi ga pokrio.

Novi položaj Windows tastera nije baš srećno rešenje: poštoSurface Pro 3 ne mogu da podignem držeći ga zatastaturu, kao kod klasičnog laptopa, pomeram ga držeći stranice ekrana, upravo tamo gde je Windows taster, pa sečesto dešavalo da ga slučajno pritisnem. Dodatna estetska zamerka jeste to što nije uravnat sa Windows tasterom u Charms bar-u. Konačno, kada koristimolovku i želim da uradim nešto u gornjem desnom uglu ekrana, desi se da prstima dodirnem Windows taster. Da bi to sprečio, Microsoft je isključioWindows taster kadaje olovka u blizini ekrana, ali dešava se da prsti ili dlan pritisnu Windows taster pre nego što se olovka prinese dovoljno blizu da jeWindows detektuje.

Prethodnim generacijama Surface Pro uređaja upućivane su zamerkena korišćenje dok je uređaj u krilu. Novi TypeCover deluje čvršće, a doprinosi i magnetna veza koja pokriva donji deo uređaja, čime se povećava površina veze TypeCover-a i uređaja. Sada sve deluje bolje utegnuto i uz mnogo manje uvijanja.Unapređen je i veoma koristan naslon za uređaj koji imaju svi Surface modeli:Surface Pro 2 naslon imao je samo dva položaja, a nov naslon može se postaviti u bilo koji položaj od 0 do 150 stepeni, što omogućuje ugodan rad u gotovo svakom položaju.

Za detaljan opis Survace 3, analizu njegove primene i preporuke urednika, pogledajte PC #213.

SLEDEĆI TEKST U PC #213
preview
Veliki IT u malom preduzeću
Milan Bašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter