GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Koliko struje troši vaš računar? A mobilni telefon, televizor, ruter, punjač za prethodni tablet koji već godinu dana radi u prazno? Neko će vam reći da ICT oprema "ne troši ništa" za razliku od frižidera i bojlera, dok ćete na drugom mestu pročitati da su računari maltene duplirali globalnu potrošnju energije. Umesto da verujemo jednima ili drugima, zasukali smo rukave (i kablove) i... izmerili!

Pred svaku zimu i posle svakog (daleko bilo) poskupljenja struje čitamo reciklirane tekstove na temu "kako uštedeti energiju". Znate već, priče o šerpi koja treba da bude veća od ringle, gašenju šporeta minut pre nego što mleko provri, poklapanju lonca pre stavljanja u frižider, nedeljnom peglanju umesto dnevnog... U poslednje vreme u bajku je uvedena i ICT oprema - televizor koji treba gasiti "na dugme", računar koji treba isključiti dok ga ne koristimo, punjač za mobilni koji ne treba da bude utaknut "u prazno"... Poželeli smo da proverimo te tvrdnje i ustanovili da to nije teško uraditi - potreban je samo uređaj koji meri potrošnju, neka vrsta modernog vatmetra. Na našem tržištu našli smo nekoliko takvih alata - nisu skupi, prilično su precizni i lako se koriste: unesete cenu struje, utaknete merač u zid, uređaj u njega i... za par sati ili (ako volite preciznije eksperimente) dana znaćete koliko šta troši, u kilovat časovima i u dinarima.

Pretvoriti kilovat časove u dinare nije trivijalno pošto prvo treba odgovoriti na pitanje koliko struja košta - da li trošite danju ili noću, da li ste u zelenoj, plavoj ili crvenoj zoni, da li možda plaćate industrijsku struju... Srećom, iznosi su dovoljno mali da to nije preterano bitno - ako gledate film Live Die Repeat: Edge of Tomorrow (preporučujem), za oko 115 minuta vaš 46" LCD televizor i Blu-ray plejer će, u plavoj zoni, potrošiti struje za 3,6 dinara; noćno gledanje filma košta manje od dinara. Ako isti televizor, zajedno sa SBB D3 dekoderom, držite u standby režimu čitavog meseca, trošak je oko 82 dinara, a ako gledate televiziju 24 sata dnevno, račun će porasti za 1050 dinara. Punjenje mobilnog telefona ne košta ni 10 para, dok moj "grozd" punjača za mobilni, tablet, sat i foto-aparat potroši ispod 10 dinara mesečno.

Desktop računari i serveri su, videćete, nešto veći potrošači energije - moje "radno mesto", koje obuhvata prilično snažan PC, dva monitora, NAS, kablovski i VDSL modem, ruter, ISDN centralu i razne gedžete kojih se teško i setiti, u prosečnoj upotrebi troši 590 dinara struje mesečno, dok bi sam računar s monitorima u standby režimu potrošio 150 dinara mesečno. Solidno konfigurisan server potrošiće oko 600 dinara mesečno dok je iznenađenje doneo rack koji, sa svoja tri switch-a, dva rutera i raznom drugom opremom, potroši 980 dinara mesečno. Ukoliko, s druge strane, radite na nekom novijem ultrabook-u, možete smatrati da struju uopšte i ne trošite.

Osim kao kuriozitet, sve ove rezultate gledajte i kao priliku da dimenzionišete UPS i da na njega, osim računara, vežete i ruter, WiFi, televizor, strateški izabrana svetla, možda i garažna vrata... Zima dolazi, pa iako ne očekujemo Bele Hodače niti druge probleme, dobro je biti spreman!



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter