GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kako zaraditi od blogovanja u Srbiji
Jovana Vukić
Da li je blog zabava ili unosan posao? Ili možda zabava koja jednom preraste u unosan posao? Svi strpljivo čekamo to "jednom"?
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Kako zaraditi od blogovanja u Srbiji

Ne bih da se lažemo, kao ni dosad, tako da ću reći – kako zaraditi? Nikako, neredovno ili bloguj za inostranstvo. Svaka čast onima koji se ne pronalaze u ovim kategorijama i zarađuju redovno. Svaka vam čast! Sve troje ste baš super.

Svi oni saveti koje možete da pronađete na Internetu: „pronađi nišu“, „piši kvalitetno“, „piši redovno“ su odlični, ali ne radi to baš tako kod nas. Zašto? Zato što smo mali, nemamo puno blogera i nema tržišta. Zato što je sve i dalje zasnovano na ortačkim odnosima. Zato što agencije i oglašivači rade vođeni političkim i prijateljskim interesima.

image

Šest „sigurnih“ recepta

Prvi način zarade: Spremi kilo sira “Stavi moj baner na tvoj sajt, a ja ću tebi kilo sira kad dođem sa Zlatibora“ ili, u prevodu, učini prijatelju. Ovakva vrsta zarade često je skromna, jedino što će vam doneti jeste možda malo neke posete koja će „protrčati“ kroz analitiku. Jednostavno, neće vam pomoći da prodate sajt, ali barem imate sir.

Drugi način zarade: Spusti cenu i istresi veš Kada vas kao blogera kontaktiraju i, recimo, kažete da vaš tekst košta 100 evra, tražiće vam detaljnu analitiku posete u sitna crevca kako bi mogli da kažu: „AHA! Visit duration ti nije neki. Jel’ može za 50 dinara?“

Treći način zarade: Uzmi novac i čekaj sledeći milenijum Neko vam je sad platio za tekst a pozvaće vas možda tamo nekad kad se seti ili oceni da eto, možda ne bi bilo loše da uključimo blogere u kampanju. Šta im vi donosite? Ma hajde, znate šta im sve donese reklama na televiziji.

Četvrti način zarade: „Piši za inostranstvo“ Ovo je dobar način i to iz više razloga. Prvi, publika je veća, drugi je što stranci znaju šta dobijaju, umeju da plate i znaju šta plaćaju. Kod njih se blogeri ne razlikuju mnogo od drugih medija.

Peti način zarade: „Objavi da si jednom zaradio 5.000 evra od bloga i svi će se primiti“ Još jedna bitna stavka, čim počne o vama da se priča, bilo pozitivno ili negativno, vaš blog postaće posećeniji, pričaće se sve više o vama i postaće sasvim nebitno o čemu pišete i ko ste, jer hej, zaradili ste jednom 5.000 evra!

Šesti način zarade: „Trubite svuda o tome koliko ste zapravo stručni“ Što više pričajte o sebi i pravite se da ste dobri, pa će i drugi pomisliti da ste dobri. To jednostavno tako ide kada se ljudi ne udubljuju. A možda ste stvarno toliko dobri.

Ima li recepta?

Poenta ovog teksta nije da ismeva blogere niti budi sarkazam (dobro, možda malo), već da ukaže na to da i dalje nemamo kvalitetnu blogosferu, kao ni oglašivače koji bi cenili reč blogera i njihovu publiku na adekvaran način. Ako malo pogledate kako to funkcioniše na primer u Engleskoj, samo ćete se rastužiti.

Šta je rešenje? Oni koji žele da im se investicija isplati treba da počnu da cene kvalitet. Ne to što ste iz istog sela. Nego kvalitet. Treba da podstičemo blogosferu time što ćemo ohrabrivati talentovane ljude da se bave stvarima koje im idu od ruke. Ne mislim na heklanje. Blog je svetska kategorija online sadržaja kojoj nismo prišli ni blizu.

Da li možete da nabrojite tri najbolja blogera kod nas i kojim se sve temama bave? Ako možete, verovatno ste bloger. Ako ne možete, jasno vam je koliko je lako zaraditi od bloga. I jedan veliki pozdrav za ovo troje blogera koji zarađuju redovno svakog meseca od toga što pišu.

SLEDEĆI TEKST U PC #215
preview
Ujedinjeni prozori
Pavle Peković


Plazma
Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter