GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ujedinjeni prozori
Pavle Peković
Kraj septembra doneo je Windows 10 Technical Preview, ranu razvojnu verziju sledećeg Windows-a namenjenu pokazivanju osnovnih koncepata i pravca razvoja ovog operativnog sistema. Od korisnika su već stigle prve pohvale, prvenstveno zbog unapređenja korisničkog interfejsa i novog-starog Start menija. Drugi noviteti su, ipak, važniji
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ujedinjeni prozori

image
Start me­ni se vra­tio

Već dve godine, otkad je predstavio Windows 8, Microsoft se suočava s nekim opravdanim, ali često i neopravdanim kritikama i negativnim komentarima. Mnogi su Windows 8 nazvali novom Vistom, kritikujući okruženje za upravljanje dodirom - Modern UI, tj. Metro,a posebno zamenu Start menija Metro Home Screen-om. Bez obrzira na to što se desktop okruženje, izuzev Start menija, koristi kao u prethodnim verzijama Windows-a,korisnici, pa čak ni Microsoft partneri i IT svet, nisu bili spremni za nova rešenja. Negativan odnos nije bio samo prema touch okruženju, već i ka integraciji i korišćenju cloud servisa.

Celoj negativnoj slici potpomogla je i revolucija na tržištu pametnih telefona, u koju se Microsoft tek kasnije uključio. Pričalo se o ozbiljnim problemima za Windows i Microsoft, o krahu PC industrije, post PC eri... Govorilo se kako će tableti masovno zameniti PC-je, a termin PC vezivan je za Windows računare. Ipak, posle početne bure na tržištu prenosivih uređaja, stvari su se stabilizovale i sada možemo lakše da sagledamo šta se zaista desilo i kakvi su trendovi.

Pogled na tržište

image
Virtuelni desktop-i kao nova alatka za veću produktivnost

Termin PC je počeo da unosi konfuziju. Neki su pod tim podrazumevali sve Windows računare, neki desktop i laptop, bilo da oni rade pod Linux, Windows ili OSX softverom, treći PC-jem zovu sve što nije laptop ili tablet itd.U stvari, uređaji su samo dobili nove forme. Baš kao što smo posle desktop računara imali ekspanziju laptopa, sada imamo ultrabook-ove, 2-u-1 uređaje (one kod kojih se tastatura odvaja od ostatka uređaja), all-in-one (računar i monitor u jednom kućištu), tablete, fablete, smart telefone itd. Uostalom, tablet nije ništa drugo do računar bez tastature - dodamo mu tastaturu i dobijemo laptop.

Suštinsku promenu donosi prodor operativnih sistema, preciznije rečeno okruženja koja su orijentisana ka upravljanju računarima dodirom. To su Android, iOS, Windows Phone i Windows 8 s Modern UI okruženjem. Iako su ova rešenja brzo rasla, s vremenom se pokazalo da je touch okruženje i dalje daleko od toga da potpuno zameni desktop baziran na upravljanju tastaturom i mišem. Štaviše, desktop okruženje i dalje se nameće kao primarno za ono što često zovuproductivityodnosno, kolokvijalno rečeno, "kad treba da se završi posao". Naravno, uvek će biti primera gde je touch okruženje pogodnije za neki poslovni zadatak, ali šira slika je jasna. Problem za touch okruženje predstavlja činjenica da nema adekvatne zamene za klasičnu tastaturu, dok je upravljanje mišem i dalje dosta preciznije od upravljanja prstom.

image
Task view, za brzo kretanje među aktivnim aplikacijama

Vreme je pokazalo da se telefoni i tableti tj. touch okruženje, kod velikog broja korisnika, primarno koriste za konzumiranje sadržaja. Kada dođe do situacije u kojoj treba uneti iole veću količinu podataka ili akcija (duži e-mail, tekst, veća tabela, kompleksnija obrada slike...), tastatura i miš donose mnogo veću udobnost i produktivnost.Zbog toga mnogi imaju i klasičan desktop/laptop računar i tablet/smart telefon. Zato su tableti zastupljeniji na tzv. consumer tržištu dok je desktop okruženje i dalje, uglavnom, prvi izbor u poslovnom svetu. S obzirom na prednosti i mane i jednog i drugog koncepta, hibridne varijante okruženja ali i uređaji postaju sve primamljiviji. Tablet s tastaturom, tj. razni 2-u-1 i convertible uređaji postaju sve češći izbor. Zanimljivo, sada ideja dva načina rada -desktop i Metro iz Windows 8 - više ne izgleda tako odbojna i promašena.

Ipak, teško možemo da kažemo kako su korisnici pogrešili i da je Windows 8 od početka sjajan proizvod bez većih mana. Proizvodi se prave za korisnike - ako oni nisu zadovoljni, nešto nije u redu. Microsoft-u na ruku nije išlo ni to što pojavu "osmice" nije pratila odgovarajuća ponuda uređaja koji bi iskoristili prednosti novih rešenja. PC proizvođači su s mnogim modelima lutali i nisu nudili dobar paket. Konačno i Microsoft je morao da napravi značajne rezove: proizvođači telefona kao i tableta s ekranima manjih dijagonala dobijaju Windows besplatno, dok za jeftinije modele Windows uređaja sada postoji verzija nazvana Windows with Bing. Srećna okolnost za Microsoft jeste i to što je IT industrija snažno krenula u pravcu cloud rešenja, pa su zamerke i strahovi korišćenja cloud-a u Windows-u utihnuli.

Sve ove promene omogućile su mnogo bolje uslove i okruženje za dolazak nove verzije Windows-a. Paket će tako biti zaokružen: partneri koji isporučuju hardver dobili su od Microsoft-a bolje uslove, a u isto vreme njihova rešenja su zrelija i konkurentna. Cloud je postao deo IT svakodnevice. Finalni korak bio je na Microsoft-u, a to je da predstavi novu verziju Windows-a u kojoj će otkloniti primedbe i probleme uočene u "osmici", ali i nastaviti dalje u pravcu jedinstvene platforme na svim uređajima i integracije sa cloud servisima i poslovnim okruženjem.

Metro u prozoru

image
Snap sistem omogućava lakšu organizaciju otvorenih prozora na desktop-u

Iako u velikoj meri odvojen od tradicionalnog desktop okruženja, Modern UI je od početka bio predmet primedbi korisnika zbog toga što su funkcije nekadašnjeg Start menija prenete upravo na njega. Bez ekrana na dodir, korisnici koji primarno koriste tastaturu i miša imali su problema da se snađu u novom okruženju. Microsoft je u verziji Windows 8.1 i kasnije u Windows 8.1 Update 1 pokušao da olakša korišćenje opcijama kao što je boot to desktop, kao i "prepoznavanjem" desktop uslova dodavanjem funkcionalnosti u Modern UI okruženju koje olakšavaju rad s tastaturom i mišem.Ovi problemi gurnuli su u drugi plan neke sjajne funkcionalnosti koje je Windows 8 doneo, čak i one za desktop okuženje - poboljšani rad s više monitora, file historyza backup, znatno brže podizanje sistema, unapređena sigurnost...

Windows 10 konačno donosi pravu integraciju i logično i jednostavno korišćenje desktop i Modern UI okruženja. Vraćena je forma Start menija prepoznatljiva iz nekih prethodnih verzija Windows-a, uz neke modifikacije i unapređenja. Za one koji su navikli na Home screenWindows-a 8.1, moguće je isključiti korišćenje novog Start menija.Metro aplikacije sada se izvršavaju u desktop prozoru umesto na celom ekranu kao na Windows 8.1. U title bar-u tih prozora dodat je novi meni sa opcijama koje smo nalazili u Charms bar-u na Windows 8.1, kao što su Search, Share, Project i druge. Sve ovo sa ciljem da se maksimalno olakša rad pri korišćenju miša i tastature.

Ovakav način rada nije pogodan na uređajima sa touch ekranom kao što su tableti - tamo je zgodnije da se Metro aplikacije otvaraju na punom ekranu. I zaista, kada se Metro app startuje moguće je iz menija u title bar-u izabrati opciju Full Screen, ali će pri sledećem startovanju aplikacija ponovo biti otvorena u prozoru. Na ovom, ali i drugim primerima u korišćenju, vidimo da je trenutna verzija Technical Preview-a orijentisana ka unapređenju korisničkog interfejsa u desktop radu, tj. korišćenju miša i tastature. Izostavljen je segment okrenut tabletima i uređajima koji se koriste dodirom. S posebnim zanimanjem očekujemo i funkcionalnost nazvanu Continuum koja treba da omogući pametan prelazak iz desktop režima rada u režim korišćenja dodirom i obratno. Recimo, na 2-u-1 uređajimadok je tastatura povezana, okruženje će biti prilagođeno desktop načinu rada s korišćenjem tastature i miša/touchpad-a, a kada se tastatura odvoji, Continuum treba to da detektuje i odmah ponudi korisniku da pređe u tablet mode, tj. okruženje prilagođeno korišćenju dodirom.

Za detaljni pregled noviteta koje će doneti naredni Windows, kao i uputstvo za instalaciju prve test verzije, pogledajte PC #215

.
SLEDEĆI TEKST U PC #215
preview
Više od Velikog brata
Radovan Bibić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter