GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Više od Velikog brata
Radovan Bibić
MOBOTIX i25 kamera za video-nadzor nudi širok ugao snimanja i radarsku detekciju pokreta. A cena je veoma atraktivna
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Više od Velikog brata


image

Potrebna vam je kvalitetna kamera malih dimenzija za unutrašnji video-nadzor, a pritom niste spremni da izdvojite veliku sumu novca? Jedno od rešenja može biti diskretna MOBOTIX i25 širokougaona kamera koja može da snima panoramu visoke rezolucije u rasponu ugla do 180 stepeni. Pritom, i25, prikazana nedavno na Security 2014. u nemačkom Esenu, dimenzijama od oko 14 centimetara u prečniku predstavlja najmanji i najlakši sistem video-nadzora koji je ikada napravljen u Mobotix-u.

Širokougaona kamera lako se instalira na svoj zidni nosač sa samo dva šrafa, a kako je reč o uređaju koji se napaja preko Ethernet kabla (PoE - powered kamera), donosi široku autonomiju kod izbora lokacije gde može biti postavljena. MOBOTIX i25 sa senzorom od pet megapiksela može danju i noću da snima sa uglom od čak 180 stepeni u visokoj rezoluciji. Zahvaljujući toj panorama tehnologiji, samo jedna i25 može da pokrije celu prostoriju bez „mrtvih uglova“, odnosno da zameni više kamera. To smanjuje troškove video-nadzora, a istovremeno je korisnik u mogućnosti da zumira određeni detalj na posmatranoj slici.

Uz sve to, MxLEO optimizacija omogućava snimanje velikih kontrasta bez dobro poznate zamućenosti kod pokreta, čak i u uslovima slabijeg osvetljenja.

PREDNOSTI MOBOTIX KAMERA
Decentralizovani sistem
Mobotix koncept je decentralizovano rešenje, gde je sama IP kamera inteligentan, samo-dovoljan sistem u koju su ugrađene sve funkcije DVR-a. Tako svaka IP kamera procesira video, snima, generiše i šalje alarme nadzornom centru.

Besplatan software, bez licenci
Mobotix kamere ne zahtevaju dodatne troškove za softver ili licence, jer je potreban softver već isporučen uz kameru – za neograničen broj kamera i korisnika. Softverski paket isporučen uz kameru takođe sadrži i profesionalni kontrolni centar.

Robustne i bez održavanja
Mobotix kamere ne zahtevaju nikakve motore za sočiva ili pokretanje. Bez ikakvih pokretnih delova, one su toliko izdržljive da su troškovi održavanja svedeni na minimum.

Minimalna potrošnja električne energije
Sve Mobotix kamere su PoE IEEE 802.3af (Power over Ethernet) i na taj način se napajaju preko PoE sviča. Potrošnja električne energije svedena je na minimum (4.5 W) bez obzira na opterećenje ili uslove rada.

Storage
Mobotix kamere imaju integrisanu mogućnost snimanja za Windows i Linux sisteme. Svaka kamera upravlja sopstvenim prostorom za snimanje kao ring buffer-om na dodeljenom mrežnom disku. Zahvaljujući MicroSD slotu kamera ima mogućnost snimanja na MicroSD kartici kapaciteta do 64 GB.

Video-snimci čuvaju se na internoj SD kartici, ali i USB memoriji ili NAS hard-diskovima putem IP mreže, što daje kapacitet gotovo bez ograničenja. MOBOTIX i25, za razliku od sličnih kamera drugih proizvođača, interno reguliše distorziju koja nastaje kod širokougaonih panorama snimaka, ali se ti zapisi ne čuvaju na računaru.

image
Input/output kutije sa šest ulaza odnosno osam izlaza donose besprekornu integraciju više uređaja različitih proizvođača ili sistemsku ekspanziju

To drastično smanjuje opterećenje mreže, kao i količinu podataka po video zapisu koji se snimaju. Decentralizovano MOBOTIX rešenje redukuje potrebu za mrežnim protokom i dozvoljava da se prikazi s više širokougaonih kamera istovremeno emituju na računaru ili smartfonu.

Standardno pakovanje MOBOTIX i25 kamere donosi dnevni ili noćni senzor od 5 Megapixela, SD memorijsku karticu, mikrofon i najnoviji softver uključujući MxActivitySensor. Opciono se mogu naručiti zvučnik, senzor pokreta, MxBus konektori za vezu sa drugim uređajima, ali i bezbedno, antivandal kućište.

Opciono se mogu naručiti zvučnik, senzor pokreta koji uključuje kameru, MxBus konektori za vezu s drugim uređajima, ali i protivprovalna zaštita ukoliko je potrebna.


www.vucomm.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter