GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mnogo više od štampača
Nebojša Todorović
Kada dođe vreme za zamenu štampača u vašoj firmi, videćete da je tržište itekako napredovalo. Umesto da tražite novi uređaj, tražićete kompletan ekosistem koji je izgrađen oko nove generacije poslovnih štampača. Zato smo analizirali domaću ponudu uređaja različitog tipa, prilagođenih različitim potrebama poslovnih korisnika
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mnogo više od štampača

Štampači ne pripadaju grupi uređaja na koje se pažnja javnosti i korisnika usmerava do te mere da se svaka novina predstavlja kao revolucionarna, nezamenjiva, nešto što ne smete da propustite. Poslovni štampači i multifunkcionalni uređaji posebno su izražen primer prethodne izjave. U mnogim firmama i ne obraća se pažnja na to koliko su ovi uređaji napredovali u poslednjih nekoliko godina.

Funkcija štampe, brzina i kvalitet otiska samo su jedan deo onoga što su u stanju da pruže. Iza plastičnog kućišta krije se sve kompleksnija elektronika koja će vam pomoći da napravite velike uštede ne samo efikasnijim tehnikama štampanja već i pažljivim praćenjem šta se štampa, u kom broju primeraka, s koje IP adrese i još mnogo više od toga.

Pametniji štampači olakšavaju život svih zaposlenih u jednoj firmi. Tu je bežična konekcija, automatsko prijavljivanje problema i potrebe za zamenom tonera ili servisom. Njihovi firmveri imaju intuitivan grafički interfejs preko koga čak možete da podesite narudžbu potrošnog materijala kako ne biste došli u situaciju da ne možete da odštampate dokument koji će možda u datom trenutku biti od izuzetne važnosti.

Štampa s pametnog telefona putem Android ili iOS aplikacije sve je zastupljenija kako bi zaposleni mogli da imaju pristup štampaču bez potrebe da prebacuju dokumente na PC. Novi ploteri sada imaju ugrađene spektrofotometre, a preciznost u reprezentaciji boje porasla je do neslućenih razmera. Tehnologija mastila je napredovala, tako da pored kvalitetnih boja, možete da budete mirni i da će sam otisak biti izdržljiviji i dugotrajniji – svakako ne želite da se slova u pismu koje ste poslali razlivaju kad god vaš poslovni partner uzme papir u ruke.

Čak ni načini prodaje štampača nisu isti, pa neke kompanije nude svoje proizvode uz ugovore, brinući se o svemu što firmama koje eksploatišu štampače može da donese olakšanje i uštedu. Outsourcing printerskog sistema jeste još jedna novost o kojoj ćete slušati sve češće – lakše je poveriti specijalizovanim firmama procenu potreba, instalaciju sistema, obezbeđivanje uređaja i propratnog materijala, edukaciju, tehničku podršku i servis, umesto da se sve to izvodi u sopstvenoj režiji. Osim što štedi novac, ovaj moderni pristup je manje stresan za krajnjeg korisnika.

Ukoliko su u vašoj firmi uređaji za štampu spremni za zamenu, možda je vreme da se pripremite za novu generaciju poslovnih štampača i njihov kompletan ekosistem koji je drastično drugačiji u odnosu na ono na šta ste navikli. Mi ćemo se pozabaviti najzastupljenijim brendovima i proizvodima koje oni izdvajaju kao najinteresantnije u svojoj ponudi. Uređaji su različitog tipa i pokrićemo prilično veliki raspon različitih modela i namena.

Canon

image

Canon iPF 6450 je pravi izbor za profesionalne potrebe, gde su preciznost pri reprezentaciji boja i kvalitet štampe stavke od najveće važnosti – on je dobar predstavnik Canon imagePROGRAF (iPF) serija. iPF 6450 je 24-inčni profesionalni ploter velikog formata. Ovaj uređaj barata 12-bojnim LUCIA EX mastilom sa ukupno 30.720 mlaznica (2560 za svaku od boja). Pored besprekorne preciznosti reprodukcije boja, upotreba ovog sistema smanjuje potrošnju mastila, povećava otpornost na ogrebotine i dodatno umekšava gradijente. Kalibracija se vrši jednostavno i brzo, a Canon navodi da se kompletan proces kalibracije obavi za svega 15 minuta. Ovaj uređaj poseduje ugrađen spektrofotometar oznake SU-21 koji omogućava finu kalibraciju, bez obzira na čemu štampate. Radi brzinom od 10 inča po sekundi, uz mogućnost kalibracije drugih Canon plotera iz x400 serije ukoliko se nalaze na drugoj lokaciji. iPF 6450 podržava rezervoare od 130 i 300 ml uz takozvani sub-tank koji čuva rezervno mastilo, kao i za zamenu bez potrebe da zaustavite proces štampe. Ne navodi se precizan hardver odgovoran za rad ovog fantastičnog uređaja, ali Canon pominje ugrađenih 384 MB RAM-a i hard-disk od 250 GB. Pohvalili bismo još i prateći kontrolni softver koji vam daje uvid o potrošnji i eksploataciji repromaterijala. Kada smo već kod softvera, Canon je razvio i plug-in-ove za Adobe Photoshop, Digital Photo Professional i Microsoft Office programe radi maksimizacije iskorišćenja njegovih potencijala.

image

Canon imageRUNNER Advance C7260i je robusno rešenje koje će držati korak s najzahtevnijim kancelarijama, firmama ili kompanijama uz veliki kvalitet odštampanog otiska. Štampač je ogroman, ali takav i mora da bude da bi štampao tempom od 60 crno-belih i 55 kolor strana u minutu. Ovu izuzetnu brzinu prati i ogroman kapacitet od 3400 listova podeljenih u nekolio sekcija. Tu je i mogućnost proširenja do čak 6900 listova uz dodatnu kasetu. Vredi pomenuti veoma laku kontrolu putem ekrana dijagonale 8,4 inča, uz mogućnost dodeljivanja željenih funkcija tasterima kako biste olakšali rukovanje ovim uređajem. Tu je čitač kartica s podrškom za sve, pa čak i CompactFlash standard, uz naravno USB konekciju za direktnu štampu. Canon C7260i je spreman za kopiranje i dupleks skeniranje i štampu u najvišem kvalitetu. Ne smemo da izostavimo završne opcije nakon štampe, koje podrazumevaju heftanje, savijanje, insertaciju itd. Nije izostavljena ni kontrola putem mobilnih uređaja, podrška za formate kao što su PDF, PowerPoint i Word, što je svakako vrlo korisno. Softverska kontrola omogućava vam da pratite korisnike i njihove aktivnosti, dodate restrikcije, uradite dijagnostiku uređaja i u globalu što bolje optimizujete troškove. S obzirom na to da se radi o profesionalnom uređaju, prisutna je autentifikacija, ograničavanje funkcionalnosti za određeni tip korisnika, pa čak i sistem za zaštitu privatnosti za odštampane dokumente.

OKI

image

OKI B431DN je malih dimenzija, što ga čini veoma praktičnim za korišćenje u manjim kancelarijama, ali njegove mogućnosti čine ga odličnim izborom i u mnogim drugim prilikama. Ovaj LED bazirani laserski printer karakteriše velika brzina rada, dupleks štampa i fabrička podrška za skladištenje 350 listova papira. Treba pomenuti i opciju nadogradnje dodavanjem fioke koja proširuje kapacitet na čitavih 880 listova. Reč je o monohromatskom mrežnom printeru koji je u stanju da štampa do 38 stranica u minuti. Kvalitet otiska je dobar i zadovoljiće potrebe većine firmi, iako je možda malo slabiji od onoga što nude skuplji modeli u klasi. Štampa grafike je odlična i na ovom polju B431DN je ravnopravan s bilo kojim drugim monohromatskim laserskim printerom. Sve u svemu, reč je o sjajnom printeru za poslovne korisnike koji karakteriše povoljna cena samog uređaja i eksploatacije, laka instalacija i velika brzina štampe. Dodajte na to i OKI softverska rešenja i mogućnost proširenja lokalne memorije sa 64 na 320 MB i rezultat je vrlo interesantan štampač za manje i srednje firme.

image

OKI ES7131DNW je impresivan štampač iz Enterprise segmenta. Pođemo li od procesora koji radi na taktu od 800 MHz, maksimalnih 768 MB RAM-a i 160 GB opcioni hard-disk, vidimo da je OKI spakovao mini-PC u ovaj uređaj. Brzina štampe od 52 stranice u minuti, uz kapacitet u standardnoj varijanti od 630 listova papira, idealni su za okruženje gde je štampanje intenzivno. Za najzahtevnije tu je i mogućnost proširenja kapaciteta do čitavih 3160 listova. Kvalitet otiska je odličan i u skladu sa očekivanjima, pa ES7131DNW obavlja sjajan posao na polju štampe teksta i grafike. Treba dodati i mogućnosti bežične konekcije koja znatno olakšava pozicioniranje ovog štampača, što nije bez značaja kada pogledamo dimenzije štampača i njegovu masu od 27 kilograma. Pored WiFi veze, ugrađena je standardna LAN opcija i dva USB-a. ES7131DNW nudi i mogućnost ugradnje tonera veoma velikih kapaciteta kako bi se opslužile firme s velikim zahtevima i kako bi se učestalost intervencija smanjila. Na kraju, tu je i veoma povoljna cena otiska koja, uz visoke performanse, čini OKI ES7131DNW idealnim izborom za firme koje se u velikoj meri oslanjaju na monohromatske printere.

image

OKI C531DN vašoj firmi donosi i kolor štampu. Štampač je odličan za uslove velike eksploatacije, jer poseduje tonere velikog kapaciteta koji smanjuju cenu otiska. Zahvaljujući brzom procesoru koji radi na 532 MHz i 256 MB RAM memorije koju možete proširiti do čitavih 768 MB, ovaj printer je veoma responsivan. Deklarisan je na 30 stranica u minuti za crno-belu i 27 za kolor štampu, što je dovoljno za većinu firmi. Kapacitet fioke je 350 listova, uz mogućnost proširenja do 880 uz odgovarajući dodatak. Kvalitet otiska je korektan, bilo da govorimo o tekstu ili fotografijama i zadovoljiće potrebe većine. S druge strane, brzina štampe, povoljna cena eksploatacije i veliki kapacitet za papir definitivno kompenzuju neke manje nedostatke u kvalitetu otiska. To sve čini OKI C531DN odličnim izborom, posebno kada znamo da je trenutno na akciji s povoljnijom cenom nego inače.

Samsung

image

Samsung C1810W. Novi kolor laserski štampač iz Samsung-a namenjen je manjim i kućnim firmama (SoHo). Karakteriše ga mogućnost bežične konekcije putem WiFi-ja, kao i podrška za USB ili LAN vezu. Razumne dimenzije i masa čine ga veoma prilagodljivim, bilo da vam je potreban za kuću ili manju kancelariju. Brzina štampe iznosi (do) 19 stranica u minuti kako za crno-belu, tako i za kolor štampu. Ove performanse nisu spektakularne, ali će u velikom broju slučajeva biti adekvatne. Kapacitet od 250 listova, bez mogućnosti proširenja, čini ovaj uređaj pogodnijim za ličnu upotrebu ili za kućnu kancelariju, pre nego za potrebe firmi. Veza s Ugrađeni NFC Tap sistem, uz telefon sa NFC čipom, omogućava da odštampate dokument ili sliku jednostavnim naslanjanjem uređaja na Samsung C1810W. Od propratnih softverskih rešenja tu je mogućnost štampe putem Android aplikacije, ali i direktne štampe preko pametnog telefona uz instalaciju odgovarajućeg plug-in-a. Pristup printeru moguć je putem Web interfejsa, a kako ne bi bio ranjiv, postoji opcija zaštite šifrom koju postavlja administrator. Kvalitet štampe je veoma dobar u svakom aspektu, a tekst izgleda posebno oštro i precizno. Jedinu zamerku imamo na račun nešto dužeg vremena potrebnog za štampanje prvog otiska.

image

Samsung ProXpress C2670FW je veoma napredno i moderno rešenje koje se nudi po razumnoj ceni. To je laserski kolor štampač sa funkcijama faksa, skeniranja i kopiranja, pa je u skladu s tim i poprilično velikih dimenzija. Raspolaže mogućnošću bežičnog umrežavanja, kao i najsvežijim novitetima poput štampanja dokumenata s telefona putem WiFi ili NFC konekcije. Podržani su Google Cloud Print i AirPrint, a veliki ekran osetljiv na dodir olakšava upravljanje štampom. Velika i prostrana tastatura dodatno olakšava rad, a moramo da priznamo kako je ovo jedan od modela s najintuitivnijim interfejsom. Hardver koji se nalazi u ovom ProXpress uređaju može da se meri s pametnim telefonima. Osnovu čini dvojezgarni procesor koji radi na taktu od 533 MHz. Kada na to dodamo i veoma veliki kapacitet RAM-a od 512 MB, i ne čudi to što je ovaj uređaj veoma responsivan i brzo se priprema za štampu. Samsung naglašava da će vrlo brzo biti spreman nakon paljenja i to u intervalu od svega desetak sekundi. Štampa brzinom od 27 stranica u minuti, a pritom daje veoma visok kvalitet otiska čak i u dupleksu. Kapacitet za papir iznosi ukupno 300 listova podeljenih u dve fioke, a uz dodatak može da podrži do 820 listova. Ukoliko bismo morali da damo primedbu, to bi bila činjenica da je ovaj ProXpress malo „izbirljiv“ i zna da prijavi nedostatak papira čak i kada je ostalo nekoliko listova u kaseti.

SLEDEĆI TEKST U PC #215
preview
Za moćan desktop
Miloš Stamenković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter